خصوصی سازی تنها راه نجات صنعت خودروسازی/ دولت از پشت فرمان خودرو پیاده می شود؟

 

خصوصی سازی تنها راه نجات صنعت خودروسازی/ دولت از پشت فرمان خودرو پیاده می شود؟

 
دخالت دولت در خودروسازی ها همواره یکی از موضوعاتی است که مورد نقد کارشناسان و حتی مدیران و مسوولین  این حوزه و نمایندگان مجلس قرار گرفته است. مشکلات و خسارات بسیاری از تصمیمات دولتی بر پیکره صنعت خودرو به وجود آمده که به گفته صاحب نظران خودرویی ضرب این مشکلات از تحریم های خارجی کاری تر و مهلک تر بوده است.
 
تصمیمات لحظه ای در صنعت خودرو و اجرای آن ها  و همچنین فشار بر تغییر مدیریت های بدون برنامه ریزی و در جلسات شبانه به چالش های بزرگ و کوچک صنعت خودرو اضافه شده و می توان گفت نفس این صنعت را به شماره انداخته است.
 
اما فعالان عرصه بخش خصوصی و بسیاری از کارشناسان معتقدند حمایت از بخش خصوصی واقعی در این شرایط اقتصادی برای ایجاد اشتغال و جذب سرمایه گذاری خارجی به کشور ضروری است و نباید با نگاه سلیقه ای مانع پیشرفت بخش خصوصی در اقتصاد کشور شد و  متاسفانه رفتار برخی از دستگاه‌های دولتی به مثابه جنگ داخلی با بخش خصوصی است که این موضوع با امنیت ملی کشور به شدت در تضاد است. اما همچنان دولت با خصوصی سازی خودروسازی ها مخالفت می کند و هراز چندگاهی حرف از آن می شود و دوباره به فراموشی سپرده می شود.
 
در همین رابطه سعید مدنی کارشناس صنعت خودرو به خبرنگار خودروکار می گوید:« مقاومت در برابر خصوصی سازی همیشه در همه جای دنیا اتفاق می افتد. اصولا شرکت ها و بنگاه های دولتی از آنجایی که به دولت وصل هستند تمایلی به خصوصی سازی نشان نمی دهند.»
 
او ادامه می دهد:« خصوصی سازی همیشه با یک سری اصلاحات زیر ساختی در بنگاه های اقتصادی  همراه است، همانند تعدیل نیرو، فقدان پاسخگویی برخی از ارگان های دولتی و غیره. به همین علت خود سازمان ها هم با این موضوع به شکلی مخالفت می کنند. اما سیاست های دراز مدت ایجاب می کند که این اصلاحات زیر ساختی در این وضعیت اقتصادی کشور انجام شود.»
 
این کارشناس صنعت خودرو اضافه می کند: «از آنجایی که دولت به خاطر دولتی بودن اکثر بنگاه های بزرگ اقتصادی  تثبیت شده برای تغییر این وضعیت نیاز به جسارت است. این جسارت در انگلستان و حتی ترکیه اتفاق افتاده است و حتی در زمان خود باعث ناراحتی مردم و خود پرسنل بنگاه های اقتصادی این کشور ها هم شده است اما چاره ای جز به انجام این کار نبود.»
 
او می افزاید:« دولت می تواند خصوصی سازی را با توجه به یک رونق اقتصادی را ایجاد کند و با تضمین کافی از کسانی که این بنگاه های اقتصادی را می خرند که هم باید دارای سرمایه باشند و هم دارای اهلیت بگوید که ما به شما کمک خواهیم کرد و شما کسب و کار خود را در چهار چوب بخش خصوصی توسعه دهید و نیرو های زیادی را تعدیل نکنید. چرا که عمدتا دولت ها از تعدیل نیرو هراس دارند و از این رو با خصوصی شدن بنگاه های اقتصادی مخالفت می کنند. بنابراین با شرط و شروط خاصی می توانند خودروسازی ها را واگذار کنند. اما باید  به آن ها کمک کند زیرا خودروسازان در شرایط فعلی بدهی زیادی دارند و بخش خصوصی باید مطمئن باشد که بانک ها با آن همراهی می کنند تا بتوانند این بدهی ها را صاف کنند. در واقع توسعه محصول بدهند و در آمد خود را افزایش دهند تا بتوانند بدهی های خود را پس دهند. زیرا این بدهی ها  در زمان قبل از حضور آن ها اتفاق افتاده است.»
 
