در بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا از جمله تهران شهروندان با طرحهای مختلف ترافیکی و محدودیت تردد خودروها مواجه هستند. این در حالی است که بیشتر شهرهای بزرگ آمریکا چنین محدودیتهایی را ندارند و شهروندان بدون هیچ مشکلی در سطح خیابانها رانندگی میکنند. البته مزیت شهرهای کشور آمریکا نسبت به بیشتر شهرهای دنیا این است که آنها از سیستمهای مدرن شهرسازی همانند سیستم شبکهبندی جغرافیایی (Grid System) بهرهمند هستند. تصویر زیر نمونهای از خوشفکری مردمان آمریکا در به کار گیری تکنیک شبکه بندی در خیابانهای شهر نیویورک در سال 1755 میلادی است.
زمانی که شهرهای اروپایی، سالهای سال پیش از کشف آمریکا بنا نهاده میشدند هیچ کسی به فکرش هم نمیرسید که روزی وسیلهای به نام ماشین ساخته شود! خیابانهای این شهرها درست مثل اکثر شهرهای تاریخی دنیا پهنای کمی دارند و پر پیچ و خم هستند. حالا این پیکربندی نادرست جادهها، شهر هامبورگ آلمان را به سمت ممنوع کردن همیشگی تردد خودروها کشانده است.
روزنامه انگلیسی The Independent در گزارشی از برنامه هامبورگ برای خذف تمام خودروهای شهر تا سال 2034 خبر داد! برنامهای که با نام شبکه سبز (Green Network) شناخته میشود و قصد دارد در عوض حذف خودروها، مساحت شهری 756 کیلومتر مربع از هامبورگ را به شبکهای در هم تنیده تبدیل کند که تمام باغها و پارکهای شهر را به یکدیگر متصل میکند. به گفته خانم "آنجلیکا فریش" سخنگوی شهر هامبورگ، مردم این شهر طی دو دهه آتی میبایست پیاده یا با استفاده از دوچرخه در درون شهر تردد کنند.
قطعاً این تصمیم در راستای بهبود کیفیت زندگی جمعیت 1.8 میلیون ساکن هامبورگ اتخاذ شده است که تنها در بخش کوچکی از شهر جای گرفتهاند. البته هدف دیگر این طرح حذف دی اکسید کربن موجود در هوای این شهر و حفظ محیط زیست آن است. نظر شما چیست؟ آیا ممنوعیت تردد خودرو را در شهر خود برای مثال تهران، اصفهان، مشهد، تبریز و ... قبول میکنید؟ اگر این طرح برای بخش کوچکی از شهر در نظر گرفته شده باشد چطور؟