سقوط ایران در رده‌بندی جهانی تولید خودرو

 

سقوط ایران در رده‌بندی جهانی تولید خودرو

 
در حالی که ایران در سال 2014 از نظر میزان تولید خودرو جایگاه 17 را در جهان داشت طبق آخرین گزارش انجمن جهانی خودرو سازان رده ایران با سه پله سقوط به رده 20 رسیده است. طبق گزارش انجمن جهانی خودرو سازان تولید ایران در حدود 10 درصد کاهش یافته و به 980 هزار دستگاه در سال رسیده است.
 
به گزارش اقتصادنیوز، در حالی که ایران تا سال 90 خود را به آرامی به 10 کشور برتر تولید کننده خودرو از نظر تیراژ نزدیک کرده بود، طی چند سال اخیر با کاهش رشد تولید چندین پله سقوط را در رده بندی جهانی تجربه کرده است.
 
آمار انجمن جهانی خودرو‌سازان از میزان تولید خودرو در کشورهای مختلف جهان طی سال 2010 میلادی حاکی از آن است که ایران با تولید یک میلیون و 500 هزار خودرو رتبه 13 را بین کشورهای خودرو‌ساز دنیا داشت. در سال 2014 رتبه ایران به جایگاه 17 با میزان تولید یک میلیون و 90 هزار دستگاه خودرو در سال کاهش پیدا کرده بود. در سال 2015 هم جایگاه ایران با تولید 980 هزار خودرو، مکان بیستم بود. 
 
بر اساس گزارش انجمن جهانی خودرو سازان در سال ۲۰۱۵ چین با تولید ۲۴ میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو در مقام اول، آمریکا با تولید ۱۲ میلیون ۱۰۰ هزار خودرو در مقام دوم و ژاپن با تولید ۹ میلیون ۲۷۸ هزار خودرو در مقام سوم است.
 
چین در سال2010 بیش از 18.5 میلیون دستگاه در سال خودرو تولید کرده بود که این عدد در سال 2014 به 23 میلیون 722 هزار دستگاه رسید. در سال 2014 پس از کشور چین کشور آمریکا با تولید سالانه 11.6 میلیون، ژاپن با تولید 9.7 میلیون و آلمان با تولید 5.9 میلیون دستگاه خودرو ،رده‌های دوم تا چهارم را به‌خود اختصاص داده‌بودند.
 
در سال 2014 کشور کره جنوبی -که همزمان با کشورمان پای به عرصه صنعت خودرو گذاشته- با تولید سالانه 4.5 میلیون دستگاه در مکان پنجم این رتبه‌بندی قرار گرفته بود.
 
در سال 2015 به ترتیب آلمان با حدود شش میلیون، کره با حدود 4.5 میلیون، هند با ۴ میلیون، مکزیک با 3.5 میلیون، اسپانیا با دو میلیون ۷۰۰ هزار دستگاه، برزیل با دو میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه و کانادا با تولید حدود دو میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه در مقام‌های چهارم تا دهم قرار دارند.
 
در مقام ۱۱ تا ۲۰ هم به ترتیب فرانسه، تایلند، انگلیس، روسیه، ترکیه، جمهوری چک، ایتالیا، اندونزی، اسلواکی و ایران قرار دارند.
 
با این روند، موضوعی که اکنون واقعی و ملموس به‌نظر می‌رسد آن است که ایران با تولید سالانه 980 دستگاه خودرو- که فناوری بیش از 80 درصد آن نیز حداقل به 20 سال قبل باز می‌گردد بیستمین کشور تولیدکننده خودرو در جهان است، ولی اگر تولید خودروهای به روز در کشورمان را حساب کنیم ایران با تولید حدود 200 هزار دستگاه، قدرت تولید خودروهای مدرنش نصف قدرت تولید در کشور کوچک تایوان است.
 
آمار تولیدی که با ساخته شدن خودروهای بی کیفیت و تاریخ گذشته و در یک بازار انحصاری بدست آمده شاید برای برخی مدیران عامل خوبی برای سرگرم کردن افکار عمومی باشد ولی واقعیت این است تکنولوژی تولید تنها به کمیت تولید باز نمی گردد چرا که کشورهای پیشرویی مانند ایتالیا با فیات و فراری حدود یک میلیون دستگاه و انگلستان با لندرور، جگوار، مینی ماینر و واکسهال یک میلیون و 700 هزار خودرو در سال تولید می کنند.
 
