همه‌چیز در یک خودرو، حجم موتور آن نیست

 

همه‌چیز در یک خودرو، حجم موتور آن نیست

 
از ابتدای قرن بیستم که صنعت خودرو پایه گذاری شد تا همین امروز که موتور ماشین‌ها تغییرات بسیاری به خود دیده‌اند مردم کمتر شناختی نسبت به مشخصات هر پیشرانه دارند و هنوز هم اغلب خریداران کیفیت موتور خودرو و شاید کیفیت یک خودرو را از روی تعداد سیلندرها، حجم موتور و میزان قدرت تولیدی خودرو تشخیص می‌دهند. اینجا در یک گزارش سعی کرده‌ایم کلیشه‌های رایج درباره موتور خودروها را با دلایل منطقی و آوردن مثال‌های روشن رد کنیم تا شاید درکی دقیق‌تری از مشخصات موتورهای مدرن پیدا کرده و هنگام انتخاب خودرو بتوانید به خوبی تفاوت‌های هر محصول را درک کنید.
 
 
نسبت مستقیم حجم موتور با مصرف سوخت
 
حجم یا ظرفیت موتور (پیشرانه) در واقع مجموع حجم سیلندرها است و معمولا در اصطلاح عامیانه معیاری برای تعیین قدرت خروجی پیشرانه به شمار می‌رود. قبلا با بالا رفتن حجم، سطح قیمت عمده خودروها بالاتر می‌رفت چون نشانه مهم یک خودروی گران موتور حجیم آن بود اما امروزه در بسیاری از محصولات گرانقیمت شاهد به‌کارگیری موتورهای توربو و کم‌حجم هستیم. همین الان ب.ام.و ۷۳۰ که در ایران قیمت حدود ۹۰۰ میلیونی دارد همانند زانتیا از حجمی معادل ۲۰۰۰ سی‌سی سود می‌برد.
 
 
اسب بخار همه چیز نیست!
 
هرچه سیر تاریخ را معکوس کنیم و به عقب برگردیم بیشتر به این گزاره پی می‌بریم که موتورهای قدیمی‌تر با کمک حجم و سیلندر بیشتر به افزایش قدرت نائل می‌شدند و هرچه جلوتر می‌آییم این هدف از طریق افزایش راندمان موتور و نصب سیستم‌های سوپرشارژر و توربوشارژر روی موتور محقق می‌شود. اسب بخار در یک تعریف علمی به میزان نیرویی گفته می‌شود که موتور در هر ثانیه بتواند وزنه‌ای معادل ۷۵ کیلوگرم را به طول یا ارتفاع یک متر بکشد و بلند کند. جدا از تعریف علمی اما با کمک اسب بخار می‌توان سنجید موتور چه مقدار توانایی کشش به هر خودرو می‌دهد. این یعنی اسب بخار رابط بین وزن و میزان جابجایی خودرو را در هر لحظه بیان می‌کند. هرچه خودرو سبک تر و اسب بخار تولید شده توسط موتور بهتر باشد این یعنی توانایی موتور شما برای حرکت سریع و پرشتاب بیشتر است. خودروهای سوپراسپورت بهترین مثال برای آن مورد هستند چرا که اغلب بیش از ۶۰۰ اسب بخار نیرو داشته و کمتر از ۱۴۰۰ کیلو وزن دارند.
 
