جایگاه بنزین چگونه کار می‌کند؟

جایگاه بنزین چگونه کار می‌کند؟

خب، تعطیلات شروع شده است و شما آماده راندن به سوی کوهستان، ساحل یا هر مکان دیگری هستید که مدت ها در رویایش بوده‌اید. راهی سفر می‌شوید ولی بعد از پیمودن چند کیلومتر مجبورید راه‌تان را به سوی اولین خروجی کج کنید، چون وقت بنزین زدن است. با این قیمت گران بنزین، احتمالاً این بخش از سفر بخش زیاد مورد علاقه شما نیست. متأسفانه در دنیایی که حمل و نقل متکی به خودروها است، بنزین زدن لازم است و اجتناب‌ناپذیر. آیا در خلال این سفرها و بنزین زدن ها به این فکر افتاده‌اید که بنزین موجود در جایگاه از کجا می‌آید و چطور وارد باک خودرو شما می‌شود؟ پی بردن به این مراحل دشوار نیست. ممکن است بنزین زدن به سادگی برداشتن نازل، فشردن چند دکمه و پرداختن پول به نظر برسد، ولی داستانی که در داخل خود جایگاه می‌گذرد کمی پیچیده‌تر از این است. داستان از این قرار است: کارت سوخت‌تان را بیرون می‌آورید، به متصدی جایگاه می‌گویید چه نوع بنزینی می‌خواهید و پر کردن باک را شروع می‌کنید. وقتی باک پر شد، پول آن را می‌پردازید، به صندلی راننده تکیه می‌زنید و سر به سوی جاده می‌گذارید. ولی این شرح مختصر، پرسش های بیشتری برمی‌انگیزد. بنزین چطور وارد باک خودرو می‌شود؟ نازل چطور تشخیص می‌دهد چه وقت بنزین را قطع کند؟ چطور همان نوع بنزینی که مشتری خواسته است به او تحویل می‌دهد؟ ادامه مطلب را بخوانید تا جواب این پرسش ها را بگیرید.

 

تانکرهای ذخیره سوخت

جایگاه بنزین چگونه کار می‌کند؟

بنزینی که در جایگاه ها به فروش می‌رسد در تانکرهایی ذخیره می‌شود که زیر زمین تعبیه شده‌اند. ظرفیت هر یک از این تانکرها به هزاران لیتر می‌رسد. هر جایگاهی دست‌کم دو تا از این تانکرها دارد و معمولاً هر تانکر نوع خاصی از بنزین را در خودش نگهداری می‌کند. تعبیه تانکرهای ذخیره سوخت در زیرزمین، از بروز یک مشکل جلوگیری می‌کند: اگر سطح بنزینی که قرار است به نازل ( و در نهایت به باک خودروی شما ) برسد، هم سطح با زمین باشد، برای اینکه به نازل برسد باید خلاف جاذبه زمین حرکت کند... درست مثل آبشاری که بخواهد سربالا برود. ولی حرکت بنزین از مخفیگاه زیرزمینی‌اش به بالا و به طرف سطح خیابان، آن قدرها هم که فکر می‌کنید کار دشواری نیست. جایگاه های بنزین معمولاً از دو نوع پمپ استفاده می‌کنند: پمپ های زیرزمینی و پمپ های مکنده.

پمپ های زیرزمینی: همانطور که از اسم‌شان پیداست، این قبیل پمپ ها پایین‌تر از سطح مایع (بنزین) نصب شده‌اند و برای به حرکت در آوردن بنزین به طرف بالا از ابزاری پروانه مانند که پیشرانه نام دارد استفاده می‌کنند. تیغه های اریبِ پیشرانه‌ی چرخان، به کمک یک فن الکتریکی که دمنده هوا است، بنزین را به طرف مسیر مورد نظر می‌رانند.

