وقوع تصادف برای هیچ یک از ما جالب و خوشایند نیست، حتی تماشای صحنه تصادف میتواند روز ما را به طور کامل خراب کند. نرسیدن به محل کار، از دست دادن یک قرار ملاقات مهم، خسارت به خودرو، مشکلات ترافیکی، و در برخی موارد صدمات و خسارت های جانی از جمله مشکلاتی است که تصادفات به وجود میآورند. اگرچه طی سال های گذشته ایمنی خودروها بهبود چشمگیری داشته است، اما بهتر است در صورت بروز تصادف و به منظور حفظ ایمنی خود و دیگر رانندگان حاضر در صحنه چند نکته را مد نظر قرار دهید. از جمله مهمترین مواردی که در هر تصادف باید رعایت کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
5. ترک نکردن صحنه تصادف
تصور کنید که خودروی شما با اتومبیل دیگری تصادف کرده است، اما به هیچ یک از خودروها آسیب چندانی وارد نشده است. در این حالت، اغلب افراد پس از بررسی اتومبیل خود و احتمالا یک جر و بحث کوچک، سوار خودروی خود شده و صحنه را ترک میکنند. اما باید در نظر داشته باشید که این کار (ترک صحنه تصادف)، از لحاظ قانونی جرم بوده و میتواند برای شما یا راننده دیگر پیگرد قانونی به همراه داشته باشد. در این حالت باید در صحنه بمانید و پس از کسب اطمینان از سلامت خود و دیگر افراد، مدارک بیمه خود را در اختیار راننده دیگر قرار دهید و منتظر پلیس بمانید. در صورت لزوم، افراد مجروح باید هر چه سریعتر به بیمارستان یا مراکز درمانی منتقل شوند.
4. تماس با پلیس
افراد بسیاری بر این باورند که چنانچه تصادف مجروحی بر جای نگذاشته باشد، تماس با پلیس و گزارش تصادف لزوم چندانی ندارد. اما باید بدانید که همین باور غلط، در برخی موارد میتواند مشکل ساز شود. تصور کنید با یک خودرو دیگر تصادف کرده و با این تصور که اطلاع به پلیس تنها سبب اتلاف وقت میشود، حادثه را گزارش نکرده و تنها به تبادل مدارک بیمه اکتفا میکنید. اما از کجا میدانید که بیمه فرد مقابل حقیقی بوده و از اعتبار کافی برخوردار است؟ از کجا میدانید راننده ای که با شما برخورد کرده است، تحت تعقیب پلیس نمیباشد؟ با در نظر گرفتن این احتمالات، بهتر است در صورت بروز تصادف به خود احترام گذاشته و با پلیس تماس بگیرید تا در محل حاضر شوند. در این صورت میتوانید با در دست داشتن کروکی تصادف و گزارش پلیس مراحل قانونی لازم برای دریافت خسارت را به راحتی پشت سر بگذارید؛ چرا که در غیر این صورت، هیچ مدرکی برای اثبات ادعای خود ندارید.
3. حفظ آرامش و خونسردی
بسیاری از ما پس از وقوع تصادف، عصبانی شده، کنترل خود را از دست داده و نسبت به راننده مقابل پرخاش میکنیم و وی را مقصر میخوانیم. در چنین شرایطی بهترین کار این است که چند نفس عمیق بکشیم و با آرامش به بررسی وضعیت خود و راننده مقابل بپردازیم. تنها در این صورت میتوانیم اقدامات لازم را انجام دهیم. نکته دیگری که همواره باید مد نظر قرار دهید این است که هیچگاه نباید جلوی افراد حاضر در صحنه، خود را مقصر جلوه دهید. چرا که در این صورت، شما مسئولیت قانونی تصادف را قبول کردهاید وهمین مورد میتواند مشکلات قانونی بسیاری برای شما به وجود بیاورد.
2. آماده کردن مدارک خودرو
تصور کنید تصادف کردهاید: صحنه را ترک نکرده، با پلیس تماس گرفتهاید، و از همه مهمتر، قصد دعوا و جروبحث با راننده مقابل را ندارید. در این وضعیت، اقدام بعدی شما چه باید باشد؟ بله! درست حدس زدید! در این حالت باید اقدامات قانونی لازم را انجام دهید که یکی از آنها، تبادل کارت بیمه میباشد. در مرحله بعد، باید ذهن خود را متمرکز کنید و ببینید قبل از وقوع تصادف دقیقا مشغول انجام چه کاری بودید، در کدام خیابان و در چه لاینی مشغول رانندگی بودید، خودرویی که با آن تصادف کردهاید چه زمانی و به چه شکلی وارد صحنه شده است. اینها اطلاعاتی است که پس از تصادف بارها از شما پرسیده میشود و به همین دلیل بهتر است اطلاعات را دقیق و مو به مو بدانید تا در مراجع قانونی دچار مشکل نشوید. همچنین باید نام، آدرس، شماره تلفن راننده مقابل، نام شرکت بیمه، شماره بیمه، نام خودرو، مدل و رنگ آن، شماره پلاک، و در صورت وجود شاهد، نام و شماره تلفن شاهدان را یادداشت کنید. در صورت امکان، از صحنه تصادف نیز عکس تهیه کنید. همه این مدارک در مراجع قانونی به کمک شما میآیند.
1. پیگیری اقدامات لازم پس از تصادف
اگرچه وقوع تصادف به خودی خود، ناراحت کننده است، اما سخت ترین بخش تصادف اقداماتی است که پس از آن باید انجام دهید. همواره در نظر داشته باشید که حفظ سلامتی خود و دیگر افراد حاضر در صحنه، بیش از هر چیز دیگری اهمیت دارد. پس در صورت وجود هرگونه ناراحتی یا مشکل، با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید و یا فرد مجروح را به نزدیک ترین درمانگاه یا مرکز پزشکی منتقل کنید. مهمترین کاری که پس از تصادف باید انجام دهید، ثبت درخواست خسارت در شرکت بیمه است؛ چراکه بسیاری از شرکت های بیمه برای ثبت این درخواست محدودیت زمانی در نظر میگیرند. در پایان لازم به ذکر است، هرچه با قوانین رانندگی و شرایط بیمه آشنا باشید، در صورت وقوع تصادف متحمل خسارت کمتری خواهید شد.