اجرای طرح آزمایشی انتقال کارت سوخت به کارت بانکی  

 

اجرای طرح آزمایشی انتقال کارت سوخت به کارت بانکی

 

اجرای طرح آزمایشی انتقال کارت سوخت به کارت‌های بانکی که روز گذشته اعلام شد ابهامات زیادی به وجود آورد. موافقان این طرح مزیت آن را امکان حذف هزینه‌های صدور کارت سوخت با توجه به ضرورت واردات سخت‌افزاری و هزینه‌ای نزدیک به 100 هزار تومان برای هر متقاضی کارت سوخت می‌دانند. تا جایی که از مدت‌ها پیش فعالان بخش خصوصی فرآورده‌های نفتی و جایگاه‌داران نیز روی اجرای آن اصرار داشتند. با این وجود ابهامات پیرامون اینکه آیا زیرساخت‌های موجود نظام بانکی و جایگاه‌های سوخت اجازه اجرای چنین طرحی را می‌دهند یا خیر از مهم‌ترین مسائل و نگرانی‌های مخالفان این طرح است. این مساله را می‌توان یکی دیگر از طرح‌های کارشناسی نشده قلمداد کرد.


از طرفی برخی از جایگاه‌داران معتقدند که زیرساخت‌های موجود در کشور برای عملیاتی شدن انتقال سهمیه سوخت به کارت‌های بانکی به طور کامل فراهم نیست. بنابراین این معضل اجرای این طرح را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد. چون تراشه‌های موجود در جایگاه‌های سوخت امکان پشتیبانی از عملیات سوخت‌رسانی و رصد سهمیه و اقدامات اجرایی و مالی لازم در این زمینه را ندارند. علاوه بر این، طی چند ماه گذشته چند میلیون کارت سوخت المثنی یا جدید صادر شده است. صدور هر کدام ۱۰۰ هزار تومان هزینه برای متقاضیان داشته است و با این طرح نه تنها این گروه از مردم ناراضی می‌شوند، بلکه شرکت‌های صادرکننده کارت یا واردکننده تراشه نیز متحمل خسارت خواهند شد.

بخش خصوصی، حامی طرح

ناصر رئیسی‌فرد، رئیس انجمن کارفرمایی شرکت‌های زنجیره‌ای تامین و توزیع فرآورده‌های نفتی کشور در این باره گفت: صحبت درباره اجرای طرح با ابزارهای تعریف‌شده موجود شاید کمی زود باشد. اما بخش خصوصی نیز چند سال پیش اجرای چنین طرحی را به دولت پیشنهاد کرده بود. انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی در اکثر کشورهای دنیا در حال اجراست. اما ما زیرساخت‌های لازم برای اجرای این طرح را به طور کامل در اختیار نداریم.

او در ادامه گفت: «در جایگاه‌های سوخت کشور سخت‌افزار مناسب برای استفاده از کارت‌های بانکی به عنوان کارت سوخت موجود نیست. تراشه‌های موجود در جایگاه‌ها در این زمینه با کارت‌های بانکی هماهنگی ندارند. همچنین زیرساخت‌های موجود برای انتقال اطلاعات بین نظام بانکی و نهاد سوخت‌رسانی نیز پاسخگوی اجرای این طرح نیست.»
رئیسی‌فرد در ادامه افزود: «بنا بر اطلاعات اعلام‌شده قرار است این طرح در ابتدا به صورت آزمایشی در برخی مناطق کشور اجرا شود. سپس به سایر نقاط و استان‌ها تعمیم پیدا کند. پیش از این بخش خصوصی پیشنهادی برای اجرای این طرح ارائه کرده بود که به آن توجه نشد. این بار دولت بدون مشاوره با بخش خصوصی اقدام به اجرای این طرح کرده است.»
وی خاطرنشان کرد: «برای اجرای این طرح باید دستگاه‌های پوز به سخت‌افزار مناسب برای استفاده در جایگاه‌های سوخت مجهز شوند یا کارت‌های سوخت سراسر کشور با اعمال تغییراتی برای استفاده در جایگاه‌ها مطابقت داده شوند. چون کارت‌های بانکی قادر به نمایش سهمیه سوخت و میزان باقی‌مانده آن نیستند و جایگاه‌ها نیز امکان انجام این کار را ندارند.»