پمپ های مکنده: پمپ های مکنده با استفاده از قانون فشار غیر هم‌سطح، بنزین را به حرکت می‌آورند. یک لوله در داخل مایع قرار گرفته است. موتوری که بالای سطح مایع نصب شده است نیز هوای درون لوله را می‌مکد تا فشار هوای بالای بنزین را کاهش بدهد. موتور به مکش هوا ادامه می‌دهد تا زمانی که سطح هوای بالای بنزین کمتر از فشار هوایی بشود که بنزین را در اطراف لوله به پایین می‌راند. وزن هوای اطراف لوله باعث می‌شود بنزین داخل لوله به طرف بالا حرکت کند، هر چند گرانش تلاش می‌کند آن را دوباره به طرف پایین بکشاند. وقتی فشار هوای داخل لوله به اندازه کافی پایین بیاید، بنزین به راحتی به طرف نازلی که بالای سطح زمین قرار دارد حرکت می‌کند.

مزیت اصلی پمپ های زیر زمینی نسبت به پمپ های مکنده این است که در پمپ های مکنده، پیشرانه می‌تواند مایع را در مسیرهای عمودی طولانی‌تری پمپ کند. با این حال، از آن جایی که تانکر بنزین بیشتر جایگاه ها فقط چند متر پایین‌تر از سطح نازل تعبیه شده است، معمولاً یک پمپ مکنده بیشتر به کار می‌آید. ادامه مطلب را بخوانید تا اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.

 

سوپاپ چک

جایگاه بنزین چگونه کار می‌کند؟

مسیر عبور بنزین از تانکر تا نازل زیاد پیچیده نیست، هرچند فراز و نشیب هایی هم دارد. وقتی سوخت‌گیری تمام می‌شود و موتور پمپ خاموش می‌شود، بنزین درون لوله به تانکر برنمی‌گردد، بلکه سوپاپ چک که داخل لوله و بالای سطح بنزین قرار دارد، بالای سطح مایع ایجاد خلاء می‌کند. با اینکه پایین لوله باز می‌ماند، ولی فشار خلائی که سوپاپ چک ایجاد کرده است بنزین را سر جایش نگه می‌دارد. استفاده از سوپاپ چک برای نگه داشتن بنزین در داخل لوله، از فرسودگی پمپ مکنده جلوگیری کرده و تضمین می‌کند که مقداری بنزین در لوله باقی می‌ماند، به ترتیبی که مشتری بعدی مجبور نباشد منتظر بماند تا بنزین دوباره مسیر تانکر تا نازل را طی کند. به نظر کار سختی می‌رسد ولی کل ماجرا 10 تا 15 ثانیه بیشتر طول نمی‌کشد. البته این زمان طولانی نیست ولی وقتی انتظار پمپ شدن بنزین را می‌کشید خیلی زیاد به نظر می‌رسد. نیروی محرکه پمپ را برق شهری تأمین می‌کند ولی در بعضی شهرها جایگاه های سوخت مجهز به سیستم برق اضطراری هستند تا در صورت قطع شدن برق شهری، نیروی مورد نیاز جایگاه را تأمین کند. خب، حالا که بنزین به نیمه راه رسیده و مشتری سوختگیری را شروع کرده، نازل چگونه تشخیص می‌دهد که مشتری چقدر بنزین زده است؟ با در نظر گرفتن قیمت های روزافزون بنزین، شاید این تنها موضوعی باشد که مشتری نگران آن است. ادامه مطلب را بخوانید تا جواب معما را پیدا کنید.

 

