پشت‌پرده آزادسازی خودروهای غیرمجاز در میانه جنگ

پشت‌پرده آزادسازی خودروهای غیرمجاز در میانه جنگ

 

واردات خودروهای بالای 2500 سی‌سی پس از 12 سال ممنوعیت، بار دیگر آزاد اعلام شده ‌است، اما این تصمیم در حالی اتخاذ شده که در یکی از بحرانی‌ترین مقاطع اقتصادی و سیاسی کشور به سر می‌بریم.

 

آنچه مشخص است جنگ تحمیلی ۱۲روزه رژیم صهیونیستی علیه کشورمان، تشدید تحریم‌های بین‌المللی، احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی اروپا و فشار مضاعف بر منابع ارزی کشور فضای تصمیم‌گیری برای سیاست‌های وارداتی را بیش از هر زمان دیگری مبهم کرده است.

در چنین بستری، اعلام مجوز واردات خودروهای لوکس، این سوال را پیش‌روی افکار عمومی قرار داده که آیا این مجوز به معنای اجرایی شدن واردات است یا صرفاً یک اقدام نمادین برای مدیریت روانی بازار خودرو به‌شمار می‌رود؟

البته واردات این دسته از خودروها پیش‌تر نیز سابقه‌ای پرحاشیه داشته است. در سال ۱۳۹۲، دولت وقت با هدف جلوگیری از خروج ارز و کنترل واردات کالاهای لوکس، ورود خودروهای با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سی‌سی را ممنوع اعلام کرد. این ممنوعیت طی ۱۲ سال گذشته ادامه یافت و عملاً هیچ وارداتی در این رده انجام نشد.

حال این پرسش مطرح می‌شود که چه تغییری در مختصات اقتصادی کشور نسبت به سال ۹۲ رخ داده که دولت را به آزادسازی واردات این نوع خودروها متقاعد کرده، آن هم در شرایطی که احتیاط دولت در استفاده از ذخایر ارزی، تشدید محدودیت‌های بین‌المللی و تجارت خارجی کشور حالا عیان تر از گذشته شده است؛ به خصوص اینکه عنوان می شود که  ترجیح دولت بر این است که منابع ارزی کشور برای تأمین نیازهای اساسی و زیرساختی مانند آب و برق استفاده شود.

در این میان، تجربه سال ۱۴۰۲ می‌تواند تصویر روشنی از وضعیت کنونی ارائه دهد. در آن سال نیز آیین‌نامه واردات خودرو با تبلیغات رسانه‌ای وسیعی منتشر و ظاهراً راه برای واردات باز شد، اما در عمل تنها تعداد بسیار محدودی خودرو به صورت قطره چکانی وارد کشور شد؛ آن‌هم بیشتر تحت فشار مجلس و به منظور ممانعت از استیضاح وزیر وقت صمت.

در واقع تصمیمات آیین‌نامه‌ای در حوزه خودرو بدون پشتوانه اجرایی، سابقه روشنی در ناکامی دارند و بسیاری از آن‌ها به دلیل نبود بسترهای عملیاتی یا به سبب ملاحظات سیاسی و ارزی، هرگز به مرحله اجرا نرسیده اند.

با نگاهی به سیاست‌گذاری‌های دولت در بازار خودرو طی سال‌های اخیر، می‌توان دریافت که الگوی «مسکن‌درمانی» همواره در دستور کار قرار داشته است. به بیان دیگر، دولت‌ها به جای ارائه راهکارهای بلندمدت برای تنظیم بازار خودرو، با اقدامات کوتاه‌مدت، نمادین و بعضاً تبلیغاتی سعی در مدیریت انتظارات عمومی داشته‌اند.

 

اکنون نیز تصمیم آزادسازی واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی‌سی، در همین چارچوب قابل تحلیل است. اعلام چنین سیاستی در میانه یک بحران اقتصادی و بدون اعلام جزئیات فنی یا تعیین‌تکلیف مسیرهای ارزی و گمرکی، بیشتر به تزریق مسکن به بازار خودرو شباهت دارد تا یک برنامه واقعی وارداتی؛ این در حالی است که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تاکنون حتی یک دستگاه خودروی وارداتی در رده اقتصادی نیز وارد کشور نشده است.

