آیا خودروهای برقی واقعا نیازی به تعمیر و نگهداری ندارند؟

 

آیا خودروهای برقی واقعا نیازی به تعمیر و نگهداری ندارند؟

 
50 سال پیش از آنکه کارل بنز در سال 1886 از نخستین خودرو بنزینی خود رونمایی کند، یک مخترع اسکاتلندی به نام رابرت اندرسون با قرار دادن موتور الکتریکی و باتری روی یک درشکه اولین خودرو الکتریکی تاریخ را تولید کرد.
 
اختراع او فاصله زیادی تا به کارگیری در سطوح بسیار گسترده و عمومی داشت؛ چرا که فرآیند نگهداری از آن بسیار دشوار و پرهزینه بود. گرچه ده‌ها سال بعد و پس از اختراع باتری‌های قابل شارژ سربی-اسیدی، سامانه برقی مخترع اسکاتلندی برای عموم قابل استفاده شد، اما نیاز به تعویض باتری پس از هر بار خالی شدن شارژ داشت و همین مورد هزینه نگهداری از آن را بسیار بالا می‎‌برد.
 
 
خوشبختانه خودروهای برقی امروزی دردسر نمونه‌های اولیه این وسایل نقلیه را ندارند. در ادامه به نکاتی مهم در زمینه نگهداری از خودروهای برقی اشاره خواهیم کرد؛ با دیجیاتو همراه باشید.
 
 آیا خودروهای برقی نیاز به فرآیند نگهداری خاصی دارند؟
 
به دلیل سادگی سیستم فنی پیشرانه خودروهای برقی در قیاس با انواع احتراق داخلی، این نوع سامانه‌ها احتیاج به تعمیر و نگهداری بسیار کمتر و ساده‌تری دارند. با وجود آنکه تعویض پک باتری و موتورهای الکتریکی امری بسیار هزینه‌بر است اما خوشبختانه این قطعات از دوام بسیار بالایی برخوردار بوده و برای سال‌ها نیاز به تعویض پیدا نخواهند کرد.
 
 
همچنین معمولا سازندگان خودروهای برقی گارانتی مطلوبی را برای محصولات خود ارائه می‌دهند که موجب آسوده‌تر شدن خیال مشتریان می‌شود.
 
 روند نگهداری از یک خودرو برقی چگونه است؟
نگهداری از ترمزها: به لطف ترمزهای ری‌ژنراتیو که به واسطه نیروی ناشی از موتورهای الکتریکی سرعت خودرو را کاهش می‌دهند (همانند ترمز موتور در پیشرانه احتراقی)، خرابی ترمز خودروهای الکتریکی نسبتا کمتر از سیستم‌های اصطکاکی متعارف است. البته برخی از اتومبیل‌های برقی هنوز هم از ترمزهای اصطکاکی استفاده می‌کنند، بنابراین اجزایی نظیر لنت‌ها، دیسک‌ها، روغن ترمز و...، همچون سایر خودروها بالاخره احتیاج به تعویض پیدا خواهند کرد.
 
 
نگهداری از پیشرانه و سیستم انتقال قدرت: سیستم انتقال قدرت دایرکت درایو یا گیربکس‌ چند سرعته یک اتومبیل برقی ممکن است طی دوره‌ای‌ خاص نیاز به تعویض روغن و روان‌کننده پیدا کنند. بهتر است در این زمینه به دفترچه راهنمای خودرو خود مراجعه کرده تا علاوه بر شناسایی نوع روغن مناسب، نسبت به بازه زمانی تعویض آن نیز اطلاع پیدا کنید.
 
نگهداری از سیستم خنک‌کننده: اتومبیل‌های برقی به منظور خنک نگه داشتن بخش‌هایی نظیر شارژر، اینورتر و پک باتری از مایع خنک‌کننده یا گاز سردکننده استفاده می‌کنند؛ بنابراین ممکن است نیاز به تعویض گاز کولر یا مایع خنک‌کننده داشته باشند. دفترچه راهنمای خودرو برقی خود را مطالعه کنید تا نسبت به نوع مناسب خنک‌کننده خودرو و فاصله زمانی تعویض آن اطلاعات کافی به دست آورید.
 
 
تایرها: تایرهای خودروهای برقی همچون سایر اتومبیل‌ها نیاز به جابجایی پس از طی هر 8 تا 16 هزار کیلومتر و یا تعویض کامل به واسطه ساییدگی و فرسودگی دارند؛ در واقع نگهداری از تایرهای خودروهای برقی تفاوتی با اتومبیل‌های بنزینی ندارد و بایست سر موقع نسبت به تعویض آنها اقدامات لازم صورت بپذیرد.
 
