بازگشت‌ قیمت‌ گذاری‌ دستوری، چالش جدید خودروسازان/ تکلیف زیان انباشته خودروسازان چه می شود؟

 

بازگشت‌ قیمت‌ گذاری‌ دستوری، چالش جدید خودروسازان/ تکلیف زیان انباشته خودروسازان چه می شود؟

 
بازگشت دوباره شورای رقابت به حوزه قیمت گذاری خودرو بر اساس طرح ساماندهی بازار در حالی به چالشی اساسی تبدیل شده که صنعت خودرو در سال های گذشته به واسطه این مدل از قیمت گذاری دستوری، با زیان های زیادی همراه شده است.
 در ماده 6 این پیشنهاد به ماده ۶ این طرح نمایندگان تصویب کردند که شورای رقابت به قیمت خودرو ورود ‌کند براساس این مصوبه نمایندگان مجلس شرکت‌های خودروسازی را موظف کردند که در هنگام فروش خودروها، قیمت تمام شده خودرو، درصد سود و قیمت قطعی را محاسبه و به شورای عالی رقابت اعلام کنند. تخلف از این امر جرم محسوب شده و چنانچه خودروسازان در این مورد تخلف کنند، به یکی از مجازات‌های تعزیری درجه ۶ موضوع ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/ ۲/ ۹۲ محکوم می‌شوند. این شرایط در حالیست که بررسی تجربه سال های گذشته نشان از عدم موفقیت این روند داشته به طوری که ضمن زیان وارده به خودروسازان، بازار را محدودتر و تنوع را کاهش داده است.
 
سعید مدنی، کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با خبرنگار، با اشاره به اثرات منفی واگذاری تعیین قیمت به شورای رقابت می گوید: «در حالی که می توانستیم سال گذشته یک دمل در صنعت خودرو را به راحتی برداریم اکنون وضعیت به گونه ای شده که باید مشکلات خودروسازی را با شیمی درمانی حل کنیم و دلیل اصلی این روند عوارض و زخم های ناشی از قیمت گذاری دستوری است.»
 
وی با اشاره به حجم بالای تعهدات، بدهی ها و زیان ها انباشته خودروسازان می افزاید: «همه این موارد ریشه در تفکرات شورای رقابت و قیمت گذاری دستوری دارد و هم اکنون نیز به عصر حجر بازگشتیم و اظهارات غیرمنطقی و غیرمعقول رییس شورای رقابت مبنی بر کاهش تولید خودروسازان با هدف افزایش قیمت خودرو همچنان وجود دارد.»
 
مدیرعامل سابق گروه خودروسازی سایپا با تاکید بر این که به طور قطع دولت به راحتی می تواند بر عملکرد خودروسازان نظارت و آن ها را کنترل کند، تصریح می کند: «بدون شک مشکلات صنعت خودرو ربطی به این شورا ندارد و یکی از گرفتاری هایی که مشکلات را بیشتر خواهد کرد، ارجاع قیمت گذاری به این شورا و نظر خواستن از او است.»
 
مدنی رویکرد شورای رقابت را یک رویکرد منفی و غیرمنطقی می داند و می گوید: «شورای رقابت در حالی از انحصار صحبت می کند که این شورا باید به سراغ کالاها و صنایعی برود که در آن انحصار واقعی وجود دارد. این در حالیست که اگر به گفته این شورا، انحصاری در صنعت خودرو وجود دارد این انحصار توسط این شورا و نظام قیمت گذاری فعلی به وجود آمده است.»
 
این کارشناس صنعت خودرو با ذکر مثالی در این باره اظهار می کند: «وقتی به خودرویی مانند پراید یا پژو متناسب با افزایش قیمت های رخ داده، اجازه افزایش قیمت داده نمی شود، دارندگان سرمایه و واردکنندگان که قصد واردات خودرو در این رنج قیمتی را دارند شاهدند که قادر به واردات خودرویی با این مشخصات و قیمت ها نیستند که این روند باعث از رده خارج شدن واردات این خودروها می شود و کسی به فکر واردات این خودروها نخواهد بود که این امر در نهایت منجر به ایجاد انحصار در بازار شده و فضای رقابتی را از بین خواهد برد. »
 
 وی ادامه می دهد: «اما اگر قیمت خودروی پراید واقعی شده و یا در حاشیه بازار قیمت گذاری شود، در این حالت خودروهای مشابه پراید و یا پژو در استانداردهای جهانی قابلیت واردات پیدا خواهند کرد بنابراین در بازه قیمتی 50 میلیون تومان فضای رقابتی ایجاد خواهد شد و ایجاد این حاشیه سود مناسب، سایر رقبا را برای سرمایه گذاری ترغیب خواهد کرد و در این شرایط شاهد ورود این دسته از خودروها به یک فضای رقابتی هستیم.»
 
