مقایسه صنعت خودرو ایران با کره جنوبی

مقایسه صنعت خودرو ایران با کره جنوبی

صنعت خودرو ایران با سابقه نیم قرن فعالیت با کدام خودروسازی جهان قابل مقایسه است؟ هر چند با توجه به سابقه فعالیت خودروسازی کره، بیشتر این کشور را قابل قیاس با صنعت خودرو ایران می‌خوانند، اما آنچه هم‌اکنون در شرکت‌های تولیدی خودرو در دو کشور مذکور در حال وقوع است تفاوت است از زمین تا آسمان. اینکه چرا صنعت خودروسازی کره قادر به تسخیر بازارهای جهانی شد حال آنکه این صنعت در ایران با چالش‌های جدی در کیفیت، تولید و صادرات مواجه است سوالی است که یکشنبه شب گذشته در برنامه تلویزیونی پایش به آن پرداخته شد.
در این برنامه با دعوت از یک عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در مورد تفاوت صنعت خودرو ایران و کره جنوبی از وی پرسش شد. ابراهیم سوزنچی در ابتدای صحبت‌های خود با اشاره به وقوع پنج انقلاب فناوری در دنیا اظهار کرد که سیاست صنعتی در کشور ما مبتنی‌بر خرید فناوری و نگاه به بازار داخل بوده حال آنکه نگاه کشور کره به توسعه فناوری و افزایش صادرات بود. همچنین نقش حاکمیت مدام در ایران مشاهده می‌شود، ولی در کره دخالت نمی‌شود. 
سوزنچی همچنین با اشاره به اینکه مشکلات کنونی صنعت خودروسازی کشور ریشه تاریخی دارد تاکید کرد که خودروسازی کشورمان اکنون چوب ساختارهای غلطی را می‌خورد که قبل از انقلاب وجود داشته است؛ به‌طوری‌که سیاست‌های فناوری کشور به سمت وزارت علوم و شورای انقلاب فرهنگی که با صنعت بیگانه هستند رفته است، در حالی که فناوری در صنعت توسعه پیدا می‌کند.
این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در ادامه در پاسخ به این سؤال مجری که چرا با وجود اینکه کشور کره خیلی دیرتر از ایران یا حتی همزمان با ایران فعالیتش را در صنعت خودرو آغاز کرد، ولی در حال حاضر از ایران جلوتر است با مروری بر تاریخ ورود هر دو کشور به صنعت خودروسازی به پنج انقلاب بزرگ فناوری جهان اشاره کرد. سوزنچی در ادامه این پرسش همچنین به سابقه تولید پیکان در ایران داشت و اظهار کرد که شرکت ایران ناسیونال در سال 1341 تاسیس شد. این شرکت در ابتدای کار اتاق‌های اتوبوس را می‌ساخت، ولی بعد از مدتی که کسب و کار رونق گرفت مدیرعامل آن تصمیم می‌گیرد تا به صنعت تولید خودرو ورود پیدا کند و بعد از بازدید از کشورهای مختلف دنیا در سال 1346 ایران ناسیونال تصمیم می‌گیرد با تولید پیکان شروع به تولید خودرو کند. عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد که هیوندای شرکتی بود که سال 1326 شمسی تاسیس شد ولی در این زمان در کار ساخت و ساز بود. بعد از جنگ دو کره در سال 1346 این شرکت به صنعت خودرو ورود پیدا می‌کند. در ابتدا با فورد صحبت می‌کنند تا یکی از مدل‌های فورد را مونتاژ کنند. توافق در نهایت برای ورود هیوندای به صنعت خودرو انجام شد.
سوزنچی تصریح کرد: پیکان اسم ایرانی یک ماشین انگلیسی به معنای فلش است. این ماشین را شرکتی به نام تالبوت می‌ساخت و این گروه در آن زمان در حال ورشکست شدن بود. از مدیرعامل سوال می‌شود که چرا این کار را انجام می‌دهی در پاسخ گفت خیلی چیزها در زندگی دست آدم نیست. طبق مطالعات و شواهد مشخص شد که نقش شاه خیلی پررنگ بوده و در حقیقت شاه دستور به همکاری ایران ناسیونال با شرکت تالبوت را می‌دهد. مدیرعامل با اینکه راضی نبود این کار را انجام داد.