مدنی تاکید می کند:« خصوصی سازی در اقتصاد یک کشور در چهارچوب اصلاحات زیربنایی و زیر ساختی یک کشور است و این اصلاحات زیر ساختی در کشور در هر زمینه ای معمولا در ابتدا با مخالفت افکار عمومی مواجه می شود. زیرا بعد از آن یک دوره ریاضت کشی را باید تجریه کرد. هرچقدر درصد ریاضت کشیدن کمتر باشد و دولت به بخش خصوصی که می خواهد بیاید این شرکت ها را بگیرد و مدیریت کند همکاری کند و فشار هایی امثال مالیات کمتر شود این موضوع راحت تر تسریع خواهد شد و مقاومت ها هم کمتر می شود. به هر حال شاه کلید اصلاح زیر ساختی در ایران خصوصی سازی بنگاه های اقتصادی است.»
 
او هچنین تصریح می کند:« اگر خصوصی سازی صورت بگیرد سرمایه های سرگردان جذب تولید خواهد شد. حتی سرمایه گذاران خارجی هم  نسبت به بخش دولتی با بخش خصوصی راحت تر کار می کند و سرمایه گذاری می کنند.»
 
 
او در پاسخ به این سوال که آیا برای خصوصی صنعت خودرو دیر نشده است و اگر بیشتر از این دست دست کنیم بر این کار دیر نیست ؟می گوید:« بله دیر می شود اگر خصوصی سازی زیاد طول بکشد با توجه به اینکه خودروسازی ها مرتب در حال زیان دهی هستند و این زیان مشکل مدیریت هایشان نیست بلکه مشکل از کنترل قیمت ها است چرا که افزایش قیمتی برای خودرو ها صورت نگرفته است در حالی که تورم هم وجود داشت، نجات خودروسازی ها سخت تر خواهد شد.»
 

source

khodrocar

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , خودروسازی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

1 نظر

رضا
0

حالا که ضرر ده شده دولت میخواد از پشت فرمون بیاد پایین یه کم دیر شده عزیز یه سر به بورس بزن یه سرهم به خیابون ببین نظر مردم درباره آینده کسب و کار چیه خصوصا کارهایی که یه سرش هم دست دولته.
14:08  1397/08/04
پاسخ دادن
صفحه 1 از 0

