چرا خودروهای وارداتی 2.5 برابر قیمت واقعی در بازار جهانی است؟

 

چرا خودروهای وارداتی 2.5 برابر قیمت واقعی در بازار جهانی است؟

 
فرهاد احتشام‌زاد، رییس انجمن واردکنندگان خودرو پاسخ می‌دهد که چرا خودروهای وارداتی 2.5 برابر قیمت واقعی در بازار جهانی است؟
با اعلام خبر آغاز مرحله اجرای برجام، چشم‌ها به ساعت‌ها دوخته شد. آنانی که می‌رفتند و می‌آمدند، دیگر به دنبال سبقت گرفتن از یکدیگر بودند تا سریع‌تر از رقبای خود به بازار ایران دست پیدا کنند. در این میان، خودروسازان خارجی از گوی رقابت عقب نماندند؛ تا جایی که فرهاد احتشام‌زاد، رییس انجمن واردکنندگان خودرو می‌گوید: «این رقابت بین خودروسازان ژاپنی، کره‌‌ای، آلمانی و چینی قوی‌تر شده است.» وی البته متذکر می‌شود که «براساس آمار واردات، کره بیشترین سهم را در واردات داشته و بعد از آن ژاپن قرار دارد.» احتشام‌زاد در خصوص احتمال کاهش سهم خودروهای چینی در این بازار رقابتی نیز تاکید می‌کند: «با توجه به بازدیدهایی که از نمایشگاه چین داشتم، برندهای چینی منتظر نمانده‌اند که خودروسازان دنیا بخواهند سهم بازار آنها را بگیرند.» در ادامه بخش‌هایی از گفت‌وگوی خبرآنلاین با وی را می‌خوانید:
 
* یک سوالی که در حال حاضر مطرح است، این‌که چرا ما باید خودروهای وارداتی را دو سه برابر قیمت واقعی آن در بازار جهانی بخریم؟
 
ببینید، ایجاد تعرفه برای واردات در جهت حمایت از صنایع داخلی بوده است. در واقع یک فضای آزمایشگاهی را برای صنایع داخلی ایجاد کنیم که قبل از این‌که وارد عرصه بین‌المللی شوند و رقابت بین‌المللی داشته باشند، این آمادگی را داشته باشند که در آن عرصه خود را تقویت کنند. این راهکار در نظر گرفته شد و قرار بود سالانه تعرفه واردات خودرو کاهش پیدا کند. اگر به خاطر داشته باشید، تعرفه واردات خودرو 90 درصد بود و قرار بود سالانه 5 درصد کاهش یابد، اما بعد از تفاوت عمده‌ای که روی قیمت دلار اتفاق افتاد، شاهد بودیم که این درصدها طی سال‌ها ثابت مانده است. این درصد به طور مستقیم روی هزینه قیمت تمام شده تاثیر دارد.
 
علاوه بر آن، ما پارامترهای غیرتعرفه‌ای نیز داریم؛ مانند خودروهای فرسوده. الزام اسقاط خودروی فرسوده، هزینه‌ای است که واردکننده باید پرداخت کند. مشتری‌ای که خودروی وارداتی خریداری می‌کند، باید حتما هزینه جلوگیری از آلودگی هوا را بدهد؛ کمااین‌که در رابطه با خودروهای داخلی یک‌چنین الزامی را نداریم و می‌بینیم خودروسازان داخلی در عمل به واسطه حمایت‌هایی که لازم است از آنها شود، آنها الزامی به اسقاط خودرو ندارند. به طور طبیعی این‌ها هزینه‌هایی است که روی دوش واردکننده است و این هزینه‌ها به طور مستقیم به مشتری‌ای منعکس می‌شود که متقاضی خرید کالای خارجی است.
 
همان‌طور که در گزارش تحقیق و تفحص مجلس از صنعت خودرو منتشر شد، شاهد بودیم که این راهکار، راهکار مناسبی برای تقویت صنعت خودروی داخلی نبوده است. این گزارش کارشناسی نشان داده که این فرآیند درست نبوده است. احتساب تعرفه برای خودروهای وارداتی به منظور حمایت از خودروهای داخلی در ارتقای کیفیت آنها اثربخش نبوده است. به طور طبیعی قانون‌ها و روال‌هایی که برای این موضوع تدوین شده، باعث می‌شود که قیمت خودروهای وارداتی بین 2 تا 2.5 برابر قیمت عرضه آن در سطح جهانی باشد.
 
در واقع اگر سود شرکت را بین 3 تا 7 درصد در نظر بگیریم، در وهله اول که خودرو وارد کشور می‌شود، حداقل 45 درصد باید تعرفه پرداخت کند. به طور طبیعی این نزدیک به 8 برابر سود شرکت مادر است.
 
* مقدار سود واقعی یک واردکننده در زمان فروش خودرو باید چقدر باشد؟
 
براساس آیین نامه محاسبه قیمت تمام‌شده‌ای که در سال 1393 ابلاغ شده، سود واقعی براساس اجزای قیمتی، یعنی اجزای پایه‌ای قیمتی، مازاد بر آن درصدی مشخص شده که این درصد پیش‌تر 15 درصد بوده و الان 7 درصد در نظر گرفته شده است. این 7 درصد شامل هزینه‌های سربار، مالی و عملیاتی و... است.
 