فلومتر

جایگاه بنزین چگونه کار می‌کند؟

مهمترین هدف شما به عنوان راننده این است که باک بنزین‌تان هرچه زودتر پر بشود و بتوانید به جاده برگردید؛ ولی هدف صاحب جایگاه  و شرکت تأمین‌کننده سوخت این است که بدانند شما چقدر بنزین زده‌اید تا بتوانند پول آن را از شما بگیرند. اینجاست که فلومتر وارد میدان می‌شود. بنزین رو به بالا و به طرف نازل حرکت می‌کند و از سوپاپ کنترل که سرعت جریان را تنظیم می‌کند می‌گذرد. سوپاپ کنترل این کار را به وسیله یک دیافراگم پلاستیکی انجام می‌دهد که هرچه جریان بنزین بیشتر می‌شود، تنگ‌تر و تنگ‌تر می‌شود و فقط به اندازه‌ عبور مقدار مناسبی بنزین جا می‌گذارد. اگر از قبل برای پمپ معین کرده‌اید که چقدر بنزین بزند، وقتی به آن مقدار نزدیک بشود، جریان بنزین کند می‌شود. داخل لوله یک اتاقک آهنی یا آلومینیومی هم وجود دارد که داخل آن یک دست چرخ‌دنده یا یک روتور ساده نصب شده است. این چرخ‌دنده ها یا روتور محاسبه می‌کنند که چند لیتر بنزین از داخل اتاقک رد شده است. اطلاعات مربوط به جریان بنزین به کامپیوتری که روی پمپ تعبیه شده است منتقل می‌شود. کامپیوتر هم مقدار بنزین را به صورت رقمی و تا یک دهم لیتر نمایش می‌دهد. در روزهای سرد یا گرم سال، دمای بنزین هم تغییر می‌کند، در نتیجه ممکن است چگالی بنزین هم تغییر بکند و باعث بروز خطا در میزان بنزینی بشود که فلومتر اندازه‌گیری کرده است. کامپیوتر با در نظر گرفتن دمای بنزین این خطا را تصحیح می‌کند و قیمت درست را به نمایش می‌گذارد. با گذشت زمان ممکن است کهنگی و فرسودگی دقت پمپ را پایین بیاورد، به همین علت است که بازرسی های دوره‌ای ضروری است. بازرسان معمولاً از ظرفی استفاده می‌کنند که گنجایش آن مشخص است. با نازل داخل آن بنزین می‌ریزند و مقدار بنزین موجود در ظرف را با مقداری که کامپیوتر پمپ نمایش می‌دهد مقایسه می‌کنند. اگر این دو مقدار با هم نخوانند، فلومتر به تنظیم یا تعویض نیاز دارد. حالا که در مورد نحوه جریان یافتن بنزین و اندازه‌گیری آن اطلاعاتی به دست آوردیم، وقت آن است که درباره نحوه رسیدن آن به باک صحبت کنیم. این مرحله کمی حساس‌تر است. برای مثال، اگر مشتری نداند چه وقت جریان بنزین را قطع کند آیا فوران بنزین سرتا پای او را خیس خواهد کرد؟ جواب را در ادامه مطلب بخوانید.

 

سوپاپ ترکیب

جایگاه بنزین چگونه کار می‌کند؟

اولین چیزی که مشتری باید هنگام بنزین زدن به آن توجه کند، انواع بنزین هایی است که در جایگاه عرضه می‌شود. گاهی اوقات ممکن است یک پمپ چند نوع بنزین ارائه کند، که هر کدام عدد اکتان متفاوتی دارد. فقط با فشار دادن یک دکمه می‌توانید بنزینی را انتخاب کنید که اکتان مورد نظرتان دارد. آیا این بدان معنی است که چندین و چند تانکر زیرزمین قرار دارند و هر کدام یک نوع خاص از بنزین را به طرف پمپ می‌فرستند؟ نه. معمولاً این طور نیست. واقعیت این است که پمپ می‌تواند از یکی دو تا تانکر زیرزمینی استفاده کرده و خودش بنزین هایی با اکتان های مختلف تولید کند، چون در جایگاه یک تانکر با اکتان بالا و چند تانکر با اکتان پایین تعبیه شده‌اند. نوع بنزین درخواست شده، توسط پمپ ترکیب می‌شود و نوعی معجون اکتانی درست می‌شود، البته نه آن طور که شما شیر را با کاکائو ترکیب می‌کنید. ترکیب دقیق و مناسب این بنزین ها با هم، عدد اکتان بنزینی که وارد باک خودرو مشتری می‌شود را تعیین می‌کند. کار ترکیب کردن انواع بنزین با هم را قطعه‌ای انجام می‌دهد که سوپاپ ترکیب نامیده می‌شود. دو نوع مختلف از بنزین، هر یک از تانکری جداگانه، وارد این سوپاپ می‌شوند. بنزین تانکرهای مختلف وارد یک حائل متحرک به اسم اُرسی می‌شود. یک ضامن برقی اُرسی را به حرکت در می‌آورد. اگر ضامن یک سوپاپ را باز کند، سوپاپ دیگر را با دقت و در جهت مخالف می‌بندد. برای مثال، اگر یک سوپاپ 90 درصد باز باشد، سوپاپ دیگر 10 درصد باز است و مخلوطی تولید می‌کند که حاوی 90 درصد از یک اکتان و 10 درصد از اکتان دیگر است. اگر ضامن جلو و عقب برود، سوپاپ ترکیب، بنزین‌هایی با اکتان های مختلف تولید می‌کند. ادامه مطلب را بخوانید تا متوجه بشوید نازل چگونه تشخیص می‌دهد قبل از سرریز کردن باک خودرو شما، جریان بنزین را قطع کند.

