سیستم جی پی اس (GPS)، یک سیستم مسیریاب جهانی است که از طریق ماهواره، اطلاعات را دریافت می کند و توسط یک واحد گیرنده برای مسیریابی، مورداستفاده قرارمی گیرد. این سیستم تنها سیستمی است که در حال حاضر می تواند موقعیت دقیق شما را بر روی زمین در هر زمان، در هر مکان، و در هر شرایط آب و هوایی مشخص کند. ماهواره هایی که بدین منظور استفاده می شوند، به سفارش وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا ساخته شده و در مدار قرار گرفته اند. اولین ماهواره جی پی اس (GPS) در سال 1978، به عبارتی حدود 35 سال پیش، در مدار زمین قرار گرفت. این سیستم ماهواره ای، ابتدا برای کاربردهای نظامی تهیه شد. ولی از سال 1980 به بعد، استفاده عمومی از آن آزاد شد. سرانجام در سال 1994، یک شبکه 24 ماهواره ای تشکیل شد که در حال حاضر تعداد ماهواره های آن به 28 عدد رسیده است.
خدمات این شبکه بزرگ، در هر شرایط آب و هوایی و در هر نقطه از کره زمین در تمام ساعت شبانه روز، در دسترس است. سازندگان این سیستم قدرتمند، هیچ حق اشتراکی برای کاربران در نظر نگرفته اند و استفاده از این سیستم رایگان است. تنها دلیل اقبال عمومی مبنی بر تمایل بسیار زیاد برای استفاده از این سیستم در علوم مختلف، دقت بالای این سیستم و جهانی بودن آن است. این شبکه ماهواره ای، در طول 24 ساعت شبانه روز فعال است و در هر زمان و مکان می توانید موقعیت خود را توسط آن تعیین کنید. در ادامه به بررسی نحوه عملکرد این شبکه پرداخته شده است.
ماهواره های شبکه مسیریاب جی پی اس (GPS) در یک مدار معین، زمین را دو بار در روز دور می زنند و سیگنال های اطلاعاتی را به زمین ارسال می کنند. گیرنده GPS این اطلاعات را می گیرد و به روش های هندسی، مکان دقیق کاربر را محاسبه می کنند. در واقع، اساس عملکرد گیرنده، مقایسه زمان ارسال سیگنال با زمان دریافت سیگنال است. این اختلاف زمان، فاصله دقیق ماهواره از گیرنده جی پی اس را مشخص می کند. در نتیجه این اندازه گیری، گیرنده با در نظر گرفتن فاصله دقیق بین ماهواره و گیرنده، مکان کاربر را مشخص می کند و خروجی آن را روی نقشه الکترونیکی نشان می دهد. دریافت کننده ها با سیگنال هایی که از حداکثر سه ماهواره دریافت می کند، مسیر حرکت و مختصات دو بعدی مکان (طول مکان و عرض مکان) را محاسبه می کند. البته گیرنده با دریافت سیگنال از چهار ماهواره یا بیش تر، به راحتی می تواند مختصات سه بعدی مکان (طول مکان، عرض مکان، و ارتفاع مکان) را نیز محاسبه کند. در هر حال، زمانی که مکان کاربر مشخص شد، شبکه GPS می تواند اطلاعاتی نظیر سرعت، مسیر، مسافت پیموده شده، کل مسافت پیموده شده تا مقصد، زمان طلوع و غروب خورشید، و ... را ارائه دهد.
گیرنده های جی پی اس (GPS) انواع گوناگونی دارند و انتخاب هر کدام از آن ها، به نوع کاربرد آن ها بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر بخواهید آن را در داخل خودرو نصب کنید، یا این که آن را در کوله پشتی خود قرار دهید، گزینه های متعددی در پیش روی شماست. 1Car در این مقاله تنها به بررسی GPS مخصوص خودرو می پردازد.
/uploads/12.flv