البته بازهم همه چیز به اسب بخار نیست و در میان سدان‌های شهری، کراس‌اوورها و هاچ بک‌ها کمتر مصداق دارد چرا که مسائلی به غیر از سرعت و شتاب در اولویت هستند. مصرف سوخت اندک، ارائه حداکثری نیروی موتور در دورهای پایین و نیز استهلاک اندک سه فاکتور مهمی هستند که معمولا بیش از اسب بخار باید مد نظر خریداران قرار گیرند. موتورهایی که در ساخت آن ازسیستم پاشش سوخت مستقیم و چندنقطه‌ای (Mpi)، سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها (vvti)، آلیاژهای مدرن نظیر منیزیم و آلومینیوم، و سیستم ۴سوپاپه برای هر سیلندر استفاده می‌کنند عموما دارای تکنولوژی جدیدی بوده و خریدشان به صرفه است. برای نمونه موتور خودروی هیوندای آی۲۰ مونتاژ کرمان موتور با داشتن تنها 1.4 لیتر حجم، به لطف به‌کارگیری همه این موارد ۱۰۰ اسب بخار نیرو تولید می‌کند در حالی که کمتر از۶ لیتر سوخت مصرف کرده و کشش مناسبی هم دارد. در عین حال موتور خودرویی مثل پژو پارس با حجم ۱۸۰۰ سی‌سی تنها ۹۷ اسب بخار قدرت دارد و چیزی بیش از ۹ لیتر مصرف سوخت دارد.
 
 
موتورهای توربو قدرت جادویی دارند
 
یک خودروی خانوادگی اعم از سدان، هاچ بک یا کراس‌اوور باید کشش ثانویه خوبی داشته باشد تا بتواند به راحتی در ترافیک شهری، جاده‌های پرفراز و نشیب، و یا مناطق سنگلاخی به راحتی حرکت کنند. موتورهای توربو در عین شتاب اولیه مناسب، شتاب ثانویه بالایی را به خودرو ارزانی می‌کنند. رنو تالیسمان با اینکه همانند پژو ۲۰۶ تنها 1.6 لیتر حجم موتور دارد اما قدرتی معادل موتور ۳ لیتری و شش سیلندر نیسان ماکسیما که ۲۰۰ اسب بخار است به راننده اعطا می‌کند. اما چطور موتورهای توربو چنین عملکرد بالایی دارند.
 
بگذارید با یک مقایسه شروع کنیم . موتور پژو ۲۰۰۸ محصول جدید ایران خودرو با حجم کمتر از ۱۶۰۰ سی‌سی بیش از ۱۶۳ اسب بخار قدرت دارد و موتور لیفان ۸۲۰ هم با حجم ۲۴۰۰ سی‌سی ۱۶۰ اسب بخار نیرو دارد.
 
این میزان قدرت‌ اما در پژو ۲۰۰۸ باعث افزایش مصرف سوخت نشده چرا که موتور ۲۰۰۸ از آخرین فناوری‌های روز جهان بهره برده است. موتور لیفان چینی اما تنها به زور حجم بیشتر مصرف بنزین بیشتر توانایی تولید نیروی بیشتر را دارد. جالب است بدانید که شرکت فورد با داشتن قوی‌ترین موتور ۴ سیلندر جهان، صاحب بهترین موتور جهان در این کلاس است به طوری که موتور 1 لیتری و توربو این شرکت با نام اکوبوست قدرتی معادل 174 اسب بخار دارد که بیش از میزان نیرویی است که موتور 2500 سی‌سی نیسان ایکس تریل تولید می‌کند. در گزارش‌های بعدی بیش از این به ویژگی‌های هر موتور اعم از گشتاور یا نسبت موتور و جعبه دنده می‌پردازیم.
 
 
 
 

منبع

هفت صبح


 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , اسب بخار , مصرف سوخت , توربو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

13 نظر

کیرشناس
0

Most powerful 4 cylinder engine
Top 10 most powerful four-cylinder engines

2015 Mercedes-Benz GLA 45 AMG / CLA 45 AMG. Mercedes-AMG developed a 2.0L turbo which currently is the most powerful series-production four-cylinder engine in the world. ...
2016 Volvo XC90. ...
2015 Ford Mustang. ...
2015 Subaru WRX STI. ...
2015 Audi S3. ...
2015 Kia Optima. ...
2015 Cadillac ATS / CTS. ...
2015 Subaru WRX.
12:54  1397/02/08
پاسخ دادن
777
0