وی خاطرنشان کرد: هیوندای و ایران خودرو شرکت‌های خصوصی بودند. هیوندای خودش تصمیم می‌گیرد که با فورد کار کند، ولی ایران ناسیونال نمی‌تواند خودش تصمیم بگیرد. بنابراین تولید پیکان ثمره تصمیم شاه است. در سال 1350 هیوندای وارد صنایع سنگین می‌شود. در همان سال دولت کره یک بسته سیاستی جدی می‌دهد و می‌گوید که این مونتاژ به درد من نمی‌خورد و هر کس بتواند یک خودرو کره‌ای تولید کند که 90 درصد آن تولید داخلی باشد به آن وام، معافیت مالیاتی، بازار داخلی، امکان صادرات و برخی مشوق‌های دیگر را می‌دهم. عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: با اتخاذ سیاست مذکور توسط دولت کره در سال 1351 با حضور شرکت هیوندای و دوو، در آن سال هیوندای پنج هزار خودرو تولید می‌کند در حالی که ایران خودرو 60 هزار تولید پیکان داشته است. سوزنچی گفت: هیوندای یک برنامه‌ای به دولت می‌دهد که 80 هزار خودرو را تولید کند. این شرکت با اعتماد به نفس بالا ورود پیدا می‌کنند و در کنار انعقاد قرارداد با 26 شرکت مختلف دنیا، با قطعه‌سازان مختلف دنیا نیز تعامل برقرار می‌کند؛ یعنی هر بخشی از دانش خودروسازی را از یک کشور می‌گیرند و به‌کارگیری آن برای هیوندای چندین سال زمان برد. در نهایت در سال 1355 هیوندای پونی که نسل اول خودروی کره‌ای است ساخته می‌شود. وی یادآور شد: در حالی که سال 1355 در سیاست کشور ما هویدا می‌گفت هر ایرانی یک پیکان و این به آن معناست که فقط خودروی پیکان تولید شود و اصلا بحث خودروی ایرانی مطرح نبود. در همان زمان ایران خودرو می‌گوید سیاست خودکفایی قطعات پیکان را به کار بگیریم و با وجود تاسیس یکسری از شرکت‌ها با شکست مواجه می‌شوند؛ یعنی اصلا به سمت خودرو داخلی حرکت نکردند و فقط خو دروی پیکان تولید می‌کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف بیان کرد: در همان سال کشور کره صادرات هیوندای را به آمریکای جنوبی شروع کرده و به ظرفیت تولید 56 هزار خودروی پونی دست پیدا کردند. به مرور زمان خودروی فورد هم کم‌اهمیت شد البته این خودرو همچنان در مدار تولید وجود داشت.
سوزنچی با اشاره به اینکه صنعت خودرو بعد از انقلاب در سه سطح نگرش مدیران خودروساز، رابطه حاکمیت و صنعت خودرو و سیاست‌های کلان توسعه صنعتی مورد بررسی قرار می‌گیرد گفت: بعد از انقلاب مدیرعامل ایران خودرو از کشور خارج شد. پس از خروج مدیرعامل ایران خودرو صنعت خودرو ملی شد و زیرمجموعه سازمان گسترش شد. 
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف عنوان کرد: در همین سال هیوندای نسل دوم هیوندای پونی را تولید کرد.سوزنچی بیان کرد: در سال 1364 درحالی‌که هیوندای مشغول ساختن یک خودروی دیگر کره‌ای است شرکت تالبوت ورشکست و ایران خودرو به ظرفیت سه هزار تولید نزدیک شد. ایران خط تولید پیکان را در سال 1368 از شرکت تالبوت خرید و دوباره تولید پیکان در ایران راه‌اندازی شد. در همین سال نسل دوم ماشین دیگر کره تولید شد.
سوزنچی در مقایسه آماری شرکت هیوندای کره و ایران خودرو گفت: درآمد هیوندای 86 میلیارد دلاردر حالی که درآمد ایران خودرو 4 میلیارد دلار است. سود هیوندای 8 میلیارد دلار بود ولی ایران خودرو 400 میلیون دلار ضرر کرد. کارکنان گروه صنعتی هیوندای 63 هزار نفر و ایران خودرو 51 هزار نفر است. تولید خودرو هیوندای 4 میلیون و 700 هزار و تولید ایران خودرو تنها 400 هزار است. در نهایت صادرات هیوندای 4/3 میلیون دستگاه و صادرات ایران خودرو 1500 دستگاه است.