این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر این که با این تعریف باید انحصار ایجاد شده در صنعت خودرو را به شورای رقابت نسبت داد، تصریح می کند: «هم اکنون با پایین آوردن قیمت خودروها و یا به عبارت بهتر دمپ خودروها که خواسته خودروساز نبوده و نهادهای نظارتی به اجبار خودروسازان را به این روند ناگزیر کرده اند، شاهد خروج سایر رقبا از بازار هستیم.»
 
مدنی با اشاره به پیش از ممنوعیت واردات خودرو  یادآور می شود: «همواره شاهد بودیم بیشتر خودروهایی که وارد می شد در ردیف خودروهایی بود که قابلیت تولید در ایران نداشتند و یا گرانقیمت بوده و مشتریان خاص خود را داشت بنابراین خودرویی در رده پراید و پژو وارد کشور نشد. زیرا وقتی شرکتی برای تولید و یا واردات وارد کشوری می شود به دنبال این خواهد بود که خودروی مورد نظر با چه قیمتی در ایران به فروش می رسد در این شرایط اگر قیمت خودرویی نظیر پراید به صورت واقعی باشد، اقدام به واردات خودرویی معادل این قیمت می کند که در این شرایط فضای رقابتی ایجاد شده و بازاری متنوع برای طبقه متوسط ایجاد خواهد شد.»
 
مدیرعامل سابق سایپا در ادامه با تاکید بر این که بررسی روند موجود نشان می دهد که انحصار ایجاد شده به دلیل حضور و همچنین عملکرد شورای رقابت بوده است، اظهار می کند: «یک نظام اقتصادی باید تحلیلگر در اختیار داشته باشد که در حال حاضر این اتفاق رخ نمی دهد و این روند باعث شده تا صنایعی مانند فولاد، آلومینیوم ،سرب ،روی، پتروشیمی و حتی لوازم خانگی در فضای باز فعالیت کنند.»
 
وی می افزاید: «این دسته از صنابع محصولات خود با قیمت های جهانی صادر می کنند و این اجازه را دارند که با قیمت بالاتری در داخل به فروش برسانند بدون این که نظارتی بر روی آن ها باشد که این حاشیه سود ایجاد شده باعث رشد آن ها شده است زیرا دولت کمترین دخالت را بر روی آن ها دارد و شاید مدیران آن از سوی دولت تعیین شود اما درباره قیمت گذاری و حتی صادرات آن دولت دخالتی نمی کند و این باعث شده تا سهام آن روزانه افزایش یابد.»
 
مدنی اظهار می کند: «این شرایط در حالیست که مردم نسبت به خرید این کالاها اقدام نکرده، بلکه سهام آن را خریداری می کنند اما با وجود رشد صنعت خودرو در دهه 80 باز هم شاهد وضعیت فعلی هستیم که لازم است به شکلی رفتار شود که خودروسازان حاشیه سود خوبی داشته باشند اما این حاشیه سود مناسب هم اکنون به دلیل قیمت گذاری اشتباه به جیب دلالان می رود این در حالیست که اگر این سود وارد جیب خودروسازان شود می توانند ضمن انجام برنامه های توسعه ای خود نظارت کلی داشته وارزش سهام آن ها نیز افزایش یابد در این شرایط مردم به جای خرید و دپوی خودرو با هدف حفظ ارزش پول نسبت به خرید برگه سهام اقدام می کنند.»
 
این کارشناس صنعت خودرو یادآور می شود: «تفکر و فرهنگ ارزش پول در برخی صنایع باعث دلالی و در برخی صنایع که با اقتصاد آزادتر مدیریت می شوند باعث رشد سهام و جذب سرمایه به جای جذب بازار کالا می شود. »
 
 
 

منبع (source)

خودروکار

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , خودروسازان






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

4 نظر

سجاد
0

هيچ نگران نباشيد..اينجور حرفها براي به مرگ گرفتن هست تا به تب راضي شويم.ديگه همتون كه آشنا هستيد با اين جمله..
12:20  1399/01/27
پاسخ دادن
حسین
0

به نظر بنده با توجه به عدم موفقیت این دوتا شرکت در پیشرفت و عدم رضایت مردم ازشون بهتره جفتشون را شخم بزنند و جاشون چغندر بکارند لااقل مشکل شکر مردم حل بشه . از اینا خودروساز در نمی اد والله .....
04:33  1398/03/06
پاسخ دادن
احسان
7

ساقی این مدنی کیه ؟ رقابت با پراید ؟؟؟ خدایا اینا دیگه چی ان
23:49  1398/03/04
پاسخ دادن
خواننده
10

