تیون کردن یک ماشین یعنی ارتقاء کارایی و ظاهر یک خودرو که توسط تیمی متشکل از مهندسان، تکنسین ها، و طراحان حرفه ای انجام می شود. البته تقویت و اصلاح موتور از جمله تیونینگ های بسیار مهمی است که امروزه بر روی اتومبیل ها انجام می شود. بسیاری از رانندگان ترجیح می دهند تا شرایط و امکانات مورد دلخواه خودشان را بر روی ماشین پیاده کنند. گفتنی است، عمل تیونینگ، شخصیتی خاص به خودرو می دهد و به نوعی آن را در انحصار صاحبش در می آورد. چه بسا برخی تیونینگ ها باعث می شوند با کاهش میزان مصرف سوخت، راندمان خودرو بالاتر رود و با افزایش قدرت بیش تر، هندلینگ نیز بهبود یابد. اگرچه بسیاری از خودروهای تقویت شده معمولاً با یکدیگر به رقابت نمی پردازند، اما همواره تیون کردن خودرو با مسابقات اتومبیلرانی ارتباط تنگاتنگی داشته است. گفتنی است، از نقطه نظر طراحی، تیونینگ معمولاً بر روی آپشن هایی نظیر ویژگی آیرودینامیک، رکاب ها، سپرهای جلو و عقب، اسپویلرها، دریچه های هوا، و رینگ های خودرو انجام می شود.
اساس تیونینگ یک خودرو در حقیقت رسیدن به حداکثر راندمان از نظر فنی یا دستیابی به بیش ترین زیبایی و جذابیت است؛ از دستکاری موتور گرفته تا جابجا کردن یا تغییر دادن قطعات مختلف خودرو! اگرچه گفته شده است که عمده عملیات مربوط به تیون کردن یک خودرو به سیستم فنی و موتوری خودرو باز می گردد تا قدرت آن افزایش یابد، اما بقیه اصلاحات و تغییرات به این دلیل است که خودرو بتواند این قدرت اضافه را به درستی مصرف کند و از اتلاف انرژی جلوگیری شود. از جمله این تغییرات می توان به تقویت سیستم تعلیق خودرو، رینگ های عریض تر، ترمزهای قوی تر، فرمان پذیری دقیق تر، و گیربکس با عملکرد سریع تر اشاره کرد که همگی باید با میزان قدرت تولیدی در خودرو هم خوانی داشته باشد. البته همه این تغییرات از بیرون اصلاً به چشم نمی آیند و عمدتاً به همین دلیل است که یکسری تغییرات ظاهری بر روی خودرو انجام می شود تا تیونینگ خودرو به طورکلی به چشم بیاید.
از دیگر اجزای خودرو که تیونرها آن ها را مورد بازنگری و اصلاح قرار می دهند می توان به مواردی از قبیل سیستم صوتی، طراحی داخلی، سیستم تعلیق، بدنه، و تایرها اشاره کرد که هر یک به نوبه خود شرح مفصلی دارند. زمانی که یک تیونر قصد دارد سیستم صوتی خودرویی را اصلاح یا تقویت کند، در واقع تغییراتی را بر روی ضبط صوت فابریک نصب شده توسط شرکت سازنده اعمال می کند و با نصب باندهای قوی و ساب ووفرهای قدرتمند، صدا و کیفیت پخش سیستم صوتی را ارتقاء می بخشد. گذشته از تیون کردن سیستم صوتی، طراحی داخلی از دیگر بخش هایی است که ممکن است در تیونینگ مورد توجه قرار بگیرد. از نقطه نظر طراحی داخلی، تیونرها معمولاً به مسائلی از جمله ایمنی، تجهیزات اطفاء حریق، و تقویت صندلی ها توجه می کنند. جالب است بدانید که در تیونینگ سیستم تعلیق، تکنسین های تیونر بر روی فنرلول ها و کمک فنر ها کار می کنند تا آن ها را تا حد امکان اصلاح کنند. کمک فنر های کوتاه تر، سیستم تعلیق خودرو را خشک تر می کنند. این در حالی است که کمک فنر های سخت تر، وزن دینامیکی خودرو را بهبود می بخشند و این مسئله در اصلاح سیستم تعلیق بسیار مؤثر است.
آن چه در این مقاله کوتاه از نظر شما گذشت، شرح مختصری بود از آن چه شرکت های تیونینگ بر روی انواع خودروها انجام می دهند که امیدواریم نظر شما را جلب کرده باشد. در هفته های آتی قصد داریم تا به معرفی اجمالی تعدادی از تیونرهای معروف دنیا همراه با نمونه ای از خودروهای تیون شده آن ها بپردازیم. با ما همراه باشید.