بازگشت‌ قیمت‌ گذاری‌ دستوری، چالش جدید خودروسازان/ تکلیف زیان انباشته خودروسازان چه می شود؟

 

بازگشت‌ قیمت‌ گذاری‌ دستوری، چالش جدید خودروسازان/ تکلیف زیان انباشته خودروسازان چه می شود؟

 
بازگشت دوباره شورای رقابت به حوزه قیمت گذاری خودرو بر اساس طرح ساماندهی بازار در حالی به چالشی اساسی تبدیل شده که صنعت خودرو در سال های گذشته به واسطه این مدل از قیمت گذاری دستوری، با زیان های زیادی همراه شده است.
 در ماده 6 این پیشنهاد به ماده ۶ این طرح نمایندگان تصویب کردند که شورای رقابت به قیمت خودرو ورود ‌کند براساس این مصوبه نمایندگان مجلس شرکت‌های خودروسازی را موظف کردند که در هنگام فروش خودروها، قیمت تمام شده خودرو، درصد سود و قیمت قطعی را محاسبه و به شورای عالی رقابت اعلام کنند. تخلف از این امر جرم محسوب شده و چنانچه خودروسازان در این مورد تخلف کنند، به یکی از مجازات‌های تعزیری درجه ۶ موضوع ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/ ۲/ ۹۲ محکوم می‌شوند. این شرایط در حالیست که بررسی تجربه سال های گذشته نشان از عدم موفقیت این روند داشته به طوری که ضمن زیان وارده به خودروسازان، بازار را محدودتر و تنوع را کاهش داده است.
 
سعید مدنی، کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با خبرنگار، با اشاره به اثرات منفی واگذاری تعیین قیمت به شورای رقابت می گوید: «در حالی که می توانستیم سال گذشته یک دمل در صنعت خودرو را به راحتی برداریم اکنون وضعیت به گونه ای شده که باید مشکلات خودروسازی را با شیمی درمانی حل کنیم و دلیل اصلی این روند عوارض و زخم های ناشی از قیمت گذاری دستوری است.»
 
وی با اشاره به حجم بالای تعهدات، بدهی ها و زیان ها انباشته خودروسازان می افزاید: «همه این موارد ریشه در تفکرات شورای رقابت و قیمت گذاری دستوری دارد و هم اکنون نیز به عصر حجر بازگشتیم و اظهارات غیرمنطقی و غیرمعقول رییس شورای رقابت مبنی بر کاهش تولید خودروسازان با هدف افزایش قیمت خودرو همچنان وجود دارد.»
 
مدیرعامل سابق گروه خودروسازی سایپا با تاکید بر این که به طور قطع دولت به راحتی می تواند بر عملکرد خودروسازان نظارت و آن ها را کنترل کند، تصریح می کند: «بدون شک مشکلات صنعت خودرو ربطی به این شورا ندارد و یکی از گرفتاری هایی که مشکلات را بیشتر خواهد کرد، ارجاع قیمت گذاری به این شورا و نظر خواستن از او است.»
 
مدنی رویکرد شورای رقابت را یک رویکرد منفی و غیرمنطقی می داند و می گوید: «شورای رقابت در حالی از انحصار صحبت می کند که این شورا باید به سراغ کالاها و صنایعی برود که در آن انحصار واقعی وجود دارد. این در حالیست که اگر به گفته این شورا، انحصاری در صنعت خودرو وجود دارد این انحصار توسط این شورا و نظام قیمت گذاری فعلی به وجود آمده است.»
 
این کارشناس صنعت خودرو با ذکر مثالی در این باره اظهار می کند: «وقتی به خودرویی مانند پراید یا پژو متناسب با افزایش قیمت های رخ داده، اجازه افزایش قیمت داده نمی شود، دارندگان سرمایه و واردکنندگان که قصد واردات خودرو در این رنج قیمتی را دارند شاهدند که قادر به واردات خودرویی با این مشخصات و قیمت ها نیستند که این روند باعث از رده خارج شدن واردات این خودروها می شود و کسی به فکر واردات این خودروها نخواهد بود که این امر در نهایت منجر به ایجاد انحصار در بازار شده و فضای رقابتی را از بین خواهد برد. »
 
 وی ادامه می دهد: «اما اگر قیمت خودروی پراید واقعی شده و یا در حاشیه بازار قیمت گذاری شود، در این حالت خودروهای مشابه پراید و یا پژو در استانداردهای جهانی قابلیت واردات پیدا خواهند کرد بنابراین در بازه قیمتی 50 میلیون تومان فضای رقابتی ایجاد خواهد شد و ایجاد این حاشیه سود مناسب، سایر رقبا را برای سرمایه گذاری ترغیب خواهد کرد و در این شرایط شاهد ورود این دسته از خودروها به یک فضای رقابتی هستیم.»
 
