راهکار دولت برای کنترل قیمت

 

راهکار دولت برای کنترل قیمت

 
از ابتدای امسال و با افزایش نرخ ارز تا اواسط اردیبهشت ماه که آمریکا بر سر موضعش همچون خروج از برجام تاکید کرد؛ صنایع، تولیدات و خدمات در کشور با فراز و فرود قیمتی مواجه شدند. در این میان برخی تولیدکنندگان به واسطه افزایش نرخ  ارز و خرید دو برابری مواد اولیه افزایش دو برابری قیمت را تجربه کردند و برخی دیگر نیز توان ادامه فعالیت را نداشتند و کم کم از تولید خداحافظی کردند. 
 
در همین میان تولید کنندگان قطعات خودرو و خودروسازان نیز عقب نماندند و هریک متحمل افزایش هزینه هایی شدند که در نهایت مشتریان تاوان اصلی آن را دادند و این روند نیز همچنان ادامه دارد. حال هرچه می گذرد نه تنها شرایط بهتر نمی شود، بلکه فشارهای اقتصادی بر صنایع تولیدی به ویژه صنعتی استراتژیک همچون قطعه سازی و خودروسازی بیشتر می شود. چرا که در تحریم‌های پیشین، صنعت خودروسازی در رده‌های نهم و دهم قرار داشت و اکنون اولویت تحریم‌های امریکایی قرار گرفته است. 
 
حال این پرسش مطرح است که با اعمال فشار دور جدید تحریم‌ها برای ایران، دولت به عنوان نماینده خودروسازان و دارای دو خودروساز داخلی، باید چگونه فشارهای ناشی از تحریم‌ها را از صنعت خودروسازی دور کند و در نهایت دولت چگونه می‌تواند قیمت‌ها را در زمان تحریم‌ها کنترل کند؟ آیا اصلا قیمت‌ ها کنترل شدنی هستند یا  صنعت خودروسازی باید همچنان سوار بر موج نرخ ارز و نوسانات ناشی از آن حرکت کند؟ همچنین این پرسش مطرح است که به طور کلی نقش دولت در تسهیل شرایط تولید برای صنایع سودآور همچون خودروسازی چیست؟ 
 
مرتضی عمادزاده- عضو هیات علمی سازمان مدیریت صنعتی- در این زمینه می گوید: « تا زمانی که کالایی با نیازهای روزمره و ارتزاق مردم در ارتباط نباشد، ورود دولت به قیمت گذاری و تنظیم بازار مناسب دیده نمی شود».
 
او می افزاید: « وقتی که در صنایع، کالایی به عنوان کالای استراتژیک نباشد، اساسا نباید دولت هم  نقشی در تنظیم بازار و قیمت آن ایفا کند. از این رو باید بازار را به دست نیروهای عرضه و تقاضا بسپارد، که این نیروها خود قیمت‌ها را معین کنند و بتواند آنچنان موجب تقویت خودروسازان شوند که نه تنها از تحریم‌ها مشکلی را متحمل نشوند، بلکه صادرات آن‌ها نیز بهبود یابد».
 
عضو هیات علمی سازمان مدیریت صنعتی تاکید می‌کند: « قیمت گذاری و تعیین قیمت در بازار خودرو نیز باید همانند سایر کالاها به خود بازار واگذار شود».
 
به گفته عمادزاده، مگر دولت برای تعیین قیمت لوازم خانگی وارد عمل می شود که برای خودرو این کار را انجام دهد؟
 
او ادامه می دهد: « به نظر می رسد یکی از اقداماتی که باعث  افزایش این دست مشکلات می شود،  دولتی بودن صنعت خودروسازی ایران است که باید برای مهار این مشکلات، قیمت گذاری به دست بازار سپرده شود. چرا که بازار قیمت خودرو را معین می کند و کالاهایی که قوت قالب مردم نیست و عنوان کالای استراتژیک ندارد، نباید با دخالت دولت نیز همراه شود». 
 