 

مسدود کننده اتوماتیک

جایگاه بنزین چگونه کار می‌کند؟

وقتی مشتری نازل را از روی پمپ برمی‌دارد، سوئیچ عملیات نازل فعال می‌شود (بعضی سوئیچ ها فنری هستند و به طور خودکار فعال می‌شوند، بعضی سوئیچ ها با بالا بردن یک اهرم کوچک، به صورت دستی فعال می‌شوند). در این حالت، مشتری نازل را وارد دهانه باک می‌کند و اهرمی را فشار می‌دهد. توقف جریان بنزین هم ساده است... مشتری اهرم را رها می‌کند و جریان قطع می‌شود. ولی اگر باک به طور غیرمنتظره‌ای پر بشود و بنزین سرریز کند، چه اتفاقی می‌افتد؟ هر کسی که تا به حال با این مورد روبرو شده باشد می‌داند که پمپ به صورت خودکار جریان را قطع می‌کند. ولی پمپ چطور متوجه می‌شود چه وقت جریان بنزین را قطع کند؟ وقتی سطح بنزین در باک بالا می‌آید، فاصله بین نوک نازل و سطح بنزین کمتر و کمتر می‌شود. یک لوله کوچک‌تر که ونچوری نامیده می‌شود، روی نوک نازل حرکت می‌کند. وقتی انتهای لوله ونچوری در بنزین غوطه‌ور شود، جریان هوا و بنزین را قطع ‌می‌کند. متأسفانه، گاهی اوقات این قطع کردن پیش از اینکه باک پر بشود رخ می‌دهد و علتش هم این است که گاهی جریان تند بنزین به بالا برمی‌گردد. این امر باعث قطع جریان قبل از اتمام سوخت‌گیری می‌شود و مشتری ناراضی مجبور می‌شود دوباره اهرم را فشار بدهد و ریسک سرریز شدن بنزین را به جان بخرد. اگر دوباره اهرم را کمی بفشارید، بنزین مجدداً جریان پیدا می‌کند.


منبع

HowStuffWorks

 

برچسب : بنزین , پمپ , فلومتر






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

22 نظر

عباس
2

سلام من چندتاکارت خوان بادینام پمپ بنزین دارم برافروش کسی میدونه کجامیشه فروخت
18:17  1401/02/13
پاسخ دادن
ملک علی
0

دا بیلمیرم
00:17  1403/01/20

زیاد علی
0

بنزین چکونه تولید میشود
00:18  1403/01/20

بهمن
0

ادامه مطلب رو نمیبینم، نیست یا مشکل از دستگاه منه؟
15:34  1398/05/07
پاسخ دادن
علیرضا
0

سلام من تصمیم به تاسیس پمپ بنزین دارم
مشکلی برای زمین ندارم میخواستم بدونم چه مقدارسرمایه نیاز دارم
09:19  1397/04/05
پاسخ دادن
مهران
0

با سلام. درمورد کلاسهای اموزشی تعمیر و نگهداری ی پمپ بنزین اگه اطلاعاتی دارین ممنون میشم کمک کنین میخام یاد بگیرم
13:25  1397/01/06
پاسخ دادن
بابک
0