این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر این که با این تعریف باید انحصار ایجاد شده در صنعت خودرو را به شورای رقابت نسبت داد، تصریح می کند: «هم اکنون با پایین آوردن قیمت خودروها و یا به عبارت بهتر دمپ خودروها که خواسته خودروساز نبوده و نهادهای نظارتی به اجبار خودروسازان را به این روند ناگزیر کرده اند، شاهد خروج سایر رقبا از بازار هستیم.»
 
مدنی با اشاره به پیش از ممنوعیت واردات خودرو  یادآور می شود: «همواره شاهد بودیم بیشتر خودروهایی که وارد می شد در ردیف خودروهایی بود که قابلیت تولید در ایران نداشتند و یا گرانقیمت بوده و مشتریان خاص خود را داشت بنابراین خودرویی در رده پراید و پژو وارد کشور نشد. زیرا وقتی شرکتی برای تولید و یا واردات وارد کشوری می شود به دنبال این خواهد بود که خودروی مورد نظر با چه قیمتی در ایران به فروش می رسد در این شرایط اگر قیمت خودرویی نظیر پراید به صورت واقعی باشد، اقدام به واردات خودرویی معادل این قیمت می کند که در این شرایط فضای رقابتی ایجاد شده و بازاری متنوع برای طبقه متوسط ایجاد خواهد شد.»
 
مدیرعامل سابق سایپا در ادامه با تاکید بر این که بررسی روند موجود نشان می دهد که انحصار ایجاد شده به دلیل حضور و همچنین عملکرد شورای رقابت بوده است، اظهار می کند: «یک نظام اقتصادی باید تحلیلگر در اختیار داشته باشد که در حال حاضر این اتفاق رخ نمی دهد و این روند باعث شده تا صنایعی مانند فولاد، آلومینیوم ،سرب ،روی، پتروشیمی و حتی لوازم خانگی در فضای باز فعالیت کنند.»
 
وی می افزاید: «این دسته از صنابع محصولات خود با قیمت های جهانی صادر می کنند و این اجازه را دارند که با قیمت بالاتری در داخل به فروش برسانند بدون این که نظارتی بر روی آن ها باشد که این حاشیه سود ایجاد شده باعث رشد آن ها شده است زیرا دولت کمترین دخالت را بر روی آن ها دارد و شاید مدیران آن از سوی دولت تعیین شود اما درباره قیمت گذاری و حتی صادرات آن دولت دخالتی نمی کند و این باعث شده تا سهام آن روزانه افزایش یابد.»
 
مدنی اظهار می کند: «این شرایط در حالیست که مردم نسبت به خرید این کالاها اقدام نکرده، بلکه سهام آن را خریداری می کنند اما با وجود رشد صنعت خودرو در دهه 80 باز هم شاهد وضعیت فعلی هستیم که لازم است به شکلی رفتار شود که خودروسازان حاشیه سود خوبی داشته باشند اما این حاشیه سود مناسب هم اکنون به دلیل قیمت گذاری اشتباه به جیب دلالان می رود این در حالیست که اگر این سود وارد جیب خودروسازان شود می توانند ضمن انجام برنامه های توسعه ای خود نظارت کلی داشته وارزش سهام آن ها نیز افزایش یابد در این شرایط مردم به جای خرید و دپوی خودرو با هدف حفظ ارزش پول نسبت به خرید برگه سهام اقدام می کنند.»
 
این کارشناس صنعت خودرو یادآور می شود: «تفکر و فرهنگ ارزش پول در برخی صنایع باعث دلالی و در برخی صنایع که با اقتصاد آزادتر مدیریت می شوند باعث رشد سهام و جذب سرمایه به جای جذب بازار کالا می شود. »
 
 
 

منبع (source)

خودروکار

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , خودروسازان






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

4 نظر

سجاد
0

هيچ نگران نباشيد..اينجور حرفها براي به مرگ گرفتن هست تا به تب راضي شويم.ديگه همتون كه آشنا هستيد با اين جمله..
12:20  1399/01/27
پاسخ دادن
حسین
0

به نظر بنده با توجه به عدم موفقیت این دوتا شرکت در پیشرفت و عدم رضایت مردم ازشون بهتره جفتشون را شخم بزنند و جاشون چغندر بکارند لااقل مشکل شکر مردم حل بشه . از اینا خودروساز در نمی اد والله .....
04:33  1398/03/06
پاسخ دادن
احسان
7

ساقی این مدنی کیه ؟ رقابت با پراید ؟؟؟ خدایا اینا دیگه چی ان
23:49  1398/03/04
پاسخ دادن
خواننده
10