به طور قطع شما اگر به هر تاجری بگویید که 7 درصد بیشتر نمی‌توانید روی قیمت تمام‌شده کالای خود در نظر بگیرید و تمام هزینه‌های عملیاتی، سربار و مالی را از آن محل پوشش دهید، به طور طبیعی تمایل زیادی برای حضور در این بازار نخواهد داشت. این مقدار سود تحت کنترل است و سازمان حمایت روی آن نظارت می‌کند؛ کمااین‌که معتقدیم به واسطه این‌که بازار رقابتی است و خودروهای وارداتی از هیچ‌گونه ارز دولتی استفاده نمی‌کنند و واردات آنها براساس عرضه و تقاضا است، نیازی به قیمت‌گذاری دولتی ندارند.
 
مشتری است که انتخاب می‌کند کدام برند را با چه قیمتی انتخاب کند و در بازار رقابتی نباید نگران قیمت‌گذاری بود.
 
 
 
 
 

منبع

خبر انلاین

 

برچسب : خودرو , واردات خودرو , قیمت خودرو , تعرفه واردات , نرخ واردات , خودرو های وارداتی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

4 نظر

فرزاد
1

BMW i8 با قیمت جهانی ۱۴۰ میلیون در ایران نیمه ویران ۲ میلیارد با منت به فروش میرسه و بعد میگن ۲.۵ برابر قیمت جهانی.
از ایران فقط اسمش مونده و از ابهتش ...؟
به امید ایرانی واحد
10:45  1395/04/28
پاسخ دادن
اریابهمن
2

تنها راه نجات صنعت خودروسازی خصوصی سازیست.در کجای دنیای(پیشرفته) یک شرکت دولتی پیشرفت کرده که ایرانخودرو بخواد پیشرفت کنه.راه دیگه اینه که مردم و مصرف کنندگان عزیز ایرانی با اتحاد و همبستگی اتومبیل های دو و سه برابر قیمتهای جهانی رو نخرن تا رو دستشون بمونه.در اینصورت مجبور میشن قیمتها رو بشکنند.
20:37  1395/04/27
پاسخ دادن
کاربر: m&z
8

خیلی جالبه کسی که خودروی داخلی میخره ده ها برابر بیشتر از کسی که خودرو خارجی داره هوا رو آلوده میکنه، ولی نهایتا مالیات آلودگی هوا رو از اونی میگیرن که هوا رو کمتر آلوده کرده!!!! و جالب اینجاست اونی که هوا رو بیشتر آلوده کرده هیچ هزینه ای نمیده! همه چیز تو این کشور برعکسه. اونی که کار میکنه پول نمیگیره و اونی که پول میگیره کار نمیکنه.
15:19  1395/04/27
پاسخ دادن
امیر(سابق)
5

رفیق اینکه ماشینهای داخلی چندین برابر خارجیها آلودگی دارند شکی نیست. ولی اینقدر تمام ارگانهای مختلف از ماشین داخلی پول میگیرند که دیگه جایی برای این یک قلم نمونده . بقول خودت که قبلا گفته بودی این دریافتها حداکثر توان مردم هست
15:28  1395/04/27