چالش‌های پیش پای کنترل قیمت‌ها چیست؟
 
 عبداله بابایی – کارشناس صنعت خودرونیز درباره چگونگی کنترل قیمت‌ها از سوی دولت در شرایط تحریمی  می‌گوید: « به طور طبیعی هر محصولی بر گرفته از مواد اولیه تولید می شود که 75 درصد آن کالا مواد اولیه و مابقی هزینه‌های  سربار و منابع انسانی را در بر می گیرد.  لذا اگر حواسمان به 75 درصد تامین مواد اولیه نباشد، قطعا تولیدکنندگان دچار چالش می شوند و در مقابل قیمت تمام شده محصول بالا می رود. از این رو تنها دو راه پیش پای تولید کنده باقی نمی‌ماند، اینکه یا با قیمت تمام شده بالا تولید خود را ادامه دهد و یا چالش‌های پیش رو همچون ضرر و زیان‌ها را متحمل شود».
 
او با بیان اینکه عمدتا تامین کنندگان صنعت خودروسازی دو منبع تامین مالی دارند، اظهار می کند: «دو منبع تامین مالی صنعت خودرو یکی پتروشیمی و دیگری بورس کالا است. به طور کلی کالا و محصولاتی که در بورس کالا عرضه می شود، همانند دوره مشابه سال گذشته نخواهد بود و قطعا با وجود مشکلات پیش رو، عرضه کمتر خواهد شد. از این رو با کاهش عرضه  و در مقابل افزایش تقاضا، تولید کننده واقعی به مواد اولیه مورد نیازش دست نمی یابد و در نهایت یک افزایش هزینه نیز در اینجا رخ می دهد. چرا که تولید کننده مجبور به خرید مواد و تولید محصولش است. 
 
بابایی می افزاید: «باید در شرایط تحریمی، دولت، بورس کالا و سایر بازارهای تحت تاثیر مواد اولیه مراقب و کنترل کننده عرضه کنندگان باشند، چرا که اگر نیاز واقعی بازار تامین نشود، روز به روز به افزایش قیمت مواد و محصولات دامن زده می شود».
 
طی دو ماه گذشته، ساماندهی بازار خودرو از سوی مجلس و قیمت گذاری خودروهای زیر 45 میلیون تومانی از سوی شورای رقابت در صف انتظار است تا شاید بتوانند بازار خودرو را تاحدی متعادل کنند. اما به گفته کارشناسان و صاحبنظران بازار خودرو، اگر دولت دستش را از نظارت مستقیم بر قیمت گذاری خودرو کوتاه تر کند و فرصتی برای تعیین قیمت خودرو به بازار دهد، شاید حال و روز قیمت گذاری خودرو و رقابت واقعی تر در بازار رقم خورد. 
 
 
 

منبع (source)

khodrocar

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , قیمت خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

3 نظر

داریوش
0

خدایا در این شبهای قدر به ما رحم کن...
22:29  1397/03/17
پاسخ دادن
حامد
0

مقصر خود مردم هستند که خودروی صفر میخرن. هیچ کس با عدم خرید خودروی صفر تا 5-6 سال بیچاره نمیشه و بهرحال وسیله هست برای استفاده. ولی متاسفانه مردم ظاهر پسند و ساده لوح ایران تا ابد به همین منوال به پشتیبانی از گاری سازان داخلی ادامه میدهند.
16:29  1397/03/16
پاسخ دادن
کاوه
0

خودروهای داخلی از اولش هم دارای بازار انحصاری و در نتبجه گران و بی کیفیت بوده اند. الان که دیگه وضعیت بدتر هم شده است. دولت هم چون در این سود شریک است هیچ وقت کار جدی به نفع مشتری انجام نمی دهد.... یادتان هست وقتی مردم خودروهای داخلی را تحریم کردند دولت با دادن تسهیلات چگونه این تحریم را شکست و گاری سازان داخلی را نجات داد؟
12:20  1397/03/14
پاسخ دادن
صفحه 1 از 0

