گمرک جمهوری اسلامی ایران ارقام 40 و 55 درصد را به عنوان تعرفه واردات خودرو اعلام میکند، اما در عمل برای واردات خودرو باید چند درصد تعرفه پرداخت؟
فاطمه شیرزادی: طبق پیگیری اقتصادنیوز از گمرک، خودروهای وارداتی به چهار دسته تقسیم میشوند. دسته اول که با شماره تعرفه 87032290 و با توضیحات تعرفه « ک ک ک ساير وسايل نقليه موتوری با حجم سيلندر بيشتر از 1000 سی سی اما از 1500 سی سی بيشتر نباشد بهجز آمبولانسها و خودروهای هيبريدی» در آمار گمرک به ثبت میرسند، با تعرفه 40 درصد وارد ایران میشوند.
دسته دوم با شماره تعرفه 87032319 و با توضیحات تعرفه « ک ک ک ک ساير وسايل نقليه موتوری با حجم سيلندر 1500 سی سی تا 2000 سی سی بهجز آمبولانس و هيبريدی» در آمار گمرک به ثبت میرسند و مانند دسته اول، با تعرفه 40 درصد وارد کشور میشوند.
دسته سوم خودروهایی هستند که با شماره تعرفه 87032329 و با توضیحات تعرفه «ساير وسايل نقليه ، دارای موتور پيستونی درونسوز تناوبی جرقهای - احتراقی با حجم سيلندر 2000 سی سی اما از 2500 سی سی بيشتر نباشد، غير از آمبولانس و نوع هيبريدی» در آمار گمرک ثبت میشوند و وارداتشان با 55 درصد تعرفه انجام میشود.
دسته چهارم خودروهایی هستند که طبق اعلام گمرک ایران فعلا وارداتشان ممنوع است، اما به صورت موردی توسط اشخاص خاص مانند ورزشکاران دارای مجوز، وارد ایران میشوند. این خودروها با شماره تعرفه 87032339 و توضیحات تعرفه «ساير وسايل نقليه، دارای موتور پيستونی درونسوز تناوبی جرقهای - احتراقی با حجم سيلندر بيشتر از 2500 سی سی اما از 3000 سی سی بيشتر نباشد غير از آمبولانس و هيبريدی» در آمار گمرک ثبت میشوند. تعرفه واردات این خودروها 75 درصد اعلام شده است.
البته طبق اعلام گمرک، علاوه بر این میزان تعرفه، 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز از واردکنندگان هر چهار دسته خودرو دریافت میشود.
اما تعرفه واردات خودرو واقعا و در عمل چند درصد است؟ فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو، در پاسخ به این پرسش به اقتصادنیوز گفت: علاوه بر تعرفه 40 درصدی، 55 درصدی و 75 درصدی انواع خودروها، 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده در گمرک گرفته میشود، پنج درصد برای توسعه جهت در اختیار وزارت بهداشت قرار دادن، و 10 درصد شمارهگذاری داریم، گواهی اسقاط هم لازم است. مالیات و عوارض شمارهگذاری نیز باید پرداخت شود.
او درباره نحوه محاسبه مالیات و عوارض شمارهگذاری اظهار کرد: مالیات و عوارض شمارهگذاری را سالانه بر مبنای قیمت تمامشده گمرکی حساب میکنند و فکر میکنم حدود 2.5 یا 1.5 درصد است، ولی آن سالانه و سیکلی است. مثلا در اتومبیل کمری تولید سال 2015 یک عدد و در اتومبیل کمری تولید سال 2016 هم یک عدد است. یک عدد ثابت است و محاسبهاش این طور است که جمع حقوق و عوارض به اضافه ارزش کالا را حساب میکنند و روی آن عددی را محاسبه و سالانه اعلام میکنند.
زاوه درباره هزینههای گواهی اسقاط گفت: گواهی اسقاط به مصرف سوخت بستگی دارد. الآن هر گواهی حدودا 2.5 میلیون تومان است، ولی در دورهای تا چهار میلیون تومان هم بالا رفته بود. برای وارد کردن هر ماشین بین یک تا شش و به طور متوسط چهار گواهی اسقاط لازم است. گارانتی (ضمانتنامه) خودرو هم هست که سه درصد ارزش سیکل را باید به نماینده بدهند تا گارانتی را ارائه بدهد.
این کارشناس صنعت خودرو همچنین بیان کرد: در مجموع برای واردات خودرو معمولا به یک خودرو بیش از 100 درصد ارزشش و گاهی بیشتر عوارض میخورد. جمع هزینههای دیگر این رقم را متغیر میکند؛ به طور کلی تعرفه واردات خودرو عددی است بین 80 تا 130 درصد. بسته به ارزش خودرو و کشور صادرکننده نیز این ارقام تغییر میکنند.