رونق مونتاژکاری در صنعت خودرو

 

خط تولید خودرو

 
واردات قطعات منفصله به کشور طی هشت ماه سال‌جاری روند بی‌سابقه‌ای را طی کرده است؛ به‌طوری‌که طبق آمارهای ارائه شده ازسوی گمرک در مدت زمان مذکور واردات قطعات از رشد ۸۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته برخوردار شده است. هر چند کارشناسان تحلیل متفاوتی از اوج‌گیری واردات قطعات خودرو ارائه می‌دهند، اما آنچه مشخص است رشد واردات قطعه می‌تواند دلیل مشخصی بر افزایش مونتاژکاری خودرو در کشور باشد. برخی دلیل این امر را سودآوری ناشی از مونتاژکاری در صنعت خودرو می‌خوانند و برخی دیگر آن را به رشد تولید خودروهای جدید پسابرجامی نسبت می‌دهند.
در هر حال هر چه هست رشد واردات قطعه اگر چه نسبت به ورود خودروی کامل از ارزش افزوده بیشتری برخوردار است اما پیام خوبی برای زنجیره خودروسازی کشور ندارد. طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در ۸ ماه سال جاری ۲ میلیارد و ۱۵۶ میلیون دلار قطعات منفصله به کشور وارد شده است. در میان آمار واردات گمرک سهم ۵۳ درصدی از واردات قطعات منفصله به متعلق به دو ردیف واردات قطعات منفصله برای تولید خودروی سواری با ساخت داخل کمتر از ۱۴ درصد و قطعات منفصله برای تولید خودروی سواری با ساخت داخل ۱۴ تا کمتر از ۳۰ درصد است.
 
 این آمار به‌خوبی گویای نقش پررنگ تولید خودروهای چینی در ایران است. در حال حاضر خودروهای چینی تولید شده در ایران با کمترین میزان داخلی‌سازی به بازار عرضه می‌شود، این در شرایطی است که دولت مقررات سنگینی از جمله داخلی‌سازی ۴۰درصد را برای سرمایه‌گذارانی که بعد از برجام خواهان حضور در بازار ایران هستند، قرار داده است. در این بین اما از نقش قطعه‌سازان و دو خودروساز بزرگ کشور در واردات قطعه نمی‌توان به سادگی گذشت چراکه آنها نیز به نوعی دست‌اندرکار واردات قطعه به کشور هستند.جمع‌آوری آماری در این زمینه نشان می‌دهد که ۸۱ درصد قطعات به‌صورت CKD و ۱۹ درصد مابقی به‌صورت قطعه به کشور وارد شده است. این به آن معناست که خودروسازان و قطعه‌سازان در واردات ۱۹ درصدی نقش اساسی داشته‌اند. در این زمینه یک کارشناس خودرو عنوان می‌کند که برخی قطعه‌سازان به جای تولید قطعه ترجیح می‌دهند که سفارشات خودروسازان را از چین وارد کنند چراکه هزینه کمتری متحمل می‌شوند.
 
در همین حین برخی کارشناسان نیز نگاه خوش‌بینانه‌ای به اوج‌گیری واردات قطعه دارند؛ چراکه معتقدند رشد واردات قطعات منفصله در هشت ماه امسال ارتباط مستقیمی با سهولت فضای کسب‌وکار در فضای پساتحریم دارد؛ به عبارت بهتر به دنبال گشایش در فضای تجاری کشور بعد از برجام، واردات قطعات منفصله به‌منظور تولید خودروهای ناشی از قراردادهای پسابرجامی و خودروهایی که در دوران تحریم دچار افول شدند، فراهم شده است و همین موضوع موجب افزایش در آمار واردات قطعات منفصله به کشور شده است. در این بین اما تحلیل دیگر نشان می‌دهد که تمایل خودروسازی ما به مونتاژ خودروهای سی‌کی‌دی نیز افزایش پیدا کرده است. دلیل این موضوع را می‌توان سودآوری ناشی از مونتاژکاری در صنعت خودرو دانست. از آنجا که تولید خودروهای سی‌کی‌دی با ساخت داخل کمتر صورت می‌گیرد؛ بنابراین سودآوری آن نسبت به سرمایه‌گذاری، بیشتر است. چراکه هر چه عمق ساخت داخل افزایش پیدا کند، نیاز به سرمایه‌گذاری افزایش پیدا می‌کند و برگشت سرمایه نیز زمانبرتر می‌شود بنابراین خودروسازان ترجیح می‌دهند به ارزش افزوده مونتاژ بسنده کنند.
 