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
حمید : سلام ابتدا وی یک در خواست داشتم موقع واریذ گفتند فقط وی چهار حالا با قیمت گرانتر معلوم نیست کی تحویل می‌دهند آن وزیر سمت داره چکار می‌کنه این که از قبلی صد پله بدتر یک خبر نگار باغیرت نیست پیگیری کنه نظارت کو مردم گناه دارند هیجکس نیست
تارا : شما هم قطعا ماشین ندارید و درک میکنید بی ماشینی سخته... واقعا درست نیست خب! الکی یکی میاد خبر خوب میگه... بابا ماشینی که قرار بوده ۳ ماهه بدن شده ۴ ماه خب واقعا سخته... درک کنیم شرایط هم رو...
احمد : آقا ماشین مدل پایین نباید فلاش کنید چون اون رسوبات دیگه حالت درزگیر گرفتن برای موتور شما وقتی فلاش کنی تمام اون رسوباتی که درز های باز شده ی موتور شمارو پوشونده رو باز کردی الان دیگه باید ببری تعمیر موتور اساسی کنی و خواهشا دیگه نرو پیش اون تعویض روغن احمقی که باید اینارو میدونست
ساینا : آخر سال که پیامک مالیاتش اومد متوجه داستان میشی.
زهرا : سلام دوستان من هم هفته چهارم بهمن بودم دیگه امیدی نداشتم ولی خدا را شکر پنجم اردیبهشت دعوت نامه صادر شد و مابقی هزینه واریز کردیم نگران نباشید امروز فردا که برای شما هم دعوت نامه با قیمت مناسبتر از کارخانه و بازار بیاد
عبدالا : خدا از تون نگزرد کلا برداری می کنید تو روز روشن هیچ کس هم خو تو وای نمی ستد هر روز یک باملوی سهم می کنید من ساینا دوگانه سوز شیش ماه نوشتم حالا شد یک سال هنوز تحویل نمی دهید هیچ کس هم پاسخگو نیست خدا پول من را گرفتید خواب هم نمی دهید
اسفند ماه ۱۴۰۱ : انشالله عزیزانتان را گرفتار کنه سایپا
اسفند ماه ۱۴۰۱ : خدا لعنت کنه بر مدیران سایپا آخرش پس میدین
اسفند ماه ۱۴۰۱ : اسفندیا چقدر دیگه باید صبر کنن مردم از دست شما مریض ها کلافه شدن
J7 : بانک صادرات هنوز شاسی هم نشدیم آبان۲۲ اینم ماشین به بازنشته ها مال کسی که ۳۰ سال زحمت کشیده فقط سهمیه دادن پولشم گرفتن تو آستانه کفن یه ماشین میخان بدن اینم ایجوری واقعا تاسف باره نه با تجمع درست میشه نه اغتشاش هیچ جوره اوکی نمیشه تا خودشون نخان ماشینی به کسی نمیدن
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
207اتومات رضا دی : سلام چه رنگی ؟؟؟؟؟؟
مسلم : دوستان من نهم فاکتور شده ولی هنوز تأیید حسابداری نشده
اسفندی : خداازشماهانگذردمملکت صاحب نداره جوابه بچهاروچجوری بدینم هرروزمیپرسن ماشین چی شدخداشما ها نگذرد
پاسخ : عزیزم , کولر برای نیسان , مثل پشه روی فیل هست . نه بابا این چه حرفیه . کولر رو بزار رو ماشین . کل استفادت از کولر دو ماهه .
Xu7p : خوب زنگ بزن ایرانخودرو ببین مشکلت چی بوده.. تا الان باید ماشینت تحویل میگرفتی
در انتظار خایا پلاس : شاید میخوان همشو یجا فاکتور کنن
رانا اسفند1402 : دوستان این صفحه اصلی ایران خودرو قسمت قرارداد چرا اینقدر منقوله گیج و منکه ...کاستومر در حال فاکتور شدن اما اون هنوز مابه التفاوت اونم تیک آبی نه سبز...
علی : دوست عزیز به جای پیام دادم مراجعه کن نمایندگی
پارس : خدالنت کنه ویران خودرو رو که زندگیمون یک ساله نابود کردی توکه وجود ماشین دادن به مردم بدبخت که با هزار بدبدختی پول بلوکه کردن توحسابت تا بعد یک سال به ماشین حلبی بدی بهشون هرسری هم با هزار بهونه گرونش کردی نداشتی بی خود کردی که این سامانه روراه انداختی که این مردم بدبخت و نابود کردی این مردم همینجوری هزار جور بدبختی تو زندگیمون دارن تو هم اومدی بدبخت ترشون کردی خدا باعث بانی این بدبختی مردمو نابود کنه الاهی که نابودمون کردین
علی : سلام من fxثبت نام کردم همه مراحل انجام شده بجز تحویل کسی میدونه کی تحویل میشه