منبع

دنیای اقتصاد

برچسب : خودرو , بدهی , دارایی , خودروساز






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

16 نظر

کاربر: Elantra
0

این مطلب مربوط میشه به خبر حدودا یکسال قبل یعنی شهریور 1392 اقرار مدیرعامل ایران خودرو:
" مدیرعامل ایران خودرو تاکید کرد که 30 تا 40 درصد قیمت خودروهای داخلی نصیب دولت می‌شود و خودروسازان سهمی از آن ندارند.

به گفته نجم‌الدین، مثلا پژو 405 که 25 میلیون تومان قیمت دارد، تنها 18 میلیون آن به خودروساز می‌رسد و هفت میلیون باقیمانده را دولت سهم می‌برد. او با بیان اینکه خودروسازان به نوعی مامور وصول پول دولت شده‌اند، عنوان کرد که بانک‌ها و سازمان‌های دولتی، صنعت خودرو را می‌دوشند و کمکش هم نمی‌کنند. "

.... تو خود حدیث مفصّل بخوان زین مجمل !
21:38  1393/05/16
پاسخ دادن
احمد
1

اصلا مردم انقلاب کردند که مملکت بهتر شود نه اینکه بعد از سی و پنج سال هنوز از ان رژیم بد بگوییم. این سالهای طولانی که به حرف و شعار
گذشت برای ساختن چند مملکت کافی بود.
19:44  1393/05/16
پاسخ دادن
کاربر: saeed_r7
2

آقای سوزنچی اگه شما میفرمایید صنعت خودروسازی کشورمون به خاطر سیاستها غلط رژیم قبلی الآن به گند کشیده شده چرا به این اشاره نمیکنید که 80% از عمر این صنعت پس از انقلاب اسلامی گذشته و تو این 35 سال کشورهایی مثل چین- هند- برزیل - مجارستان- اسپانیا -رومانی و... هم شروع به تولید کردن و از ما پیشی گرفتن و رفتن خب اونها چطور؟
شاید هم یا چنین طرز تفکراتی شاهد رشد خودروسازی کشورهایی چون هندرواس افغانستان توگو یا تاجیکستان تو خیابونهای کشورمون باشیم!
من برای شما متاسفم و برای برنامه پایش که همیشه به دنبال مسکن بر دردهای روزافزون مملکت میگردن نه به دنبال راه حل منطقی
همچنین اینم بگم همون زمانیکه پیکان توسط شرکت ایران ناسیونان وارد کشور شد و بعدها هم خط اولیدش راه اندازی شد با وجود ازاد بودن واردات خودرو و حضور بزرگانی مثل شورولت - بی ام و - مرسدس - توبوتا و غیره پیکان همجنان بیشترین فروش رو داشت حالا شاید به خاطر تناسب امکاناتش با قیمتش و کیفیت نه خیلی بدتر از رقبا
اما الآن اگه ارابه ها مرگ خودروسازی داخلمون فروش دارن به خاطر بسته بودن درهای واردات و هزینه های کمرشکن واردات یک ماشینه.
19:41  1393/05/16
پاسخ دادن
کاربر: saeed_r7
1