مدل فلومترهای مورد استفاده چیه؟ قیمتشون چنده؟ دقت فلومترها چقدره و اینکه از کجا و چه سایتی میشه این ها رو تهیه کرد؟

نمایشگر ها از چه نوعیه و مدلشون چیه و از کجا میشه تهیه کرد؟
15:16  1396/10/12
پاسخ دادن
نیما
1

اطلاعات کامل دز inergy.ir
14:03  1398/09/05

سعید
7

سلام دوستان . در مورد شمارشگر پمپ کسی میتونی اطلاعات اضافی از بهم بده . در مورد اینکه پالس خروجی چند ولته یا ...
15:36  1395/10/22
پاسخ دادن
مرتضی
14

من در خدمتتون هستم
21:30  1395/11/09

مصطفی
0

سلام
من به تازگی تو مزایده یک جایگاه سوخت برنده شدم ولی ذهنیتی به مدیریتش ندارم
کسی هست که بتونه کمکم کنه؟
14:35  1395/08/09
پاسخ دادن
کنجکاو
4

شمارشگر دستگاه خروجی چه چیزی رو کنتور میندازه ؟ هوا یا فقط بنزین
09:18  1395/08/03
پاسخ دادن
محمد
2

اپراتورپمپ بنزین
04:59  1396/01/18

فرداد
7

با درود ب شما من چندتا سوال دارم. 1 پمپی ك بنزین رو از مخزن انتقال میده چ نوع پمپی باید باشه ( مارک) 2. سیستم برق ابزار دقیق جایگاه....نوع کابل چ مارکی باید باشه. 3. چ نوع سیستمی رو قبل از ورود بنزین ب مخازن وجود داره ك بتونه ورود رو ب شکل لیتر نشون بده. سایز تانکر و دیپ زدن رو نه منظورم ی سیستم استاندارد
02:29  1395/05/24
پاسخ دادن
ایلیا
1

آیا پمپ های بنزین نیاز به خنک کننده های صنعتی مثل رادیاتور های آب خنک یا هوا خنک ندارند؟
11:25  1395/02/21
پاسخ دادن
حاج علے
2

اخه خشگل من بنزین خودش خنک هستش وقتی پمپ درون بنزین هست به هیچ وجه پمپ داغ نمیشه مگر اینکه سطح بنزین از پمپ پایین تر باشه
04:23  1396/06/21

سيامك طبيب زاده
0

با سلام و خسته نباشي
ميخواستم ميزان استاندارد دبي خروجي بنزين را در پمپ بنزين ها چه مقدار مي باشد
17:05  1394/04/08
پاسخ دادن
فرهاد
2

برای بنزین 45 و برای گازوییل 90
23:08  1395/01/17

داوود
2

نحوه عملکرد شمارش گر پمپ چگونه است یعنی این شمارش قبل از شیلنگ است یا بعد از شیلنگ تخلیه بنزین؟
08:21  1394/01/28
پاسخ دادن
فرهاد
3

شمارش مواد از طریق یک پیمانگر پیستونی بنام میترانجام میشود که میل لنگ این پیمانگردر بیرون ان به یک پالسر متصل است که با گردش میلنگ این پالسر شروع به پالس دادن میکند که 25 یا50یا75ی پالس میباشد
23:12  1395/01/17

BlackWolf7076
6

آخ آخ آخ

واااای

او گاد!!!