بهترین شیوه برای ازدیاد طول عمر باتری یک خودرو برقی چیست؟
باتری خودروهای برقی نیز همچون قطعات مکانیکی موجود در پیشرانه‎های اتومبیل‌های احتراقی به مرور زمان مستهلک خواهد شد؛ با این حال می‌توان با انجام یک سری کارها طول عمر باتری گران‌قیمت خودرو برقی را به میزان مناسبی افزایش داد و از خرابی پیش از موعد آن جلوگیری به عمل آورد.
 
 
 
اجتناب از دماهای فوق شدید: هم دماهای بسیار بالا و هم دماهای بسیار پایین می‌توانند تاثیرات مخربی روی سلامت باتری اتومبیل برقی شما داشته باشند. با این وجود شرکت‌های سازنده حواسشان به این عامل مخرب بوده و اکثر خودروهای برقی از یک سری آپشن‌های کمکی گرم و سرد کننده به منظور اجتناب از آسیب دیدن باتری برخوردار شده‌اند تا بدین وسیله از رسیدن دمای باتری به بازه‌های بحرانی پیشگیری به عمل آورند.
 
اجتناب از شارژ و دشارژ کامل باتری: شارژ کامل باتری و سپس به صفر رساندن آن می‌تواند موجب استهلاک بیشتر و کاهش عمر باتری خودرو شود. خوشبختانه بسیاری از خودروسازان به صورت پیش‌فرض اجازه چنین کاری را به مشتریان نمی‌دهند تا طول عمر باتری محصولاتشان افزایش یافته و مشتریان به میزان گسترده‌تری قادر به پیمایش مسیر با یک باتری باشند.
 
 
دوری گزیدن از به کارگیری مداوم شارژرهای پرسرعت: شارژ سریع یا فست شارژینگ نسبت به شیوه‌های عادی شارژ باتری می‌تواند زودتر از موعد این قطعه گران‌قیمت خودرو برقی را مستهلک ساخته و از دور خارج نماید. بنابراین توصیه می‌شود حتی‌المقدور نسبت به استفاده از شارژرهای پرسرعت احتیاط بیشتری به خرج دهید تا طول عمر مفید باتری خودرو تان افزایش یابد.
 