جناب استاد دانشگاه چرا به جای اینکه رژیم قبلی که همشون مردن و رفتن رو مقصر اصلی ببینید و به این ترتیب جواب همه مشکلات مربوط به صنعت فاجعه بار کشورمون رو به گردن اونه بیاندازین از مشکلات عدید و بی شماری به خاطر سیاست گذاری غلط و حرفهای غیر تخصصی عده ای فرصت طلب که اسن صنعی و به فرطه نابودی کشونده حرف نمیزنید؟
چرا از دور شدن محصولات از رقبابت سخن نگفتید؟
چرا از حمایتهای مختلف و بی دریغ دولتی که این صنعت رو به یکه تازی سوق داد هیچ صحبتی نکردید؟
چرا دلیل ضضده شدن شرکتی که با بیشترین بازار فروش و ارزانترین نیروی کار و منابع اولیه فراوون داره رو بیان نمیکنید؟
چرا از صادراتهای بیرویه بی برنامه که صورت میگیره در نتیجه همه سایتهای تولیدی تو کشورهای دیگه دارن یکی یکی ورشکست میشن حرفی به میون نمیارید؟
چرا نمیگید که کشور ما کجا و ونزوئلا که 24 ساعت با هواپیما به اونجا راه داریم کجا و تولید خودرو تو این کشور چه معنی داره؟
چرا توی سنگال که سالانه کلا فقط 7000 خودرو فروش میکنه خط تولید چند میلیاردی راه میندازیم و ورشکست میشیم؟
19:23  1393/05/16
پاسخ دادن
کاربر: saeed_r7
1

آقای استاد دانشگاه محترم خیلی ببخشید تا وقتی امثال شما که با حرفهای سیاسی و دوپهلو سعی در هدایت ذهن مردم به بیراهه و دور کردن مردم از توجه به اصل موضوع با سیاستهای خیلی شیرین هستید تو این مملکت صاحب نظر باشن و بدون اینکه اطلاعات کامل از محصول خاص داشته باشیت در یک برنامه تلوزیونی سراسری شرکت داده میشین و شروع به نظر پردازی سیاست زده میکنید تو این مملکت وجود دارید صنعت خوذروسازی و هر صنعت دیگه ای وضع بهتر ایز این نخواهد داشت. و اگه الآن صنعت خودروسازی کشورمان پس از انواع و اقسام کلاهبرداری و یکه تازی و تحمیل خواسته های خود به ملت شریف و مظلوم ایران حالا هم داره کم کم به فکر دزدی از جیب این مردم فکر میکنه به خاطر وجود افرادی با طرز فکر شماست.
نمیدونم تا کی میخوایین با این سیاست های زشت و انزجار آور توجه مردم رو به وجود مشکلات اصلی دور کنید و بازهم این کاروانتون راه خودشو بره
تا عضو هیئت علمی سومین دانشگاه برتر کشورمون شماها باشید وای به حال فارغ التحصیلان دیگر دانشگاههای کشور!...
19:12  1393/05/16
پاسخ دادن
میلاد
0

فقط میشه گفت متاسفم برای خودمان
16:24  1393/05/16
پاسخ دادن
سعید
2

آقای مهدی ، آدم عاقل این مقایسه رو نمی کنه. فرقی نمی کنه مقاله
مال خودش باشه یا مال کسی دیگه.
اگه اینجوریه چرا هر وقتی ما خودروهای کره ای رو با خودروهای ژاپنی و
آلمانی مقایسه می کنیم ، همه شماها به جون ما می افتید و صدای
شکایتتون تا سیاره مریخ می ره؟
وقتی نشه سانتافه رو با BMW X6 مقایسه کرد ، مطمئنا نمیشه که
جنسیس رو با پژو 405 مقایسه کرد.
01:15  1393/05/16
پاسخ دادن
Saeed
7

صنعت خودروی ایران = سوءاستفاده - خیانت در امانت - دزدی - کلاه برداری
- و در یک کلام غارت اموال مردم

صنعت خودروی کره جنوبی = امانت داری - وفای به عهد - مسئولیت پذیری
و احساس تعهد و وطن دوستی - و دریک کلام تلاش همگانی برای پیشرفت
و رفع نواقص و مشکلات

آیا این دو صنعت که زمین تا آسمان با هم فرق دارند ، با هم قابل مقایسه
هستند؟ آیا این مقایسه ظلم نیست؟
متاسفم مجموعه 1Car . شما یک مقاله حرام و بسیار زشت ارائه دادید.
راه های راحت تری وجود داره تا این مردم ستم دیده رو مسخره کنید.
01:52  1393/05/15
پاسخ دادن
مهدی
2

