هر کشور، چند مونتاژ یا تولیدکننده خودرو دارد؟

 

هر کشور، چند مونتاژ یا تولیدکننده خودرو دارد؟

 

ایران در مقایسه با 9 کشور مطرح تولیدکننده خودروی سواری در جهان، جایگاه چهارم را از نظر بیشترین تعداد تولیدکننده داراست. آماری که بیش از پیش انحصاری بودن بازار خودرو در ایران را به چالش می‌کشد. در این رتبه‌بندی آلمان و ژاپن با ۹ تولیدکننده و فرانسه و کره‌جنوبی به ترتیب با ۷ و ۶ تولیدکننده خودروی سواری، از ایران که ۱۰ تولیدکننده فعال خودرو دارد، جایگاه پایین‌تری دارند.

به گزارش ایران جیب از سنا، انحصار یا مونوپولی یکی از مفاهیم کلیدی در علم اقتصاد است. مفهمومی گسترده که در برابر رقابت کامل قرار می‌گیرد. منظور از رقابت کامل هم این است که خریداران و فروشندگان یک کالا آنقدر زیاد و متنوع هستند که هیچ فروشنده یا خریداری نمی‌تواند به‌ تنهایی بهای یک کالا را تعیین کند. با این اوصاف بازار انحصاری به بازاری گفته می‌شود که در آن صرفا یک عرضه‌کننده یا فروشنده وجود دارد.

هر کشور، چند مونتاژ یا تولیدکننده خودرو دارد؟

در پی عرضه خودرو در بورس کالا و همه حواشی که از سوی سازمان بازرسی و شورای رقابت پیش آمد، بار دیگر بحث بر سر رقابتی یا انحصاری بودن بازار خودرو در ایران داغ شد، مسئله‌ای که پیش‌تر هم نقل محافل شده بود. شاید تاکنون از زاویه مقایسه با دیگر کشورهای جهان به این پرسش پاسخ داده نشده است که بازار خودرو در ایران انحصاری است یا رقابتی. این گزارش مهم‌ترین خودروسازان ۹ کشور - آلمان، ژاپن، آمریکا، کره جنوبی، چین، مالزی، ایتالیا، فرانسه، هند – را با ایران مقایسه می‌کند.

شاید تصور عمومی این است که در مهد تولید بنز و کیا یا در سرزمین تویوتا و بوگاتی ده یا حتی صدها خودروساز وجود دارند که با چنگ و دندان با هم رقابت می‌کنند؛ این در حالی است که کشور آلمان روی هم رفته ۹ کمپانی خودروساز دارد. سه کمپانی از دسته‌بندی فوق شامل بنز، بی. ‌ام. و، و ولکس واگن کمپانی چند ملیتی هستند و غیر از آنها تنها شش کمپانی وجود دارد. آپولو، آرتگا، بیتر، راف، اوپل و روتک.

البته در این گزارش خودروهای سنگین و نیمه سنگین مثل تراکتور و اتوبوس و انواع مختلف کامیون فاکتور گرفته شده‌اند. همچنین خودروهای مسابقه‌ای که برای مسابقات فرمول یک یا مسابقات مشابه تولید می‌شود، در نظر گرفته نشده است؛ چرا که این خودروها در چرخه رقابت با خودروهای سواری نیستند.

تحقیق درباره سرزمین تولید مزدا و تویوتا هم به ما نشان می‌دهد که ژاپن نیز مانند آلمان تنها ۹ تولیدکننده خودرو دارد که پنج کمپانی آن چند ملیتی هستند. سوزوکی، تویوتا، نیسان، مزدا و ایسوز. کمپانی‌های میتسوبیشی، آکورا، دایهاتسو، و سابارئو داخلی هستند. البته بعضی دسته‌بندی‌ها آکورا و میتوبیشی را یک کمپانی به حساب می‌آورد؛ چرا که هر دو متعلق به شرکت هوندا هستن و هوندا هم یک شرکت چند ملیتی است.

هند هم ۹ خودروساز دارد؛ اما خودروسازان کشور فرانسه از آلمان و ژاپن هم کمتر است. پژو، بوگاتی، سیتروئن، رنوآلت، آلپین، میکروکار، آکسیم و پی جی او هفت خودروساز فرانسه را تشکیل می‌دهند که با یکدیگر رقابت می‌کنند.

کشور کره جنوبی که از قضا بازار قابل توجهی در ایران داشته و دارد، جمعا با شش خودروساز بازار خودرو خود را می‌گرداند. دو شرکت بزرگ چند ملیتی یعنی هیوندا و کیا و چهار شرکت داخلی تاتا دائوو، سی تی اند تی یونایتد، سانگ یانگ، و رنوآلت موتور کره.

در میان همه این کشورها تنها دو کشور هستند که تفاوت نسبتا فاحشی با بقیه دارند. چین و آمریکا. ایالت متحده با حدود ۳۳۱ میلیون جمعیت ۲۰ کمپانی خودروساز دارد که از میان آنها جنرال موتورز، استِلانتیس، فورد و تسلا چند ملیتی هستند. بقیه شرکت‌ها مثل شلبی آمریکا، اس. آر. تی، اس. اس. سی، هنسی، کارما، پولاریس، و وی. ال. اف در این دسته هستند. چین که یک میلیارد و صد میلیون نفر بیشتر جمعیت دارد هم با ۳۵ کمپانی آمار بیشترین تعداد تولیدکننده را به خود اختصاص داده است. جیلی، برلیانس، چانگ آن، چری، دانگ فنگ و فوتون معروف‌ترین کمپانی‌ها هستند.