این جناب کارشناس طوری صحبت کرده که انگار خریداری که اتفاقا مجبوره از این شرکتای بیخود ایرانی خودرو بخره، باید تمام ضرر و زیان این سالهای شرکت رو بده!!!
ایشون که مثلا کارشناس خودرو هستند دو تا خودروی خارجی هم سطح و همرده پراید معرفی کنن که ما ببینیم چیه که با وارد کردنش رقابت ایجاد میشه!!
اینا خودشون هم میدونن که تولیداتشون با بدترین خودروهای جهان هم نمیتونن رقابت کنند برای همین واردات رو ممنوع کردند...
برا خودمون متاسفم که از بدترین کشورهای دنیا هم که وارد ایران میشی انگار به پارکینگ آشغالهای ایران خودرو و سایپا وارد شدی! یعنی ما از همین ترکهای ترکیه و عربها کمتریم که اونا بهترین ماشینها رو شوار میشن و ما برای خرید این آشغالها باید بیش از یک سال تو نوبت باشیم و هرجور هم دلشون میخواد قیمتها رو خودروسازها بالا ببرن؟!!!
بی شک هروقت ایران خودرو و سایپا محو شدن،امیدی به بهبودی این مملکت هست
03:39  1398/03/03
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
محمود رضا : . .......... تا آخر زمستان ۱۴۰۲ که تکمیل وجه کرده اند به خودروی خود بدون افزایش قیمت خواهند رسید . . .......... من سورن دوگانه تحویل ۲۹ اسفند هستم یکبار پیامک تبدیل به ۲۰۷ اومده ، ولی دوگانه ی خودم رو می خوام ...
شاهین اتومات دی 402 : واریز 20 دی پذیرش 21 دی مابه‌التفاوت 16 فروردین هنوز فاکتور نشدم
محمدحسن : سلام قربان، والا من امروز یه اسکرین شات دیدم از پیج حواله یاب که امکان از طرح ما بود و پذیرش ۱۹ دی ... میتونید ملاحظه کنید ... امیدوارم که شروع شده باشه فاکتورا
گلمحمد : جسارتا چی تحویل گرفتی؟
J4 مشکی : دوستان این چندروز برای تحویل j4 با کسی تماس نگرفتن؟؟
حامد : 90 میلیون دم دست داشته باشیم؟؟!! مگه الکیه! ثبت نام 1402 قیمت قطعی بوده!
شاهین اتوماتیک 90 روزه : من الان سه باره که به سایپا زنگ میزنم. پذیرشم توی سیستم 20 دی هست. ولی اپراتورهای مختلف میگن که 25 دی هست. اینا سخا رو میگن یا تاریخ پذیرش رو نمیدونم! ولی دیروز بهم گفتن که تا 21 دی فاکتور داره میشه و برای من که 25 ام هست حدود یه هفته تا ده روز طول می کشه. به نظرم تاریخ پذیرشی که ما داریم می بینیم با چیزی که سایپا بر اساسش فاکتور می کنه فرق داره یه ذره. کسی همچین تجربه ای داشته؟ این سری که زنگ زدین ازشون تاریخ پذیرش تون رو بپرسین ببینین چی میگن.
شاهین اتومات 24دی : یعنی طبق آمار بچه‌های همین سایت اگر در نظر بگیریم از پذیرش ۱۹ دی به بعد فاکتور نشده, پس عملا سایپا هیچ غلطی نمیکنه، هر کاری بایت شکایت و پیگیری میتونید بکنید،
اس 5 22مهر : سلام دیروز شاسی شد برای من-چقدر طول میکشه مدارک بیاد و ماشین
تارا 6 سرعته : سلام کسی بوده v1+ زودتر فاکتور شده باشه؟ منم تحویل فوری هستم 25 فروردین تکمیل وجه کردم خدا کنه زود بدن ک پیاده هستم
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
ساینا دوگانه دی : داخل میز مشتری میزنه پلاکتو اگه پلاک شده باشی اگه پلیس من احراز هویت کنی اونجا هم نشون میده
رضا‌دوگانه‌اسفند : تولیاقت‌نداری‌توادم‌نیستی‌
یعقوب : امروز هم فیزیک پلاک نشد
علی : ظلم اشکار
سلام : تهران رفتم نمایندگی فروش پژو پارس سفارشی 650نقد بعد به ما میگن ای ال ایکس 530تومنی ببرید.زورکی
سورن موتور جدید موعد تحویل 14فروردین : سلام،دوستان سورن موتور جدید کسی هست که امروز فاکتور شده باشه؟
محمود رضا : سلام ، خبری از دوستان نیست
فرهاد تیگو7 پرو پرمیوم مدل 1403 نقدی : باسلام تاریخ قراردادم 20 اسفند و درست یک ماه هست در مرحله تخصیص هست مرحله تخصیص تا فاکتور چقدر زمان میبرد؟
علیرضاx55 : اقا مهدی ایکس 55ببخشید یارو نمایندگی شما را ساده فرض کرده پسر خوب تاریخ ساعت مجوز خروج بهمون گفتن بعدش شما میگی پیله کردن بچه نباش اون هنوز نتونسته ماشینتو تحویل بگیره اون جوابگو بهت میدن صدای مشتری ونمایندگی تاریخ ووساعت مجوز به بعضی از دوستان اعلام کردن
تکمیل وجه 20 دی رانا پلاس : واقعا به خدا جگر آدم برای مظلومیت مردان خدا آتیش میگیره هر چقدر بیشتر برای خدا کار کنی و بیشتر طرف مردم معمولی رو بگیری پولدارا و ظالم ها بیشتر به آبرو و جونت لطمه میزنند این سنت این دنیای نامرده