پس از خروج آمریکا از برجام بود که مسیر واردات خودرو به کشور پس از چند ماه پر فراز و نشیب به کلی بسته شد و مسئولان وزارت صمت نیز علت این محدودیت را محافظت از منابع ارزی کشور در شرایط تحریم ها عنوان کردند. پس از آن همزمان با افزایش نرخ ارز، بازار خودرو نیز افزایش قیمتهای انفجاری را تجربه کرد و حالا با گذشت نزدیک به سه سال شاهد حباب قیمتی عظیمی در بازار خودروهای وارداتی هستیم که علیرغم گذشت این مدت، همچنان با بهایی گزاف بین خریداران دست به دست میشوند. امید میرود پس از گذشت سه سال راهکارهای مناسبی جهت آزادسازی واردات خودرو تدوین شود.
نماینده مجلس: امسال خبری از آزادسازی واردات خودرو نیست [به روز رسانی] - آبان ۱۴۰۰
مجتبی رضاخواه عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی در یک اظهار نظر مدعی شد که واردات خودرو حداقل تا پایان سال جاری رخ نخواهد داد.
اینکه تا پایان سال ۱۴۰۰ خبری از واردات خودرو نخواهد بود، یک مساله بدیهی است که بسیاری از مردم و فعالان بازار بر وقوع آن تاکید داشتند. کشور از نظر ذخایر ارزی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و تخصیص دادن ارز بابت واردات خودرو موجب افزایش قیمت دلار و دیگر ارزهای خارجی در بازار آزاد خواهد شد.
مطابق اظهار نظر این نماینده مجلس، واردات خودرو در شرایط فعلی نیاز به تخصیص حدود ۲.۵ میلیارد دلار ارز خواهد داشت که تخصیص چنین بودجهای به واردات خودرو، نتیجهای جز بالا رفتن قیمت ارز و افت بیشتر ارزش پولی ملی ندارد. لازم به ذکر است که مجتبی رضاخواه علاوه بر عضویت در مجلس شورای اسلامی، به عنوان عضو ناظر در شورای رقابت نیز حضور دارد.
با توجه به گفتههای وی در حال حاضر تمرکز شورای رقابت بر مدیریت بازار خودرو است و این شورا سعی دارد با قیمتگذاری خودروهای داخلی، بازار خودرو را کنترل کند.
وزیر صمت: برای اجرای واردات محدود خودرو نیاز به زمان داریم [به روز رسانی] - مهر ۱۴۰۰
علی جدی ایب رییس کمیسیون صنایع مجلس اظهار داشت: در جلسه روز گذشته کمیسیون صنایع مجلس با وزیر صمت برای بررسی ماده ۴ مبنی بر واردات خودرو، آقای وزیر گفتند که با آزادسازی واردات خودرو موافق هستند اما نیاز به فرصتی دارند که بتوانند زیرساختهای لازم را ایجاد کنند.
با این حساب به نظر میرسد که موضوع واردات خودرو در سال ۱۴۰۰ عملا منتفیاست و کوتاهترین زمان ممکن برای تحقق چنین امری٬ بهار سال ۱۴۰۱ خواهد بود.
هرچند در گمانه زنیهای رسانهای هم اکنون عدد ۵۰ الی ۷۰ هزار دستگاه به عنوان حجم احتمالی واردات خودرو در سال آینده مطرح میشود اما پر واضح است که ورود چنین حجمی از خودرو٬ تاثیر قابل توجهی بر بازار ارزی کشور دارد و از این رو میتوان با قطعیت گفت که چنین رقمی در شرایط تحریمی به دور از واقعیت به نظر میرسد و بستگی زیادی به رفع محدودیتهای ارزی دارد.