مقالشون منبع داره ماله خودشون که نیست ماله روزنامه دنیای اقتصاده، چه ربطی به اینا داره؟
20:20  1393/05/15

محمد
5

در کشوری که خصوصی سازیش هم کلاهبرداریه نباید انتظار پیشرفت داشت.بعضی از ارگانها مثل خوره دارن مملکت رو از بین میبرن.
فکر میکنید اینا نمیدونن راه چاره جیه عزیزان هموطن بیچاره درد ما از درمان گذشته یک راه هست (تیر خلاص تا از زجر کشیدن راحت شویم)
19:10  1393/05/14
پاسخ دادن
مجید
10

یه کلام می گفتی تقصیره شاه بوده خودتو راحت می کردی دیگه چرا اینقدر اسمون ریسمون می بافی اقای عضو هیات علمی
17:19  1393/05/14
پاسخ دادن
مجید
12

به این میگن قیاس مع الفارق !!! صنعت ایران رو با چین هم نمیشه مقایسه کرد. حتی با خودروسازان هند هم نمیشه مقایسه کرد. ایران رو فقط با خودش یعنی ایران میشه مقایسه کرد. ایران گذشته با ایران حال حاضر که متاسفانه داریم پس رفت میکنیم. بجای تولید داخلی همش کارمون شده مونتاژ و واردات خارجی و کپی کاری کردن و به سه برابر فروختن !!! حتی این شرکت ها مثل کرمان خودرو که سوبله چوبله از مردم پول میگیره، یک خدمات ارزنده ارائه نمیده. مردم نمی تونن به پشتوانه بودن قطعات یک خودرو ، اون خودرو بخرند چون همین کرمان خودرو دست به تعطیل کردنش خوبه هرچی مونتاژ میکنه دو سال بعد تعطیلش میکنه و یه چیز تازه تر میاره خخخخ!
14:12  1393/05/14
پاسخ دادن
امیر
11

اصلا نباید صنعت فاجعه خوروسازی ایران(به قول زیبا کلام) را با کره مقایسه کرد که همواره جز پنج کشور پیشرفته دنیا است حتی با مالزی
و چین نیز قابل مقایسه نیست چون خودروهای چینی نزد مردم محبوب تر
هستند.اصولا در فضای انحصار و رانت صحبت کردن در مورد پیشرفت دروغ
و کلاه برداری بیش نیست!!!
13:54  1393/05/14
پاسخ دادن
سهند
12

اقای استاد دانشگاه به هیچ وجه حرفت را قبول ندارم ما هشت سال جنگ تحمیلی و33سال تحریم اقتصادی داشته ایم سوء مدیریت از طرف دیگر حالا هم برای تسکین درد دنبال اجناس چینی هستیم.
13:18  1393/05/14
پاسخ دادن
کاربر: m&z
9

اقتصاد دولتی و صنایع دولتی سالهاست که در کشورهای پیشرفته منسوخ شده و نمونه بارز آن چین و آمریکا می باشند ولی متاسفانه مسئولین کشورما همیشه باید با تجربیات خارجی مقابله کرده و خود را تافته ی جدا بافته بدانند و پس از رساندن ضررهای هنگفت به هموطنان مظلوم خود به فکر توجیه و انداختن مشکل به گردن این و آن بیافتند.
همواره شاهد تکرار این ماجرا بوده و خواهیم بود و هرگز درسی از تاریخ سایر کشورها نخواهیم گرفت. غرور بیجای ایرانی فقط دودش توی چشم مردم عادی رفته، فقط همین...
12:53  1393/05/14
پاسخ دادن
کاربر: farokh1969
14

