از آن جا که دو هفته گذشته بازار روند نزولی به خود گرفت و بسیاری از خودروها کاهش چشمگیر قیمتها را تجربه کردند، بسیاری از مصرفکنندگان و خریداران از خرید خود به منظور کاهش بیشتر قیمتها دست کشیدند، این در حالی است که از ابتدای هفته جاری تاکنون نمودار قیمتها با رشد همراه بوده و بار دیگر بازار روند صعودی گرفته است.
عواملی متعددی در گرانی خودرو موثر است. یکی از این عوامل وجود دلالان در بازار خرید و فروش خودرو است. دلالان با هجوم سرمایه های خود به بازار خودرو باعث ایجاد تقاضای کاذب شده و این تقاضای کاذب منجر به افزایش در قیمت ها و ایجاد قیمت های غیر واقعی شده است.
طی روزهای گذشته بازار خودروهای مونتاژی بیش از هر بخش دیگر دچار نوسان قیمت شده است. زیرا علاوه بر کاهش تیراژ تولید، هزینه تولید نیز با افزایش همراه شده است. با نگاهی جدول قیمتها در بازار آزاد متوجه میشویم قیمت بسیاری از خودروهای مونتاژی افزایش یافته است.
فروشندگان خودرو معتقدند همچنان عرضه خودرو توسط شرکتهای خودروسازی به کندی انجام میشود اما بسته شدن سایتهای فروش خودرو و آگهیهای غیر منطقی در فضای مجازی باعث شده تا نرخهای خلاف واقع خودرو در بازار کاهش یابد.
به عنوان مثال سوزوکی گراند ویتارا در واپسین روزهای هفته نسبت به روزهای ابتدایی هفته با افزایش 6 میلیونی به بهای معاملاتی 525 میلیون تومان رسیده است. مزدا 3 نیز که اکنون توسط بهمن موتور به فروش نمیرسد، در بازار آزاد با افزایش 8 میلیونی با قیمت 420 میلیون تومان خرید و فروش میشود.
پژو 2008 از جمله خودروهای مونتاژی پر تقاضا در بازار است، مانند بسیاری دیگر از خودروهای مونتاژی افزایش 6 تا 8 میلیونی را تجربه کرده و به مرز 340 میلیون تومان نزدیکتر شده است. همچنین سیتروئن C3 نیز که یکی از پرحاشیهترین خودروهای چند ماه اخیر بازار است، برای نسخه دارای گرمکن صندلی، بهایی حدود 367 میلیونی و برای نسخه بدون گرمکن صندلی، بهای 362 میلیون تومانی را برای خود ثبت کرده است.
جک S5 اتوماتیک که طی چند ماه گذشته با رشد شدیدی مواجه شده است، روز گذشته با قیمت 308 میلیون تومان در بازار آزاد معامله شده، این در حالی است که قیمت مصوب این خودرو در خرداد ماه جاری 301 میلیون تومان ازسوی کرمان موتور اعلام شده است. همچنین جک S3 به عنوان کراساوور کوچکتر کرمان موتور، در بازار آزاد قیمتی معادل 209 میلیون تومان داشته که نسبت به روزهای گذشته نوسان چندانی را تجربه نکرده، این در حالی است که جک J4 با توجه به افزایش قیمت مصوب از سوی شرکت، در بازار نیز افزایش نسبی را به خود دیده است. بر این اساس قیمت این سدان اقتصادی در بازار حدود 170 میلیون تومان تعیین میشود.
هاوال H2 که چند ماهی است از سوی بهمن موتور توقف فروش شده، این روزها در بازار آزاد قیمتی حدود 300 تا 305 میلیون تومان دارد. اما با توجه به نوسانات اخیر، خریداران کمتر سراغ این خودرو میروند و در حال حاضر میزان تقاضا برای آن در بازار کاهش یافته است.
بسترن B30 نیز که یک سدان چینی اقتصادی است، قیمتی حدود 200 میلیون تومان دارد. اما به عقیده بسیاری از کارشناسان و فروشندگان خودرو در بازار، پس از آغاز موج گرانیها و افزایش قیمت خودروها، کیا سراتو آپشنال 2 لیتری، بسیار مورد توجه خریداران قرار گرفته و به گزینهای محبوب در بازار تبدیل شده است.
در واقع این سدان کرهای گزینهای معقول در بازه قیمتی 300 میلیون تومان است که روز گذشته با افزایش 2 میلیون تومانی، به بهای معاملاتی 315 میلیون تومان نزدیک شده است. اما برخی خودروهای مونتاژی نیز نسبت به روزها قبلی کاهش اندکی را تجربه کردهاند.
به عنوان مثال چانگان cs35 نسبت به روز گذشته کاهش 3 میلیونی را تجربه کرده و به قیمت 189 میلیون تومان رسیده است. همچنین هایما S5 توربو با کاهش 4 میلیونی با بهای معاملاتی 278 میلیون تومان خرید و فروش شده است.
برلیانس H330 با موتور ارتقا یافته 1.6 لیتری و جعبه دنده اتوماتیک، قیمتی حدود 177 میلیون تومان داشته که نسبت به روزهای گذشته کاهش 2 میلیون تومانی را تجربه کرده است.
با توجه به اینکه برخی از قطعات سازان داخلی خودرو ها، مواد اولیه مورد نیاز خود را از طریق واردات تامین می کنند با افزایش نرخ ارز گرانتر شده است که این گران شدن مواد اولیه باعث افزایش قیمت تمام شده خودروهای داخلی و گرانی خودرو شده است.