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
هیراد : آقا یوسف نه دیگه، همه که منتظر پیامک نبودن، یه عده عدم تخصیص خوردن ،احتمال زیاد این عده میتونن ماشین جدید انتخاب کنن
شاهین : ایا کسی میدونه یکشنبه واسه بهمن ماه ۴۰۲ یا نه یعنی احتمال داره بگن بجای چانگان ۵۵ خودروی دیگه ای انتخاب کنید
S5ccc : این همه لایک؟؟؟؟؟؟؟؟؟ من فقط دارم می گم بعد از اینکه به امید خدا ماشین گرفتید چکار کنید. چون خودم شش ماه تو این گروه بودم. واقعاااا. تقصیر ندارن . از ماست که بر ماست. خدانگهدار یاد اون حرف بنده خدا افتادم که می گفت تاخر هست خروارها هست
بهرام : چرا سهند از اطلس گرون‌تره؟ تو بازار هم همینطوری خواهد بود؛ آخه زه اطلس بیشتره و کراسه اطلس خیلی بهتره، دورش محافظ‌های سیاه هم داره
نعمت : سلام لطفا یه راهنمایی کنید من پیامک پیش فروش سهند s دریافت کردم و واریز کردم، ولی من چشمم اطلس رو گرفته، دوستان چطوری اطلس ریختن من فقط سهند رو برای انتخاب داشتم؟ بعضی ها ساینا هم برای انتخاب داشتن اونم فروش فوری؛ قیمت اون چند بود؟ از راهنماییتون متشکرم 🙏
سعید8 : خب دوستان، یکشنبه قراره سامانه فقط برای ثبت نام کنندگان دوره های قبلی باز بشه. دوره های قبلی هم که فقط 2 دوره بوده. انشاالله افرادی که دور دوم عدم تخصیص خوردن هم ممکنه شانس مجدد داشته باشن
عادل : دوست عزیز (تارا تیتانیوم) ماشینم تارا اتومات v2 رنگ سفید فروش فوری تحویل دی ماه
بی همتا : سایپا مگه اونایی که براشون شاهین درآمد و نوبت بهار خوردن دارین ماشینو تحویل میدین مگر ماهم همون موقع ثبت نام نکردیم برای ماهم پیامکتکمیل وجه دنده ای می‌فرستادند اگر تکمیل وجه نمیشد حق با سایپابود ولی اتومات فرستادن قیمت زیاد چرا اینقد بی اعدالتی اونا شامل هیچ افزایش قیمتی نشن ماها که زمستان ۴۰۳ خورده هم میخوای ماشین جایگزین پیشنهاد میدی هم میخوای شامل افزایش قیمت هم بشه این نهایت بی اعدالتیه
بی همتا : سایپا مگه اونایی که براشون شاهین درآمد و نوبت بهار خوردن مگر ماهم همون موقع ثبت نام نکردیم چرا اینقد بی اعدالتی اونا شامل هیچ افزایش قیمتی نشن ماها که زمستان ۴۰۳ خورده هم میخوای ماشین جایگزین پیشنهاد میدی هم میخوای شامل افزایش قیمت هم بشه این نهایت بی اعدالتیه
یوسف : بنظر میاد برای ثبت نامی های ۴۰۱ باشه. بهمن ۴۰۲ که خودرو رو انتخاب کردیم و منتظر پیامک هستیم، انشالله این هفته تکلیفمون روشن بشه
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
دوگانه بهمن : بله 51 تومن پایین آمد
امید : یعنی الان شما منبع موثق هستید؟شما از کجا اطلاع دارید که میگید تا 10روز دیگه همه اش اوکی میشه مجوز خروج میدن؟
علی‌ازایلام : درجواب‌ولا‌دند‌ه‌ای‌خوبه
دی : به ما چه برایت پیام نیامده
. : دوستان قیمت تمام شده سورن چنده ؟؟؟
دوگانه مشکی : خیلی ممنون از توضیحاتتون
علی دوگانه : شما کدوم شهر بودید که از زمان تحویل حضوری تا تحویل در نمایندگی 12روز طول کشید میشه خواهشا جواب ردید
محسن : سلام دوستان وقت بخیر . وام بانک گردشگری چند روز بعد از تایید پرونده لیزینگ واریز میشه ؟
دوگانه آبی کبود طرح دوم یکپارچه تحویل 30 دی بخشنامه 4614 : پیام شماره1. نتیجه بررسی مقدماتی سورن پلاس دوگانه کد 55510 بعد 220 کیلومتر ماشین تو کیلومتر 4 بهم تحویل داده شد و فاقد مانیتور و کروز کنترل و رینگ آلومینیومی هست دریچه گاز سیمی و برند ECU هم به دلیل قرار گرفتن تو محفظه زیر شیشه جلو کنار مخزن ترمز قابل شناسایی نبود اما رو موتور برچسب زده شده دوگانه ef7 زیمنس. شیشه پشت و دو شیشه عقب دودی فابریک کارخونه هستند. کیفیت قطعات داخلی ماشین در حد یک ماشین اقتصادی ایران‌خودرو هست و انتظار بیشتری نداشته باشید. کیفیت مونتاژ برای افراد دقیق کمی آزاردهنده هست اما میشه اون ها رو نادیده گرفت و هنوز از قطعات داخل ماشین صدای نویز هنگام گاز دادن ناشی از برخورد قطعات پلاستیکی مثل داشبورد با بدنه و ... که تو اکثر ماشین های صفر بود، شنیده نمیشه.
دوگانه آبی کبود طرح دوم یکپارچه تحویل 30 دی بخشنامه 4614 : پیام شماره2. کیفیت صندلی ها کاهش پیدا کرده اما ارگونومی بهتری برای من داره که پست سری صندلی به خوبی به گردنم میرسه که تو صندلی های قدیمی این شکل نبود. فضای پای راننده کوچک تر از سمند هست و پای شما به کناره کنسول وسط گیر می‌کنه که تو بلند مدت امکان احساس سوزش و درد تو ناحیه زانوی پا هست. البته این خیلی به قد و وزن و ... راننده بستگی داره. از نظر طولی هم احساس میکنم نسبت به سمند، پدال های ترمز جلوتر اومدن و من که صندلی رو تا انتها عقب میبرم این رو حس میکنم که فاصله پدال‌ها تا صندلی کمتر شده. تنظیمات پخش خودرو را پیدا نکردم و صدای پخش خودرو کاملا فراگیر هست و شما متوجه نمی‌شوید صدا از کدوم سمت میاد ولی تفکیک صداها عالی نیست و مخصوصا هنگام بالا بردن صدای پخش جزییات صدا به خوبی تفکیک نمیشه رمز اتصال به بلوتوث هم 1234 هست.