نگاهی به آمار واردات قطعات
 
آمار واردات قطعات منفصله براساس ساخت داخل خودروها به ۴ بخش تقسیم می‌شود که در این میان بالاترین سهم قطعات منفصله وارداتی به ساخت داخل ۱۴ تا کمتر از ۳۰‌درصد تعلق دارد. براساس آمار هشت ماهه ارزش دلاری واردات خودروهایی با ساخت داخل ۱۴ تا ۳۰ درصد ۹۷۲ میلیون و ۶۴ هزار دلار بوده است. به این ترتیب تولید خودروهای جدید در پی امضای قراردادهای پسابرجام و خودروهایی که در دوران تحریم تولید آنها به‌دلیل عدم همکاری خودروسازان با طرف خارجی قطع شد، در این بخش جای می‌گیرند. ازسوی دیگر در آمارهای یاد شده چین رتبه اول را در صادرات قطعه به کشور دارد بنابراین این آمار گویای آن است که چینی‌ها بیشترین سهم در افزایش قطعات منفصله به کشور را دارا هستند. موضوع مهم دیگر اینکه خودروسازان چینی که عمدتا در بخش خصوصی فعال هستند، تمایلی به افزایش ساخت داخل بالای ۲۰‌درصد نداشته‌اند.
 
همچنین رتبه دوم با سهم ۱۹ درصد متعلق به قطعات منفصله به‌منظور تولید خودرو با ساخت داخل ۵۰ درصد و بیشتر با ارزش دلاری ۴۱۲ میلیون و ۶۸۶ هزار دلار است. عمده قطعات مصرفی در این بخش متعلق به تولید خودروهای قدیمی است که توسط دو خودروساز بزرگ کشور به تولید می‌رسند؛ چراکه ساخت داخل بالای ۵۰ درصد نشان از بالا بودن تولید خودروها در یک بازه زمانی طولانی دارد.رتبه سوم نیز به قطعات منفصله به‌منظور تولید خودروی سواری با ساخت داخل ۳۰ درصد تا کمتر از ۵۰ درصد است که سهم این بخش با ارزش دلاری ۱۸۷ میلیون و ۱۶۷ هزار دلار، ۹ درصد می‌شود. این قطعات نیز به‌منظور تولید خودرو در دو شرکت بزرگ خودروساز صورت گرفته است؛ چراکه خودروسازان خصوصی کمتری موفق به افزایش ساخت داخل بالای ۲۰ درصد شده‌اند.در پایان قطعات منفصله به‌منظور تولید خودروی سواری با ساخت داخل کمتر از ۱۴ درصد نیز با سهم ۸ درصد قرار دارد که ارزش دلاری این بخش ۱۶۴ میلیون و ۱۰۷ هزار دلار است. آنگونه که به‌نظر می‌رسد، در این بخش خودروسازانی اقدام به واردات کرده‌اند که به تازگی اقدام به تولید خودرو در کشور کرده‌اند.
 
در این میان اما موضوع جالب توجه دیگر مبدا واردات قطعات به کشور است. براساس آمار گمرک اولین مبدا واردات قطعه و قطعات منفصله به کشورمان، چین با سهم ۵۲ درصدی است. رتبه دوم و سوم مبادی واردات قطعه و قطعات منفصله را فرانسه با ۱۹ درصد سهم و جمهوری کره با سهم ۱۱ درصد در دست دارند. بعد از این به ترتیب کشورهای ترکیه و ژاپن با سهم ۴ درصد و رومانی و امارات متحده عربی با سهم ۳ درصد قرار دارند.در صورتی که بخواهیم واردات قطعات منفصله به کشور را براساس داده‌های متعددی که وجود دارد، تحلیل کنیم به‌خوبی مشخص است که عمده افزایش صورت گرفته در این بخش به‌دلیل افزایش همکاری‌ها در فضای پساتحریم در بخش تولید خودروهای جدید و خودروهای مونتاژی چینی در کشور است.
 