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
مهدوی : سلام دوستان برای شاهین اتومات به ۱۱۳ شکایت کنید
بهنام : دوستان  عزیز، کارزار شما با عنوان «درخواست صدور دعوتنامه خودرو مازاد وارداتی به منتخبین سامانه یکپارچه توسط شرکت خودروسازی سایپا» تأیید و با موفقیت منتشر شد: https://www.karzar.net/114536 با به اشتراک گذاری این لینک و ارسال آن برای دیگران، این کارزار را اطلاع‌رسانی کنید و از آنها برای جمع‌آوری امضا کمک بگیرید.
جی ۴ سفید : خود جی۴ هم خیلی وقته تحویل ندادن، سازمانی ثبت نام کرده بودیم و قرار بود سی روز کاری بدن که الان شده ۹۰ روز اما هنوز فاکتور هم نکردن!! اگه تولید میشه چرا شاسی نمیکنن؟!
جابر : سلام نوبت من زمستان 403بوده پیام اومده براتبدیل به xu7pولی قبول نکردم
محمدرضا : لطفا تاریخ ثبت نام و زمان واریز پول قطعی را هم اعلان کنید مبارکتون باشد.
پارس تبدیل پیش فروش به تارا : سلام راسته دعوتنامه تارا دستی اومده
محمد : با سلام وسپاس ، لطفا هر کسی تحویل گرفت یک پیام به این گروه بده ، لطفا تا تحویل گرفتید نروید و پشت سرتان را نگاه نکنید، یک عده چشم انتظارند
علی : من فکرامو کردم دیدم واسه سایپا کاری نداره راحت هر کی زنگ میزنه بگه آقا تموم شده ماشینی وجود نداره ما به اندازه که داشتیم دادیم،مگه کاری داره واسش ،نه اینکه بیاد روزی حداقل هزارتا تماس تلفنی رو جواب بده و بگه داخل لیست هستید منتظر پیامک باشید،غیر درگیری چی واسش داره،قشنگ می‌تونه یه کلمه بگه تمام شده و ماشینی وجود نداره،خیال خودشو راحت کنه ،این کار رو نمیکنه چون خودش فراخوان داده تازه اومده تمدیدش کرده،وطبق اون قرارداد و برنامه ای که خودش داشته داره کاراسو انجام میده ،پس الکی نگران نباشید چطور رک و راست اعلام کرده عدم تخصیص به خیلی ها،ولی واسه کسایی که ارسال به خودرساز زده ماشین رو هم تحویل میده،هنوز هم امیدوار به خبر ارسال پیامک تا آخر اردیبهشت هستم ،چون تکمیل وجهی های قبل دیگه تا هفت خرداد و دوازده خرداد سه ماهسون تکمیل میشه وباید ماشین تحویلشون بشه والا سایپا باید روز شمار بهشون سود پرداخت کنه که مبلغ وحشتناکی میشه ،پس خیالتون راحت ،بیشتر تکمیل وجهی های اسفند از مرحله پلاک گذاری دیگه گذشتن و مونده واسه فاکتور وتحویل ،کاری نمونده دیگه ،حالا نوبت تکمیل وجه بقیه است
علی : دوستان مطمین باشین همینطور که واسه بقیه پیامک رفته و طبق برنامه خودشون پیامک دادن انشالله نوبت به کسایی که ارسال به خودرساز شدن میرسه ،واسه اونا هم که روزی شاید هزار نفر زنگ میزنه بهشون اگه یه درصد تهش چیزی نبود واسه راحتی خودشون هم که شده می‌گفتند تمام دیگه خبری نیست ،وقتی میگن تو لیست هستید و منتظر پیامک باشید مطمینما داره یه برنامه ای که حداقل مطابق روش اونهاست رو طی می‌کنه ،امیدوارم از اواخر اردیبهشت این پیامک به دست همه عزیزان برسه
X5 اسفند : چه ماهی پول ریختین ؟؟؟
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
سورن دوگانه دیماه : سلام مگه تا چندم فاکتور شده
مریم : فروش فوری اسفند منم فاکتور شدم مبارکه همگی
فروش فوری اسفند محمد : اسفندیای عزیز مبارکه بالاخرع نوبت ما رسید که فاکتور بشیم
حمید : پذیرش 2اسفند 11675219فاکتور شد
سورن دوگانه دیماه تبدیل 207 : سلام دوستان من سورن دوگانه تبدیل زدم به 207 دیروز 19 هم حدود ساعت 11هنوز فاکتور نشده کسی هست فاکتور شده باشه
سورن دوگانه دیماه تبدیل207 : سلام دوستان من 19هم صبح تبدیل زدم سورن دوگانه به207 هنوز فاکتور نشده کسی هست فاکتور شده باشه
اسفند : دست شما درد نکنه
شاید این شنبه بیایدشاید : سلام کارت طلایی نگیربیمه بدنه بهتره حداقل سال به سال تخفیف میگیری چون بعدازدوسال باید دوباره بیمه بدنه کنی کارت طلایی بدردنمیخوره مثل گارانتیشونه
حسین : سورن موتور جدید.تکمیل وجه 13 دی موعد تحویل 14 فروردین.فاکتور نشده.عزیزان به خودتون زحمت ندین.از اونجایی که تو این مملکت هرکی به فکر جیب خودشه.دزدان ویرانخودرو هم علنی دزدی میکنن.از اونجایی که پارس براشون بیشتر سود داره.کلآ سورن پلاس رو منتفی کردن و قطره چکانی تولید میکنند که دهن ماها رو ببندن
سورن دوگانه دیماه : سورن پلاس دوگانه دی ماه همه فاکتو شدن