نویسنده این مقاله هیچوقت حتی اسم گشتاور هم به گوشش نخورده چه برسه به اینکه بدونه چیه . جالبه همه شدن کارشناس خودرو !!!!
15:18  1396/08/14
پاسخ دادن
سعید
0

همه چی حجم موتور نیست اما حجم موتور هم خیلی خیلی تاثیر داره
13:37  1396/08/14
پاسخ دادن
شریفی
4

گشتاور هیوندای i20 فقط 137 نیوتن متر در دور 4200 هست ولی xu7 میتونه 153 نیوتن متر در دور 3000 تولید کنه . یعنی هم گشتاور بیشتری داره و هم در دور پایین تر تولید میشه . اگر موتور i20 رو بزنید روی پارس اونوقت دیگه تو سربالایی ها حسابی کم میاره . ضعف کشش رو دقیقا میشه در موتورهای کم حجم بدون توربو دید . مثل همین tu5 و xu7 که پارس xu7 تو سربالایی کشش بهتری داره چون گشتاور دور پایین xu7 بهتر هست .
بی دلیل نیست که کارول شلبی گفته : اسب بخار ماشین رو می فروشه اما گشتاور مسابقه رو برنده میشه .
نویسنده این مقاله که موتور i20 رو با موتور 1800 پارس مقایسه کرده دیگه به گشتاور توجه نکرده . شاید هم اصلا نمیدونسته گشتاور چیه و چه تاثیری داره .
11:35  1396/08/14
پاسخ دادن
شریفی
0

در مقایسه پارس 1800 و هیوندای i20 یک نکته رو در نظر نگرفتید .
گشتاور دور پایین موتور 1800 روی پارس به مراتب بهتر از موتور هیوندای i20 هست . ضعف اصلی موتورهای کم حجم تنفس طبیعی در تولید گشتاور دور پایین هست .
مثالی میزنم . موتور z24 روی وانت نیسان فقط 104 اسب بخار هست ولی به راحتی میتونه 5 تن بار بکشه . کاری که tu5 با 108 اسب و ef7 با 115 اسب ازش عاجر هستند . دلیلش هم این هست که z24 با حجم 2400 سی سی میتونه در دور 2800 گشتاور 192 نیوتن متری تولید کنه و این چیزی هست که ef7 و tu5 با وجود اسب بخار بالاتر ازش عاجز هستند . پس میبنید که حجم هم بی ثاثیر نیست حتی با وجود اختلاف زیاد تکنولوژی موتورها
11:30  1396/08/14
پاسخ دادن
شریفی
0

موتور توربو هم استهلاک زیادی داره و نیاز همیشگی به بنزین با اکتان بالا داره . شاید یک موتور 1.6 لیتری توربو بتونه در برخی حالتها به گشتاور یک موتور 3000 سی سی تنفس طبیعی برسه اما در دراز مدت کارایی و دوام این موتور 3000 سی سی تنفس طبیعی خیلی بهتر هست . موتور توربو همیشه تاخیر ذاتی در واکنش به پدال گاز داره ولی موتور تنفس طبیعی این مشکل رو نداره . موتورهای توربو مزایایی دارند اما معایب مهمی هم دارند . هنوز هم ماشین های درست و حسابی دنیا با موتورهای با حجم خوب تولید میشند . نمونه اش : کمری 2500 سی سی ماکسیمای جدید 3600 سی سی الانترا 2000 سی سی . بنز و بی ام و و فورد و شورلت هم که جای خود دارند . نمیگم توربو خوب نیست . اتفاقا توربو خیلی هم خوبه اما مشکلاتی هم داره . یک موتور 1.6 لیتری توربو هرگز نمیتونه در دراز مدت کارایی یک موتور 3000 سی سی تنفس طبیعی رو ارایه بده و همیشه هم به بنزین با اکتان خیلی بالا محتاج هست و تاخیر ذاتی در واکنش به پدال گاز و استهلاک بالا داره .
11:25  1396/08/14
پاسخ دادن
شریفی
0