براساس این آمار سهم خودروهایی که کمتر از ۱۴ درصد و بین ۱۴ تا ۳۰ درصد ساخت داخل دارند، ۵۳ درصد را به خود اختصاص داده‌اند. قطعاتی که زیر ۳۰ درصد ساخت داخل دارند به‌دلیل اینکه نیازی به برخورداری از دانش فنی و پیچیدگی‌های قطعه‌سازی ندارند، بیشترین بهره را از صنعت خودرو کشور می‌برند.  این در حالی است که مجموع سهم خودروهای با ساخت داخل ۳۰ تا کمتر از ۵۰ درصد و خودروهای با ساخت داخل ۵۰ درصد و بیشتر، ۲۸ درصد را تشکیل می‌دهد. اینها عموما خودروهای با قدمت بیشتری هستند که در ایران علاوه‌بر اینکه ارزش افزوده مونتاژ را دارند، موجب شده‌اند صنعت قطعه‌سازی ما به نحو گسترده‌تری در این خودروها فعال باشد. با وجود این آمار نشان می‌دهد عمده قطعات منفصله برای تولید خودروهایی صورت گرفته که مونتاژی هستند و ساخت داخل کمتری دارند که در این بین، چینی‌ها سهم بسیاری را به خود اختصاص داده‌اند.در حالی آمار گمرک نشان از افزایش فعالیت چینی‌ها در صنعت خودرو آن هم با مونتاژکاری دارد که فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید: به واسطه فضای تعرفه‌ای، عمده واردات قطعه از چین صورت می‌گیرد و تمایل به ساخت داخل هم در این زمینه دیده نمی‌شود.  زاوه با اشاره به سهم ۵۲ درصدی واردات از چین اظهار می‌کند: تحلیل آمار قطعات نشان می‌دهد تولید خودروهای جدید الورود و خودروهایی که تمایل به ساخت داخل آنها کم است، افزایش واردات قطعات را رقم زده است.وی دلیل این افزایش را سهولت کسب‌وکار در فضای برجامی و همچنین نظام تعرفه‌ای ورود قطعات به کشور می‌داند.
 
صرفه در مونتاژکاری است
 
هرچند تحلیل آمار گمرک نشان می‌دهد که چینی‌ها سهم بالایی در صنعت خودرو کشور پیدا کرده‌اند و مونتاژ محصولات آنها در پساتحریم افزایش یافته است، اما کارشناسان به موضوعات دیگری در این میان اشاره می‌کنند. به اعتقاد آنها از آنجا که برجام موجب گشایش در اقتصاد کشور شد، بنابراین تمایل خودروسازی ما به مونتاژ خودرو بیشتر شده است؛ چراکه سودآوری در این بخش به‌صرفه‌تر از سرمایه‌گذاری به‌منظور راه‌اندازی خطوط تولید خودروهای با ساخت داخل است.
 
به عبارت بهتر، از آنجا که ساخت داخل خودرو عموما نیاز به سرمایه‌گذاری و ایجاد زیرساخت در زنجیره تامین، خطوط تولید و بحث خرید اتوماسیون در صنعت قطعه دارد که همگی اموری سرمایه‌بر هستند و ازسوی دیگر بازگشت و مستهلک شدن این سرمایه در طولانی مدت صورت می‌گیرد؛ بنابراین تمایل به واردات قطعات فول‌سی‌کی دی بیشتر است تا افزایش داخلی‌سازی. براین اساس هر چه ساخت داخل خودروها کمتر باشد ارزش سودآوری به نسبت سرمایه‌گذاری که انجام می‌گیرد، بیشتر است؛ بنابراین تمایل خودروسازان مونتاکاری است تا تولید داخل.در این مورد حسن کریمی سنجری کارشناس صنعت خودرو در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به ارزش واردات ۲ میلیارد دلاری واردات قطعات منفصله و قطعه به کشور اشاره می‌کند و می‌گوید در صورتی که ارزش بازار خودروی ایران را ۲۰ میلیارد دلار در نظر بگیریم، بنابراین ۱۰ درصد بازار ایران از طریق واردات سی‌کی‌دی و قطعه تامین می‌شود. این به معنای آن است که ۹۰ درصد ارزش بازار خودرویی از طریق ساخت داخل تامین می‌شود.
 