این جناب کارشناس طوری صحبت کرده که انگار خریداری که اتفاقا مجبوره از این شرکتای بیخود ایرانی خودرو بخره، باید تمام ضرر و زیان این سالهای شرکت رو بده!!!
ایشون که مثلا کارشناس خودرو هستند دو تا خودروی خارجی هم سطح و همرده پراید معرفی کنن که ما ببینیم چیه که با وارد کردنش رقابت ایجاد میشه!!
اینا خودشون هم میدونن که تولیداتشون با بدترین خودروهای جهان هم نمیتونن رقابت کنند برای همین واردات رو ممنوع کردند...
برا خودمون متاسفم که از بدترین کشورهای دنیا هم که وارد ایران میشی انگار به پارکینگ آشغالهای ایران خودرو و سایپا وارد شدی! یعنی ما از همین ترکهای ترکیه و عربها کمتریم که اونا بهترین ماشینها رو شوار میشن و ما برای خرید این آشغالها باید بیش از یک سال تو نوبت باشیم و هرجور هم دلشون میخواد قیمتها رو خودروسازها بالا ببرن؟!!!
بی شک هروقت ایران خودرو و سایپا محو شدن،امیدی به بهبودی این مملکت هست
03:39  1398/03/03
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
کامی جک j4 : با سلام جک جی ۴ ثبت نام اسفند بیستم ۴۰۲ ، امروز چهارم آبان تحویل شد ، رنگ سفید ، نمایندگی نیکخواه، بسیار مرتب و منظم و سالم تحویل شد.
تحویل ۳۰بهمن : سلام وقت بخیر تحویل ۳۰بهمن هستن کی دعوت نامه تکمیل وجه ارسال میشه؟ واریز اولیه مهرماه بوده
علی : سلام تارا v1رنگ سفید ،فروش فوری، تحویل ۱۳مهر ،بالاخره خدارو شکر امروز فاکتور شد،سود تاخیر۲۹۵۰۰
V4 سامانه یکپارچه ۳۰ مهر : مبارکه سود تاخیرش چقدر شد؟ برا من ۷۷۰۰ شد
X5 : یعنی مدارکتون داره ارسال میشه. این مرحله همزمان با تحویل ماشین سبز میشه
علی : سلام تحویل ۴ ابان امروز فاکتور شدم
V4 سامانه یکپارچه ۳۰ مهر : مبارکه سود تاخیرش چقدر شد؟ برا من ۷۷۰۰ شد
مریم : سلام دوستان کسی هست که تحویل ۹۰ روزه باشه و تحویل گرفته باشه؟
J4 مشکی گیلان : این سیاست روانشناسیشونه برای منتظر نگه داشتن مشتری. اول ابان میگفتن تا اخر ماه شاسی میشه و داره شاسی میشه. ابان تموم شد. الان اذر میگن اخر ماه شاسی میشه تا مردم دلشونو سنگ بذارن بگن این ماهم تموم شد. این امید دادنای الکی و دروغ واقعا فاجعست. بعد بهشون گفتم شما گفتین اخر ابان شاسی میشه گفتن بخدا معلوم نیست.
V4 سامانه یکپارچه ۳۰ مهر : سلام من v4 سامانه یکپارچه تحویل ۳۰ مهر بودم که امروز فاکتور شدم با سود تاخیر ۷۷۰۰ نمیدونم چرا با ۳۵ روز تاخیر سودش رو آنقدر کم دادن؟ کسی اطلاع داره
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
علی : منم تحویل 22شهریور بودم صدامون جای نمیرسه خدا کنه سرطان بگیرن
محمدحسین : تا برج 10 و 11 رو دادن منم مجوز خروج خورد گفت شنبه بیا برا تحویل واقعا برام جالبه چطور یک سری میان میگن هنوز نگرفتیم اقا پیگیری کنید خواهشا تا بگیرید انقدر هم ناله نکنید
رها دنا 6سرعته دستی 30 ابان پیش فروش : پیش فروش تکمیل وجه 17 شهریور
ساینا دوگانه پیش فروش اسفند 401 : ما هم که بعد از گذشت حدود دو سال هیچ خبری از ماشینی که نیست پولمونم الکی گرفتن گذاشتن تو جیب🫤
محمد : سلام دنا اپشنال پیش فروش تحویل 30 مهر امروز فاکتور شد
محمد رصاناصرزاده : سلام مبارکت باشه میشه بگید ماشینتان چی هست؟
رانا : تاریخ تشکیل پرونده که خیلی وقته ب روز شده
سورن دوگانه تحویل 29 اسفند1402 : سلام دوست عزیز قطعنامه بسفارش خود مسوولیت است توچقدرساده ای
مرتضی دوگانه : سلام آقای ویسی شما دو گانه بودید
سورن دوگانه : سورن دوگانه 75لیتری تحویل 19آبان چرا فاکتور نمیشه؟کسی آمار نداره