اخیراً دانشمندان هلندی در یک کار تحقیقاتی، یافته های ارزشمندی را در زمینه کاهش میزان آلایندگی هوا به دست آورده اند. به گزارش رسانه های خبری، محققان "دانشگاه صنعتی آیندهوون" (Eindhoven University of Technology) سال ها بر روی پروژه "بررسی امکان جذب گازهای آلاینده بر روی سطح یک نوع سنگ فرش بتونی" در حال مطالعه بوده اند.
بر اساس مقاله منتشر شده با عنوان "سنگ فرش با قابلیت جذب سطحی آلاینده های هوا" توسط این پژوهشگران، نمونه تولید شده با این خاصیت می تواند میزان غلظت اکسید نیتروژن در هوای آلوده را در شرایط ایده آل به میزان 45% کاهش دهد. محققان اذعان می دارند که میانگین کاهش آلایندگی این گاز سمی در طول روز حدود 19% است.
این سنگ فرش هوشمند که ماهیت بتونی دارد با داشتن لایه ای از اکسید تیتانیوم فتوکاتالیستی، آلاینده های هوا نظیر اکسید نیتروژن را جذب و طی یک فرایند شیمیایی آن ها را به محصولات غیرسمی نظیر نیترات ها تبدیل می کند. در یک مصاحبه تلویزیونی در سال 2010، دکتر "یوس براورز" (Jos Brouwers) از اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی آیندهوون اظهار کرد: "این پروژه حقیقتاً کاربردهای ملموسی در زندگی بشر خواهد داشت". بنا به گفته این محقق، سنگ فرش تولیدی در این کار پژوهشی، گزینه بسیار مناسبی برای کوچه و خیابان هایی که از مسئله آلودگی هوا رنج می برند، به شمار می رود. بنابراین، نتایج این کار تحقیقاتی، خبر خوبی برای مناطق شهری نظیر لس آنجلس که با ترافیک سنگین ماشین ها دست و پنجه نرم می کنند، به همراه دارد.
دکتر "هاورد لیلجستراند" (Howard Liljestrand) متخصص در شیمی محیط زیست و از اعضای هیئت علمی دانشگاه تگزاس، در یک مصاحبه مطبوعاتی با روزنامه نیویورک تایمز اظهار داشت: "اگرچه بهترین روش این است که انسان تمام تلاش خود را به کار ببرد تا هوا آلوده نشود، اما در هر حال روش پیشنهادی توسط این محققان بسیار کاربردی است و در کاهش آلودگی هوا می تواند بسیار مؤثر عمل کند". او اضافه کرد: "البته فتوکاتالیست هایی نظیر اکسید تیتانیوم کارایی خود را در طول زمان از دست می دهند که این مسئله از نقاط ضعف این نوع کاتالیست ها به حساب می آید". بنا به گفته AFP، از آن جا که سنگ فرش بتونی پوشش داده شده با لایه ای از اکسید تیتانیوم بسیار گران تر از یک سنگ فرش بتونی عادی است؛ در حال حاضر از این محصول در محل های محدودی در شهر مورد استفاده قرار گرفته است.