وی اضافه می‌کند ازآنجاکه قطعات منفصله به‌منظور تولید خودروی سواری با ساخت داخل ۱۴ تا ۳۰ و کمتر از ۱۴ درصد ۵۳ درصد سهم را به خود اختصاص داده‌اند، بنابراین ۵۳ درصد مربوط به خودروهایی است که بعد از پسا برجام در کشور تولید شده‌اند.کریمی سنجری همچنین به مقایسه دو کشور ایران و ترکیه می‌پردازد و می‌گوید: میزان سهم واردات سی‌کی‌دی و سی بی‌یو نشان می‌دهد که ایران تجارت خارجی پایینی در بخش خودرو دارد و ارزآوری کمتری در این زمینه وجود دارد. این در حالی است که کشور همسایه‌مان ضمن واردات زیاد، صادرات بسیاری در بخش قطعه و خودرو را به خود اختصاص داده و همین موضوع موجب شده صنعت خودرو و قطعه در این کشور رشد کند و کیفیت نیز مورد انتظار مشتریان خودرو باشد.وی تاکید دارد: از آنجا که تجارت خارجی ضعیفی در بخش خودرو داریم، بنابراین خودروسازی ما نیز نتوانسته همسو با آن رشد کند؛ به همین دلیل در تولید خودروهای باکیفیت مشکل اساسی داریم. همه این موارد نشان از محدودیت‌هایی دارد که در بحث تعرفه و واردات ایجاد کرده‌ایم.
 
نمودار واردات قطعات خودرو
 
 

منبع

دنیای اقتصاد


 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , ئاردات , قطعات خودرو , مونتاژ , تولید