هزینه‌های اجرای طرح

او درباره هزینه اجرای این طرح و تامین سخت‌افزارهای موجود یا حذف کارت‌های سوخت گفت: «هیچ برآورد خاصی در این زمینه انجام نشده است، اما باید امنیت مالی و اطمینان خاطر کاربران از به کارگیری کارت‌های بانکی خود در این راستا به طور کامل تامین شود تا این طرح نتیجه مطلوبی داشته باشد.»
نواز، سخنگوی صنف جایگاه‌داران سوخت کشور درباره این طرح گفت: «مشکلات نسبت به زمان آغاز طرح خیلی کمتر شده، چون در گذشته به طور کامل در این زمینه اطلاع‌رسانی نشده بود. در نتیجه سرعت اجرا هم نسبت به گذشته کندتر شده است. مردم در ابتدا پذیرای این طرح نبودند، اما اکنون آمار استفاده از کارت سوخت شخصی برای مصرف سهمیه بنزین آزاد رو به افزایش است. بنابراین مهم‌ترین مشکل کنونی تاخیر در صدور کارت‌های سوخت یا مشکلات در تحویل آن‌هاست که دلایل مختلفی دارد.»

همچنین بخوانید: شرکت ملی پخش: از کارت سوخت خود استفاده کنید، تا فعال بماند

نواز در ادامه گفت: «کارت‌های سوخت هیچ نقشی به جز نشان دادن میزان سهمیه سوخت باقی‌مانده ندارند. منظور از حذف کارت سوخت این است که شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی همان یارانه و سهمیه را توسط کارت‌های بانکی افراد مدیریت خواهد کرد تا نیازی به استفاده از دو کارت مختلف نباشد. در نتیجه امکان فنی توزیع سوخت با کارت بانکی در جایگاه‌ها وجود دارد. با بانک مرکزی هم جلساتی در این زمینه داشته‌ایم. در حال حاضر تاکسی‌های اینترنتی سهمیه خود را با کارت بانکی دریافت می‌کنند.»

اجرای آزمایشی طرح انتقال کارت سوخت به کارت بانکی در تهران

صادقی مدیر سامانه هوشمند سوخت درباره تعداد کارت‌های سوخت موجود در هر سکو گفت: «در طرح ساماندهی کارت‌های سوخت بر اساس قانونی که امسال ابلاغ شده است باید تا پایان شهریورماه سال جاری 90 درصد مردم از کارت سوخت خودشان استفاده کنند. البته جایگاه‌ها همچنان کارت سوخت دارند. اما تعداد کارت بر اساس میزان فروش آن‌ها تعیین خواهد شد. به ازای هر جایگاه یک کارت آزاد در اختیار جایگاه‌های کم‌‌فروش قرار می‌گیرد. برای جایگاه‌هایی که فروش بیشتری دارند، به ازای هر دو سکو، چهار کارت تولید می‌شود که یکی در اختیار جایگاه‌دار و مابقی در اختیار نواحی است تا اگر میزان سقف کارت آزاد جایگاه‌ها تمام شود کارت جدید را در اختیار آن‌ها قرار دهند.»


صادقی درباره زمان اجرای این طرح گفت: «این طرح تا یک ماه دیگر در یک جایگاه در تهران به صورت آزمایشی اجرا می‌شود. مقدمات طرح از جمله برنامه‌نویسی‌ها انجام شده که مستلزم اتصال به سایر نهادهای مربوطه مانند پلیس راهور است.»


اجرای آزمایشی این طرح فرصت خوبی برای شناسایی و رفع مشکلات احتمالی آن است که تاکنون در اغلب کشورهای جهان اجرایی شده و مزایای خوبی نیز داشته است، اما تأمین تجهیزات لازم به منظور ممانعت از کلاهبرداری‌ها و مشکلات امنیتی برای صاحبان کارت‌های بانکی از جمله نکات مهمی است که موفقیت این طرح به آن بستگی دارد.