عجب فرایند باحالییییییه
12:29  1393/01/10
پاسخ دادن
حسام
2

سپاس از اطلاع رساني تون.
01:24  1393/01/10
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
محمد : یک ماهه که پول واریز کردیم خدا کنه که به موقع بدن گفتن تحویل اسفندماه
کوروش : دوست گرامی بهمین زودی نتیجه نمیده زمان بره ! سازمان حمایت از مصرف کنندگان به کارشناسی میکنه بعد تخلف محرز واقع شد میفرسته اداره تعزیرات اداره تعزیرات یک اداره زیر نظر قوه قضائیه س هیچ گونه تبعیضی هم قائل نیست رای صادره قابل اجراست .حال دوستان همگی از بازرسی کل کشور که فشار و نظارت بر تخلفات ارگانهای و شرکتهای دولتی است قطعا پیگیری و از ایرانخودرو علت تخلف رو باید در کوتاهترین زمان به سازمان ارائه کند که بازرسی ایرانخودرو را موظف و ملزم به جبران خسارت به خریداران میکند
درانتظار اطلس : سلام مبارک باشه ،سود تاخیر رو براتون حساب کردن ؟؟ چقدر شده
محتشم : درود . دوست گرامی مهران از شما سوال دارم ؟واسه تو فروش فوق العاده بودش یکماه بودش یا 90روز کلا چقدر واریز کردی کلا
اطلس - آذر ۱۴۰۳ : مسئله اینه که همین دو سه شب پیش به خاطر افزایش قیمت این نقص پرونده زده شد. قبلش که کوئیک دعوتنامه بجای اطلس زده بوده، نقص پرونده نبود؟؟!!
اکبری : سلام دوست عزیز درسته همه ما منتظر شاهینیم ولی آلان از بهار دیگه پیامک برای واریز شاهین نیومده چطور شما ماشین زیر پاتو و طلاهای خانومت رو فروختی. اینا صد درصد بازم اتومات یا جایگزین میفرستن
جواد : خضریان افزود: برخی مردم از صبح امروز با ارسال مدارکی اثباتی عنوان کرده‌اند که اولویت دریافت خودرو در بهار و تابستان ١۴٠٣ بوده‌اند، اما هنوز پیامک واریز وجه برای آنها ارسال نشده است، گویا با این وضعیت غش در معامله صورت گرفته است و خودروسازان برای اینکه قیمت خودروها را در پاییز افزایش دهند، از ارسال پیامک واریز وجه و تحویل خودرو خودداری می‌کردند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با تأکید بر اینکه باید ابلاغیه افزایش قیمت خودرو ابطال شود، گفت: باید دولت و وزارت صمت پیگیری کند تا تمام افرادی که اولویت دریافت خودرو تا پاییز ١۴٠٣ بوده‌اند، با همان قیمت قبلی کارخانه خودروی خود را دریافت کنند.
محمد : پس چرا ما فاکتور نشدیم ماهم ۳۰ مردادیم. کدوم شهری شما پرداخت اولیت برج چند بوده
۱۷ اردیبهشت j4 : دوستان من ۲ آبان پلاک شدم ، هنوز تحویل ندادن ، بقیه هم مثل من هستند یا زیادی طول کشیده؟؟؟
علی : اینا فقط فکر منفعت خودشونن از مردم نبودن و نیستند براشون هم مهم نیست و نبوده ک ۲سال مردم منتظر گذاشتند من اشتباه کردی ۲سال منتظر حلبییییییییی موندم.
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
سحر : چه تاریخی پذیرش شدید
سورن دوگانه 30 آبان : سلام سورن دوگانه تحویل 30 آبان کسی پلاک شده؟
رضا ساینا : سایپا دیگه خیالش راحت شد افزایش قیمت داده داره فاکتور میکنه ایران خودرو لیست جدید فرستاد سایپا هم امروز وفردا میفرسته لیست قیمت جدید بعد اون هم هم فاکتور ها شدت میگیره هم دعوتنامه دیماه ارسال میشه
مهیا : اصلا 325 تا حالا نداشتیم
بنده خدا : منم میام آدرس بگین
امیر ساینا85گانه 90 روزه : بچه ها فاکتور شروع شد
خودرو : واقعا خودتون به خودتون کمک کنید تاکی حق خودمونو نگیریم هر چی بشینید به ضرر خودتونه اگر برید منم هستم میام شنبه تلفنی هیچ چیزی حل بشو نیست
زاگرب : بسلامتی چی بوده ماشین
اتو207 : سلام، دوستان محترم سود تاخیر خودرو رو چند روز بعد از تحویل گرفتن خودرو میشه دریافت کرد!
لگن : سلام اگر واقعا بیاید مثل دفعه قبل نکنید من و دونفر دیگه از دوستان که اوناام هستن شنبه میام اگر میاین اعلام کنید 11 بریم