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

1 نظر

کاربر: امیر(سابق)
8

چون تمام مسئولان و مدیران صنعتی قبل از تولید کننده بودن تاجر و وارذ کننده هستند و برای یک تاجر تنها چیزی که ارزش ندارد توانمندی کشور و سلامت مردم. مدیران کنونی ما فقط به سود فکر میکنند
12:52  1396/09/27
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
990
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
محمد : سلام تاریخ ثبت نام کی بوده؟ نقدی بوده یا اقساط؟
X5 : اساتید یکی نحوه شکایت کردنو کامل توضیح بده بدونیم چکار کنیم.با تشکر
تارا v4 اتو بیرجند : سلام برای من 24 اسفند فاکتور شد ، واریزی ۲۱ دی بودم ، و 27 اسفند هم پلاک شد و ۱۰ فرودین زده نصب پلاک ولی هنوز تحویل ندادند.
رضا : سلام دوستان اونایی که جریمه تاخیر رو د یافت کردم لطفا بگید بینم بعد از چند روز بعد فاکتور جریمه تاخییر رو دریافت کردید ممنون میشم جواب بدید
هیچ سفارشی ندارید : با تشکر از شرکت دلال ودزد سایپا وعوامل مفتخورش .دوسالمون تموم شد .هفت خان رستم رو پشت سرگذاشتیم که اسممون درومد واسه شاهین صدمیلیون هم که از حسابمون ورداشتید بلوکه کردید پررر.امتیازمون پرررر.عدم واریز پررر؛ متاسفم واسه ماها که به شما اعتماد کردیم ودو سال منتظر ماندیم اخرش شد این، میری تو سایت نیگا میکنی نوشته شما هیچ سفارشی ندارید .راستی سال پرخیر برکت جدید شروع شده موقش شده که طرح های مسخرتون اجرا کنید (مثل همون خرداد۱۴۰۲)وطورهاتونو پهن کنیدواسه صیدهای جدیدتر.خداوند عوض شررر بهتون عنایت فرماید.
احسان : اما از فوق العاده های زمستان شاهین G که در اواسط آذر فراخوان شدند، غیر از تعدادی که به جی ال یا رنگ خاکستری و نقره ای، تبدیل کردند و تحویل گرفتند؛ بقیه که حدود ۴ هزار نفر هستند، تبدیلها رو نپذیرفتند و از نیمه اسفند تا بحال در تأخیر هستند. (ضمنا تقریبا تا پذیرش ۱۲۰۵۵۵۰۰ فاکتور شده اند) یادآوری می شود که جریمه تاخیر برای فروش فوق العاده ۳۶ درصد سالیانه(۳ درصد ماهیانه) و به ازای ۵۹۴ میلیون پرداختی حدودا ۱۷/۸ میلیون ماهانه و ۵۸۵هزار تومان روزانه می شود. ضمن اینکه باتوجه به اینکه قیمت مصوب شاهین جی ۵۸۴ میلیون شده است،باید ۱۰ میلیون تومان به حساب مشتریان عودت داده شود. لازم به ذکر است با توجه به رویه شرکتهای خودروسازی، برای افزایش بیمه و مالیات در سال جدید، احتمالا حدود ۵ میلیون تومان دیگر به قیمت ماشین افزوده بشه ، که البته برای فروش فوق العاده ها از محل بستانکاری اونها بخاطر اضافی پرداختی و جریمه تاخیر برداشت خواهد شد.
شقایق : علیرضا ۱ شما پیش پرداختت چندم شهریور بود ک ۱۵ اسفند تکمیل وجه کردی؟ نه عزیزم ماشینتون مدل ۱۴۰۴ بخوره فقط باید حدود۸ ملیون پرداخت کینن برای بیمه و حق نقل انتقال ۴۰۴ واریزی دیگ‌ای ندرین
شقایق : بابا مرغ گیج کسی نگفت افرایش قیمت میخوره به همین گاگولیت ادامه بدها میگم سود تورمی ور میدارن اصلا کسی حرفی از افزایش قیمت نزد
جک j4 : سلام دوستان j4 ثبت نام دی کسی تا حالا فاکتور شده؟
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
نسترن : سلام برای من این مشکل رو داشت فهمیدم اعتبار سخام تموم شده بوده مجددا کارهاشون کردم یک روزه پلاک شد،ولی ماشینم هنوز روی حمل باره از دهم.من24اسفند فاکتور شده بودم تا نه فروردین روی تخصیص پلاک گیر کرده بود
حسین : سلام ساینا اس نمایندگی دزفول بودم از پنجم چراغ تحویلم روشن شده توحید ارومیه گفتن شنبه یا یکشنبه صد در صد زنگ میزنن ولی تماس نگرفتن وهمچنان منتظرم
دنا بده شش : سلام دوستان.ما به تفاوت بیمه ومالیات دنا 6 سرعته چقدر باید پرداخت کنیم؟
دانیال : بهمن هنوز فاکتور نشده فکر کردی خرداد تحویل نمیدن
مریم : سلام روغن ماشین رو بیرون از نمایندگی روی 1000 عوض کردم آیا نمایندگی گارانتی رو باطل میکنه؟؟؟؟
توحید ارومیه : لجیون.خود اون نفر بره دفترخونه کافیه نیازی به حضور شما در دفترخانه نیست.اون عبارت هم مشکلی نداره.چون من موقع واریز وجه از صاحب حواله وکالت میگیرم اونطور مینویسن که همه کارهام رو هم با همون وکالت نامه انجام میدم.گفتم مهم فقط شماره درخواست یا شماره پذیرش هست که توی وکالتنامه قید شده باشه.اگه تحویل کاشان باشی یه کپی از وکالت نامه بگیر برای خودت نگهدار چون اصل وکالت نامه رو ازت میگیره اگه تهران باشی نمیخواد چون اصل وکالتنامه رو بهت پس میدن
توحید ارومیه : 9 بهمن تکمیل وجه.اره اما برای شما چون تاخیرتون زیاد هست این مبلغ بین 500تا 1م تومن میشه
توحید ارومیه : ماهان ایران نهایت 3500پرداخت میکنی شایدم کمتر.پیامش اومد فرداش برو نمایندگی برات حواله در بیاره بگو سود تاخیرت روهم کم کنن
207 مشکی آبنوس بوشهر : سلام و درود اگه تکمیل وجه کردی دیگه هیچ پولی بابت هیچی ازت نمی گیرن
بندرعباس تحویل مهرماه : سلام دوستان وقت بخیر کسی هست پیش فروش تحویل مهرماه باشه ؟ اطلاعی از صدور دعوتنامه یا افزایش قیمت کارخانه دارید؟