source

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , خودروهای برقی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
شاهین اردیبهشت : همه جا همینطوره ،داداش رفیق منهم در شرکت BMW آلمان شاغله،اونجا هم بخاطر تحریم از طرف دولت ایران ،تولیدشون پایین اومده،همه بیکارند.....اصلن یه وضعی ها...
شاهین پلاس : به داداش رفیقت سلام برسون،بگو :داداش رفیق.... با مرام ،،آخه شاهین Gو cvt رو هم نمیدید.کامنت های اونها رو هم در گروهشون ببین.اونها هم ذله شدن و هر هفته جلوی سایپا معترض هستند....داداش رفیق شیطون بلا،بد بد....دیگه دوستت ندارم.
وحید : ایرانخودرو و سایپا( بخصوص سایپا) دو شرکت کاملا ورشکسته هستند،دولت هم به همین دلیل با گران کردن متوالی قیمت این دو کارخانه کنار میآید،حتی اگر بجای 15 درصد فعلی، پنجاه درصد هم گران بکنند،چاله چوله ها و بدهی های سنگین آنها پر نمیشود،هر روز فعالیت آنها میلیاردها تومان ضرر است.کرمان خودرو و بهمن خودرو ،راهش را پیدا کردند،بجای تولید ،قطعاتCKDمیآورند و اینجا فقط مونتاژ میکنند( انصافا بعضی خودروهایشان هم باکیفیت است)،سود معقولی هم میبرند.ایرانخودرو و سایپا هم بجای تولید خودروهای بی کیفیت و گران،باید( در صورت امکان) فقط لیسانس خودروهای ارزان کره و مالزی و ترکیه، را بگیرند و فقط مونتاژ کنند،شاید نجات پیدا کنند.
سبحان : لازم به ذکر هستن اینم بگم از روز تکمیل وجه سی روز کاری حساب کنین از اون ببعدش هرروز کاری 384 هزار تومن سود تاخیر میدن شانسمونم همه این ماها یا پنج شنبه جمعس یا تعطیل رسمی یعنی سود تاخیر خیلی زیادیم بهمون تعطلق نمیگیره یک هفتم ک بخاطر جنگ تعطیل بودن به اونم سود تاخیر تعلق نمیگیره
سبحان : دیروز به چند نفرشون زنگ زدم تو دیوار همشون تکمیل وجه ۲۰ تا ۲۲ اسفد بودن ک تحویل گرفتن از ۲۲ تا ۲۶ اشفند فعلا خبری نیست داداش همکارمم تو سایپا خط شاهین کار میکنه میگه داریم تولید میکنیم ولی فعلا موتور تیوفایو زیاد نصب نمیکنن دارن cvvt نصب میکنن احتمالا میخوان اول قراردادی قدیمیو بدن بعد برسن به ما ک تیوفایو هستیم وقراردادمون جدیدتره
شاهین پلاس : ۴ روز هم تعطیلی در پیش است،تا دوشنبه هم یک بهانه دیگر جور میشود.
X5 محمد : سلام چجوری متوجه فاکتور شدی برای فاکتور شدن خودرو پیامک اومد یا تو سایت نگاه کردی
هادی x5 : با سلام خدمت دوستان. بالاخره دیروز تماس گرفتن برای تحویل خودرو. ثبت نام 14 آبان. فاکتور 9 اردیبهشت . تحویل 12 تیر. امیدوارم هر چه زودتر ماشین شما دوستان را هم تحویل بدن .
محمد جمشیدیان : سلام علیکم بند واریزی اولم مهر 1402 بود و واریزی دومم 16 اسفند 1403 بوده سخا رو هم 18 اسفند تحویل دادم یه شکایت ثبت کردم تو امور مشتریان سایپا بخاطر اینکه تحویلاتشون دیر هست. دیروز زنگ زدن گفتن تا چهارم اسفند فاکتور شده ولی این فاکتوری ها برا کسانی هست که تو طرح یکساله ثبت نام کردن فاکتور شده برا ماهاکه نزدیک دوسال پول خاباندیم هیچ خبری از سی وی تی ها نیست. این کجاش عدالت داره بخدا شما ها دارید به تولید ضربه می‌زنید . شما باید حامیان مردمی باشید که با خونه دل پول جمع کردن با نخوردناشون با نپوشیدناشون پول جمع کردن یه خودرو ملی ثبت نام کردن ... بیایید به این وضعیت جنگ دامن نزنید و خودرو ها رو تحویل بدهید و دست مشتریانتون رو ببوسید و مشتری نوازی کنید.. نه اینکه براتون مشتری اهمیت نداشته باشه.. خدا با ماست .. با ایران
امیرمحمد : شاهین جی تاریخ1403/09/13 پول واریز کردم تاریخ1403/09/14 پذیرش شدم موعد تحویل داخل قرارداد 1403/12/06 امروزم 1404/04/12 هیچ خبری نیست🥲
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
خانم : فکر میکردم فقط من اینطوریم خیلی خوشحال شدم دیدم مثل من بازم هستن.
ساینا فوری : با این وضعیتی که شرکت بی عدالت داره فقط پیگیری جواب میده(تجمع و دفاع کردن از حق و حقوق) وگرنه به این زودی ها خبری از فاکتور نیست شیخ زاده و افرادش میخوره و می خوابه
7 اسفند پیش فروش : برا منم فاکتور نشده
وحید، فوق العاده : فال بد نیست ولی نظر شخصی اینه که سایپا حالا حالاها فوق العاده ها رو فاکتور نمیکنه. از اونجایی که طبیعی هست توی این نابسامانی ها شرایط مالی شرکت جالب نباشه، فوق العاده ها رو گذاشته تو آب نمک و میخواد قمار کنه، چون میدونه شرایط ایران ویران ما هر لحظه بوی جنگ میده، احتمالش هست بخش قابل توجهی از سود تاخیر فوق العاده ها رو با بند فورس ماژور جنگ و اعتصابات، بدزده و بکشه بالا. هم خودرو رو بنا به میل خودش دیر تحویل بده و هم با این کلک غیر اخلاقی، زیر بار سود تاخیر نره...
شیرار : دوستان یکم صبور باشید ایرانخودرو با یکی دوماه تاخیر طبیعی به نظر میاد تبدیل نکنید این همه پولتون خوابیده تو حساب ایرانخودرو حالا باز میان با قیمت روز دوباره بهتون خودرو میفروشن تبدیل نکنید
حمیدرضا : سلام دوست عزیز بهای کارخانه در دعوتنامه 473 م تومان هست اون مبلغ رو کم کردن شما الان 236 پرداخت میکنید بعلاوه 206 م تومان که موقع ثبت نام ریختین
فروش فوری رانا تحویل 6 تیر : به نظر دوستان طرح تبدیل خودرو چه خودروی میاد ؟
ممد : چیکار میتونی بکنی ؟؟؟؟؟؟!!!!!
اطلس دوران جنگ : راست میگه بنده خدا سایپا چپانده به همه و داره حال می کنه سایپا سواره همه هست
اطلس دوران جنگ : من که دیگه واقعا بیخیال ماشین گرفتن از سایپا شدم رفتم یه موتورسیکلت خریدم برای رفت آمد سرکار خانواده ام با اسنپ به کارهاشون میرسن..اگر خدا بخواهد ماشینم در حکومت بعدی میگیرم حالا یا ماشین یا اموال سایپا زیاده می فروشند پولم به روز میگیرم.