حتی در دنیای فراری، لامبورگینی و مازراتی هم تنها ۱۱ کمپانی دیده می‌شود. کشور ایتالیا به جز برندهای مذکور ۹ خودروساز دیگر دارد که فیات، آلفا رومئو، زاگاتو و پاگانی معروف‌ترین آنها هستند.

شاید چندان غیرمنطقی به نظر نرسد که بخواهیم سراغی از یک کشور در حال توسعه بگیریم که در زمینه خودرو نسبتا موفق بوده است. مالزی ِجنوب شرق آسیایی روی هم رفته ۵ کمپانی دارد. بوفاری، نازا، اینوکوم، پدرودوا و هلدینگ پروتون پنج خودروساز مالزیایی هستند.

حالا انحصاری دانستن بازار خودرو در ایران عجیب و غریب به‌نظر می‌رسد. اینکه به غیر از ایران خودرو و سایپا، ۸ خودروساز دیگر هم فعالیت می‌کنند - مدیران خودرو، کرمان موتور، بهمن موتور، زامیاد، پارس خودرو، فردا موتورز، آرین پارس موتور و مکث موت- و در کنار آن واردات هم بازار رقابت را بیش از پیش رقابتی‌تر کرده است.

منبع

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , تولیدکننده خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

0 نظر

صفحه 1 از 0

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
آخرین نظرات اخبار و مقالات
رحیمی : سلام ۲۰۷ من فاکتور شد.اتومات.تحویل مرداد ♧♧♧
رامین اطلس شهریور : اطلسعلی تو از کجا اینطوری فتفا میدی من اولین پرداختی ۱۱ بهمن بودم دومین پرداختی من هم ۳۱ مرداد بودش ولی فاکتور نشدم
Mk T8 : سلام خدمت همه دوستان بنده ثبت نام 18مرداد هستم تی هشت مشکی میخواستم بدونم از زمان بیمه تا پلاک چند روز طول میکشد معمولا
j4 تیر خاکستری : منم دقیقاً همین طور. تیرماه ثبت نام کردم. تو تکمیل وجه مونده. زنگ زدم گفتن تا آخر ماه شاسی میشه. خسته شدم
مهدی _a : سلام دوستان اینجا افرادی هستن با روح روان شما بازی میکنن زیاد به حرفها گوش ندید اگه کسی توانایی تجارت با پولش رو داره خوب پیش فروش نخره ولی اگه این توانایی رو نداره ثبت نام پیش فروش در این وضعیت که چاره ای نیست خوبه به ویژه برا کس که مصرف کننده است نه دلال و نمایشگاهی. ضمناً الان درگاه واسه شهریور بازه و حدود یک هفته ای میشه که شهریور پرنشده . یک ماه دیرتر یا زودتر زیاد به حال ما فرقی نداره یا علی.
علی v4 اسفند : دوستان تسریع روند فاکتور شدن و پلاک در حال انجام هست طبق صحبتی که کردم در این صفحه از هفته آینده انشالله به طور محسوسی شاهد خواهید بود ...
Kmc j7 : من الآن نیازی به ماشین ندارم می دونستم فقط وعده های دروغ می دن پس بعد از ثبت نام این خودرو یه ماشین دیگه خریدم که بدون ماشین نمونم ولی پول زیادی ندادم در حد ۲۰۰ تومن یه ماشین خریدم تا ماشین رو بهم تحویل بدن ولی در کل سود تاخیر رو شکایت می کنم و می گیرم و اینکه اینا مهم نیست فقط یه چیز مهمه که می دن یا نه مهم نیست چه زمانی فقط دادن ماشین برام مهمه و می ترسم که کاری که بر سر Jac s3 اوردن بر سر ما هم بیارن از این باید ترسید
محسن : سلام ازمنم 25 آبان هست هنوز فاکتور نشده فعلا تا 17 مهر فاکتور شده فکر نکنم زودتر از بهمن فاکتور بشه
تازه وارد : سلام.با موبایل فقط ۱۶۲۴ رو تماس بگیریم، کد شهر نمیخواد؟
J4 سفید تهران : پلاک ۲۲م بود، اشتباه ۲۰م نوشتم ثبت نام رو خرداد انجام دادم ولی تیر قرارداد خورد
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
تحویل آذر : فکر کنم ماها دوشنبه فاکتور بشیم
اتومهر : شکرخدا ولاغیر
رانا : من خوزستانم ولی تحویل نگرفتمه
حسام : وقتی تحویل حضوری میزنی بعد پلاک فیزیکی براتون یه پیام میاد که تاریخ و ساعت رو انتخاب کن برای تحویل که معمولا 2یا 3روز زمان میده از بین شون انتخاب کنی.اگه اون روز تعیین شده نرسیدی بری تا چند روز بعدش هم میتونی بری تحویل بگیری هیچ مشکلی نیست.اما اگه تا 20روز نری تحویل بگیری توی اون 20روز 2بار هم پیام میفرستن بیا ببر.اگه باز نرفتی خودشون باربری میکنن میارن نمایندگی انتخابی.حضوری خیلی زودتر به ماشین میرسی اما نتونی بری کمی دیرتر از حد معمول میاد نمایندگی .چون 20روز هم پارکینگ حضوری میخوابه خودرو.من خودم امروز فاکتور شدم تحویل حضوری زدم خودم برم بگیرم
رضا : منم اهوازم عین تو همین مشکل
رانا : سلام من تحویل 26شهریوردو سه روزی هست ک پلاک شدم
رانا : خوزستان
رضا : خوزستانی؟
رضا : خوزستان کسی تحویل گرفته مال من پلاک اومده ولی نصب نکردن هنوز اهوازم
حسام : نگران نباش شما فردا تا غروب حتما فاکتور میشی بعضی از پذیرش های 3مهر هم فردا فاکتور میشن