از 46 سال عمر ایران خودرو 11 سال آن در دوران شاه و 35 سال آن بعد از انقلاب بوده است. استاد محترم دانشگاه طوری صحبت می کنند که گویا تمام مصیبتهای صنعت خورو ناشی از همان فرمان شاه مبنی بر همکاری با تالبوت و یا طرز فکر هویدا مبنی بر "هر ایرانی یک پیکان" بوده و برای همین است که در حال حاضر هیوندای سالانه هزاران اتومبیل به ایران صادر می کند و در اروپا و امریکا با بهترین برند ها رقابت می نماید ولی ایران خودرو هنوز برای مونتاژ در حال مذاکره با برند های بنجل چینی است.!!!
11:45  1393/05/14
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
اطلس 1403 : سلام دوستانی که میخوان اطلس رو بفروشن دقت کنن داخل دیوار قیمت کمتر از 650 مال نمایشگاه داراست تا قیمت رو بیارن پایین مواظب باشید قیمت از 670 تا 690 معامله میشه
رویا : مبارک باشه به خوشی استفاده کنید
رضا T8 : من ثبت نامم 18 بهمن هستش پارسال تا مرحله صدور پلاکم رفت ولی تا الان تو همون مرحله مونده . بچه ها واسه شما صدور پلاک چقد زمان برد؟
تارا اتو خرداد : یه مشت سیب زمینی شدن حواله دارای خرداد 14 روز پیش دعوت نامه 207 پانا ارتقا خرداد اومد و هنوز هیچ خبری از دعوت نامه سایر خودرو های ارتقا یافته خرداد نیس، فقط میپرسن کی ماشینو تحویل میدن! دوست، عزیز اینکه تو ارسال دعوت نامه دارن اینجوری عمل میکنن ینی داره بوی افزایش قیمت میاد، دوتا زنگی اعتراضی چیزی بکنید، خب ینی چی برا 207 پانا خرداد دعوت نامه بیاد برا ما هنوز هیچ خبری نباشه!
S3سفید : بنظرم تاریخ اشتباه نوشتین اگه ثبت نام اسفندباشین هنوز۲ماه هم نشده
S3سفید : سلام ثبت نام دادگستری واریزوجه۷/۸/۴۰۲ تاریخ قرارداد۱۱/۸/۴۰۲ شاسی وفاکتور۲۸/۱۲/۴۰۲ بیمه۲۰/۱/۴۰۳ پلاک۲۶/۱/۴۰۳ ارسال مدارک درسایت۲۶/۱/۴۰۳ خبری ازتحویل ماشین نیست
جک اس فایو ۲۴ مهر : اگه سود تأخیر بدن بعید میـدونم
تارا : من دی ماه پول ریختم حساب فروش فوری مبلغ ۶۹۰ میلیون تحویلش هم برا ۳ فروردین بوده هنوز خبری نیست زنگ که میزنی میگن تارا v4lx صف فاکتور نداره ولی الان یک ماه تاخیره کسی هست تارا v4 اتومات تحویل گرفته باشه
علی : سلام دوستان برخی از گروهها دارن شایعه میکنن شاهین دنده قیمت کارخانه ۶۶۵ برخی هم میگین ۵۶۵ قیمت جدیدشون هست عایا حقیقت داره؟؟؟ اینم بگم من ن دلالم ن ماشین تو‌ پارکینگ خونه دارم فقط خاستم بدونم کسی اطلاع داره یا در حد شایعه هست!؟
صابر : سلام من هفته آخر دیماه هستم تا الان برام پیامک نیامده
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
منم 30 بهمن : من تهران گفت شنبه تا دوشنبه ب نطرتون راسته؟
علی : جنگ😀😀😀😀😀😀جوک نگو داداش. هیچ اتفاقی نمیفته. این چیزای کوچیک موچیک همیشه بوده و هست. ایران باقدرت زد تو پوزش. استرس به خودتون ندین. زندگیتون بکنید داداش
منم 30 بهمن : چن روز طول میکشه از شروه چرخش رو تحویل توسط نمایندگی تا تحویل ب مشتری؟
سورون تحویل بهمن : سلام درضمن 100ملیون قیمت بیشتره چون موتور قویتره
207 تحویل اسفند : دقیقا تاریخ های منم مثل شماست
حمید : ما نسوختیم چون قبلاً تبدیل زدیم
نیلوفر : ولی قبلش تو شرت کم کنی راحتتریم
پژوپارس : نه پیامک نیومده براما
حمید : زود آتیش بزن شرت کم کن
ها ی4714 : 4714چه شد خبری نیست