بحث توربو جداست ولی موتورهای کم حجم تنفس طبیعی معمولا تو دور پایین ضعیف هستن و گشتاور ضعیفی تولید میکنند . نمونه اش رو میشه در مقایسه tu5 و xu7 دید . با اینکه tu5 پیشرفته تر هست ولی در دور پایین مغلوب xu7 میشه
11:20  1396/08/14
پاسخ دادن
کاربر: رضا از مشهد
0

نه آقا كي گفته ؟! يعني مي خوايد بگيد موتور فوق پيشرفته XU7 كه گشتاور 100000 نيوتون متري توليد مي كنه آشغاله ؟! حالا از اينكه سريع آتش مي گيره بگذريم :)))
11:12  1396/08/14
پاسخ دادن
کاربر: امیر(سابق)
0

امان از دست مدیران بسیار بسیار بی سواد که ادعاشون گوش فلک و کر کرده. و تازه اگر هم اندک توانایی هم داشته باشند برای کلاهبرداری و سودجویی از مردم بکار میبرند . نهادهای نظارتی ما هم که تا صدای سکه را میشنوند بخواب میروند و انگار هیچ اتفاقی نیفتاده مردم هم که دیگه .....
15:15  1396/08/10
پاسخ دادن
ali
0

با سلام
وقتی اهمیتی به آلودگی هوا و مصرف سوخت و .... از این مشکلات که با جان و زندگی مردم بازی شه داده نمی شه چه توقعی هست که در مورد این گونه مسائل گفته بشه به قول دوستان دزدی بالادستیها و اختلاس و ... سر منشا همه اینجور مسائل هست و اگه آقایون به جان مردم اپسیلون بیشتر اهمیت می دادن ما درگیر این بحثها نبودیم .در ضمن قویترین موتور 4 سیلندر دنیا را مرسدس داره نه فورد موتور سری 45amg که نزدیک 400 اسب قدرت داره حداقل قبلش یه سرچی می کردین
08:35  1396/08/10
پاسخ دادن
کاوه
9

با این بحث های فنی و کارشناسی که گفته شد و درست هم هست، چرا هنوز در ایران خودروهای قدیمی با کارآیی کم و مصرف سوخت بالا تولید می شود؟
چرا این قدر باید هزینه بیخودی بدهیم و محیط زیست خود را بی جهت آلوده کنیم؟ آیا فکر حسابگر و دوراندیش در این کشور وجود ندارد؟
19:19  1396/08/09
پاسخ دادن
مرتضی
3

برو بابا تو این مملکت همه به فکر دزدی و اختلاس و سواری گرفتن از مردم ان
شما در مورد محیط زیست و دور اندیشی حرف میزنی؟؟؟فازت چیه
اینا این قضایا رو به اونجاشون گرفتن
00:26  1396/08/10