در چنین شرایطی، امید به واردات خودروهای گران‌قیمت با منشأ ارزی بالا، به نظر خوش‌بینانه می‌رسد.با توجه به مجموعه شرایط موجود، از جمله محدودیت‌های ناشی از تحریم، نبود روابط بانکی پایدار بین‌المللی، موانع گمرکی و لزوم حفظ ذخایر ارزی ،می توان پیش‌بینی کرد که آیین‌نامه واردات ۱۴۰۴ همچون نمونه‌های مشابه گذشته، صرفاً در حد یک ابلاغیه باقی بماند و به مرحله اجرا نرسد.

منبع

دنیای اقتصاد

برچسب : خودرو , وان کار , آزادسازی واردات , واردات خودرو , واردات , حجم موتور واردات






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
مومن : خدا لعنت کنه مافیای ثروت شرکت سایپا را که حق مردم را دارن می خورند خدا ذلیلتون کنه که مردم را ذلیل کردین
ستار : لطفاً اگه کسی میدونه بهم بگه
ستار : ماشین من طرح مادران بوده و تاریخ تکميل وجه هم 15بهمن بوده برطبق اینکه چه طرحی بوده مگه ماشین رو میدن؟
ستار : ماشین من طرح مادران بوده و تاریخ تکميل وجه هم 15بهمن بوده برطبق اینکه چه طرحی بوده مگه ماشین رو میدن؟
X5-بهمن-سفید : دوست گرامی آبان و آذر گرفتن دی شروع شده
امید جک جی 4 : سلام داداش منم بیست اسفند بودم عجب اشتباهی کردیم خدا شاهده شما الان ششصد تومن بذاری بانک بعد شش ماه بهت ششصد تومن چهار درصد میده
شاهین : یه آمار بگیرید ببینید عراقی ها از ‌شاهین های صادر شده از ایران رصایت دارن؟
شاهین : خداوکیلی یسری ها مشخص نیست که از کجا آب میخورن که یسری دلایل مثل جنگ 12 روزه و بندر رجایی دلیل تاخیر کردن و میان پیام میزارن، آخه یکی نیست بگه بابا مردم دارن حرف از تاخیر هفت هشت ماهه تا دوسال میزنن، چه ربطی به جنگ داره
ارسلانj4 : 29بهمن ثبت نام هنوز تحویل نگرفتم
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
تحویل مهر ساینا دوگانه : ممنون میشم جواب بدین
رانا تبدیل 207 : کسی دروغ نگفته من موعد 2 تیر ،رانا تبدیل به 207 دیروز فاکتور شدم فروش فوق العاده طرح مادران بودم خیالتون راحت تا دو سه روز آینده فاکتورین اگر که رانا رو تبدیل کردین،وگرنه خود رانا خیلی وقته فاکتور نشده اما تبدیلی ها تا سه تیر فاکتور شدن ،دیگه طرف اومده شماره قرارداد ،جریمه دیرکرد همه چیزشو گذاشته چه دروغی دارن بگن آخه
تبدیل رانا به 207 : شما فروش فوری بودین؟
کیان 6 تیر : ساحل خانم شما تحویل چند بودید؟؟
رستا 31 خرداد رینگ فولادی سفید : 30 میلیون
ساینا بهمن : من پیش فروش بهمن تکمیل 1 خرداد .هنوز فاکتور نکردن
Saina : سلام میلاد 22 اسفند دوگانه. شما که فاکتور شدید چه تاریخی پول واریز کردید?22یا 21اسفند؟
محمدم : تحویل 26 خراد، تبدیل 18 تیر، 1 مرداد فاکتور، امروز هم پلاک شد
دنا 6دنده31مرداد پیش فروش : تبدیل رینگ آلومینیومی نیومد که بزنیم شما رو همون قالپاق زدی لابد 70907کدش بود
فرزانه : سلام .من مهر ماهی هستم ماشین مارو 8 ماه دیر دادن. الان منتطر سود تاخیریم. ولی فک نمیکنم سودی در کار باشه