منبع

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , کارت سوخت به کارت بانکی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

0 نظر

صفحه 1 از 0

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
990
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
مقالات
۳۵ 21 نظر
مریم89403 11 نظر
اطلاعات خودرو
آخرین نظرات اخبار و مقالات
جلال : کیفیت محصولات کرمان خودرو واقعا افت کرده و بدتر اینکه خدمات پس از فروش افتضاح هست. به عنوان مثال بنده در در اوایل اسفند به نمایندگی حیدری (تهران، شریعتی) مراجعه کردم. اول از همه، فرایند پذیرش بیشتر از یک ساعت به طول انجامید. دوم اینکه ایراد کمک های خودرو را نپذیرفتند. بعد از سه روز رفت و آمد متقاعد شدند که خودرو در خیابان تست شود و به محض خروج از تعمیرگاه، تایید کردند که کمک فنر مشکل دارد. بدلیل عدم وجود قطعه (کمک فنر!!!) درخواست تامین قطعه را ثبت نمودند و بعد از گذشت حدود دو ماه هنوز قطعه تامین نشده است و بیچاره مشتری که یا بایستی خود را پارک کند یا با خودروی معیوب براند و ایرادات دیگر بروز نماید. بخش ارتباط با مشتریان به نحو غیرمحترمانه ای پاسخ می دهند. به نحویکه از طرح موضوع کلا منصرف شوید.
K : سلام وقت بخیر دوستان کسی هست که اسفند ماسینشو تحویل گرفته باشه ولی هنوز برگ سبزش نیومده باشه براش؟
سهند دیماه : امیدوارم تاخیر همچنان ادامه داشته باشه من که مابقی پول دادم سکه منتظر هستم سکه بشه 150 هر چه دیرتر ماشین بدن به نفعمون میشه ممنون از تاخیر خوب پارس خودرو و سایپا سهند
سهند دیماه : امیدوارم تاخیر همچنان ادامه داشته باشه من که مابقی پول دادم سکه منتظر هستم سکه بشه 150 هر چه دیرتر ماشین بدن به نفعمون میشه ممنون از تاخیر خوب پارس خودرو و سایپا سهند
Heidar : V1P امروز زنگ زدم کارشناس گفت موعد ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ در حال صدور فاکتور هستند.
دیماه : سلام وخداقوت من زنگ زدم پارس خودرو گفتند احتمال ۹۰درصد دی ماه وبهمن ماه تااخر فرروردین پیامک دعوتنامه براشون میاد.بهش میگم هراپراتوری یه چیزی میگه الان حرف شما قطعی هست میگه خیر احتمال ۹۰درصد 😥☹️ بعد گفت به هیچ عنوان افزایش قیمت نمیخوره خدا کنه توهمین چندروز بیاد عیدمون که خراب شد حداقل تابستون ماشین داشته باشیم
سعید x5 : منم تو بابل یه تریلی جی۴ دیدم
صدرا : هشت ماه رو داریم پشت سر میزاریم هنوز خبری نیست
بابک : کسی شکایت کرده که جواب گرفته باشه... میشه لطفاً جواب بدید
تارا خاکستری : اقا اطلس این صفحه متعلغ به تارا هست برو صفحه خودت پیدا کن
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
م : تنت سلامت
تیگو 7 : من دوتا ثبتنامی داشتم یکی 9/4بود که همون روز اول شاسی خورد و اون یکی10/1 بود که بعد از 27 روز شاسی خورد اونی که روز اول شاسی خورده الان یه ماهه رسیده رسیده دستم و دونی هنوز فاکتوز نشده
آذری : برو قسمت هرزنامه یا مسدودی ها
اطلس بهمن هفته چهارم : به منم همینو گفت
آبشنال تحویل30اسفند : سلام ، ازدوستان اسفندها کسی فاکتور شد کسی از وضعیت فاکتور شد اطلاعی داره
عبدلا : فقط یه خوبی داشت مابه تفاوت پرداخت نکردیم محدود 8م تومن
ساینا بهمن ماه : واریزی چه تاریخی بودی و چه طرحی
توحید ارومیه : انیستاگرام.پیج تیبا کلاپ
عبدلا : همدردیم
محمد : من تکمیل وجه یک بهمن فروش فوری سورن پلاس بنزینی دیروز فاکتور شد