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
محمد : یک ماهه که پول واریز کردیم خدا کنه که به موقع بدن گفتن تحویل اسفندماه
کوروش : دوست گرامی بهمین زودی نتیجه نمیده زمان بره ! سازمان حمایت از مصرف کنندگان به کارشناسی میکنه بعد تخلف محرز واقع شد میفرسته اداره تعزیرات اداره تعزیرات یک اداره زیر نظر قوه قضائیه س هیچ گونه تبعیضی هم قائل نیست رای صادره قابل اجراست .حال دوستان همگی از بازرسی کل کشور که فشار و نظارت بر تخلفات ارگانهای و شرکتهای دولتی است قطعا پیگیری و از ایرانخودرو علت تخلف رو باید در کوتاهترین زمان به سازمان ارائه کند که بازرسی ایرانخودرو را موظف و ملزم به جبران خسارت به خریداران میکند
درانتظار اطلس : سلام مبارک باشه ،سود تاخیر رو براتون حساب کردن ؟؟ چقدر شده
محتشم : درود . دوست گرامی مهران از شما سوال دارم ؟واسه تو فروش فوق العاده بودش یکماه بودش یا 90روز کلا چقدر واریز کردی کلا
اطلس - آذر ۱۴۰۳ : مسئله اینه که همین دو سه شب پیش به خاطر افزایش قیمت این نقص پرونده زده شد. قبلش که کوئیک دعوتنامه بجای اطلس زده بوده، نقص پرونده نبود؟؟!!
اکبری : سلام دوست عزیز درسته همه ما منتظر شاهینیم ولی آلان از بهار دیگه پیامک برای واریز شاهین نیومده چطور شما ماشین زیر پاتو و طلاهای خانومت رو فروختی. اینا صد درصد بازم اتومات یا جایگزین میفرستن
جواد : خضریان افزود: برخی مردم از صبح امروز با ارسال مدارکی اثباتی عنوان کرده‌اند که اولویت دریافت خودرو در بهار و تابستان ١۴٠٣ بوده‌اند، اما هنوز پیامک واریز وجه برای آنها ارسال نشده است، گویا با این وضعیت غش در معامله صورت گرفته است و خودروسازان برای اینکه قیمت خودروها را در پاییز افزایش دهند، از ارسال پیامک واریز وجه و تحویل خودرو خودداری می‌کردند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با تأکید بر اینکه باید ابلاغیه افزایش قیمت خودرو ابطال شود، گفت: باید دولت و وزارت صمت پیگیری کند تا تمام افرادی که اولویت دریافت خودرو تا پاییز ١۴٠٣ بوده‌اند، با همان قیمت قبلی کارخانه خودروی خود را دریافت کنند.
محمد : پس چرا ما فاکتور نشدیم ماهم ۳۰ مردادیم. کدوم شهری شما پرداخت اولیت برج چند بوده
۱۷ اردیبهشت j4 : دوستان من ۲ آبان پلاک شدم ، هنوز تحویل ندادن ، بقیه هم مثل من هستند یا زیادی طول کشیده؟؟؟
علی : اینا فقط فکر منفعت خودشونن از مردم نبودن و نیستند براشون هم مهم نیست و نبوده ک ۲سال مردم منتظر گذاشتند من اشتباه کردی ۲سال منتظر حلبییییییییی موندم.
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
زاگرب : بسلامتی چی بوده ماشین
اتو207 : سلام، دوستان محترم سود تاخیر خودرو رو چند روز بعد از تحویل گرفتن خودرو میشه دریافت کرد!
لگن : سلام اگر واقعا بیاید مثل دفعه قبل نکنید من و دونفر دیگه از دوستان که اوناام هستن شنبه میام اگر میاین اعلام کنید 11 بریم
رسول : مبارک داداش شماره پذیرش روبگو
رانا لگن : سلام منم چند بار پیام گزاشتم بره تجمع دفعه قبلم رفتم کسی نیومده بود اگر مایل باشید اعلام کنید شنبه 11 صبح درب 16 همه تجمع کنیم من هستم
Mk : چون غلط املایی داری ی چیزی هم کم میکنن باید پرداخت کنی
امیر دنا آپشنال مشکی آبنوس : سلام عزیزان دنا اتومات واریزی برج 4 هر کس فاکتور شد خبربده ممنون شماره قرارداد 1485 بوده برای ما
207 tu3 : دوستان tu3 دی و بهمن دعوتنامه برای کسی نیومده؟
کامیار : تقریبا 10روز فرصت دارید واسه تکمیل وجه .30روز بعد از تکمیل وجه موعد تحویله ماشینه
پدرام : همه ماشینایی که ترمز چرخ عقب کاسه ای هست مثل هم ریگلاژ میشن باید ببری از تو کاسه چرخ ریگلاژ کنی.