طبق برنامه‌ریزی‌هایی که توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران از چند سال پیش انجام شده است، ایران با بازاریابی در خاورمیانه، شمال آفریقا، آسیای میانه و شرق اروپا در خوشبینانه‌ترین حالت می‌تواند دو میلیون و 500 هزار خودرو تولید کند. تحقق این هدف نیز در شرایطی ممکن است که اولا با شکوفا شدن اقتصاد و خروج مناسب خودروهای فرسوده تقاضای بازار داخلی کاهش نیابد و در ادامه همکاری ایران در فضای آرام سیاسی با شرکت‌های بزرگ خودرو‌سازی، جهت تولید مشترک افزایش یابد. خودرو‌سازان برای افزایش تولیدات خود باید به فکر یافتن بازارهای جدید باشند و برای حضور در بازار‌های جهانی احتیاج به کیفیت و فناوری مناسب دارند. حال آنکه اصلی‌ترین محصول بازار خودروی ایران که پراید است با فناوری 20 سال قبل، توان رقابت با محصولات هم‌کلاس خود را که توسط تولید‌کنندگان بزرگ عرضه می‌شود ندارد. چرا که محصولات مشابه این خودرو با فناوری روز، 50 درصد مصرف سوخت کمتر و کیفیت بیشتری دارند و با قیمتی مشابه پراید با امنیت به مراتب بیشتر در بازارهای جهانی عرضه می‌شوند. یا به‌عنوان نمونه سمند که خودروی اصلی ایران خودرو برای صادرات محسوب می‌شود، وضعیت مشابه پراید را با محصولات هم‌کلاس خود در جهان دارد.
 
 خودرو‌سازان ایرانی تنها در حالی می‌توانند به صادرات یک میلیون خودرو امیدوار باشند که با خودرو‌سازان بزرگ همکاری کرده و پایگاه منطقه‌ای آنان باشند؛ درست همان کاری که ترکیه انجام داده و مرز صادرات صنعت خودروی خود را به بیش از 500 هزار دستگاه در سال رسانده است، به نحوی که هم اکنون با تولید یک میلیون و 358 هزار دستگاه خودرو، رتبه 15 را در صنعت خودروی جهان در اختیار دارد. اما صنعت خودرو ایران با وجود سرمایه‌گذاری‌های بعضا زیان‌ده برای ساخت کارخانه‌های خودرو‌سازی در کشورهای دیگر، تنها توانسته صادرات محصولاتی مانند سمند و پراید را در بهترین حالت به عددی کمتر از 60 هزار دستگاه برساند؛ رقمی که کمتر از 7 ‌‌درصد مجموع تولید صنعت خودرو ایران را شامل می‌شود.
 
در اینکه صنعت خودروی کشورمان در مقایسه با شرکت‌های بزرگ خودرو‌ساز جهانی هیچ حرفی برای گفتن ندارد بحثی نیست چرا که حتی در قیاس با خودرو‌سازان شرقی مانند کره و چین نیز در شرایطی که این کشورها هر روز در حال افزایش تنوع تولید و ارتقای فناوری و کیفیت هستند، آمارهای سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نشان از ایرادات فنی بسیار در خودروهای ایرانی دارد . همچنین در بخش فناوری هم به غیر از موتور ملی، سمند، تندر90 و خودروی بومی سایپا که همگی طرح‌های سال‌های 80 تا 84 هستند، در 10 سال اخیر هیچ طرح جدیدی در صنعت خودروی ایران شکل نگرفته است.
 
این در حالی است که 5‌خودرو‌ساز اول جهان هر کدام سالانه بیش از مجموع درآمد صنعت خودرو ایران که 11 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود برای طرح‌های تحقیقاتی هزینه کرده و هرکدام از آنها سالانه بیش از 10 مدل جدید خودرو را به بازار معرفی می‌کنند. اما در عمر 40 ساله صنعت خودروی ایران همه محصولات جدید خودرو‌سازان داخلی که بتوان آن را محصول و نشان یک شرکت دانست، تنها درسمند خلاصه می‌شود.
 
با گذشت بیش از 40 سال از آغاز فعالیت، صنعت خودرو در ایران می خواهد به کدام راه برود؛آیا این صنعت مونتاژ کار است، آیا تنها می خواهد پایگاه تولید بوده یا اینکه سرانجام می خواهیم به خودرو سازانی واقعی تبدیل شویم؟!سال هاست که این پرسش ها مطرح می شود؛ پرسش هایی که به اندازه تاریخ صنعت خودروی ایران قدمت دارند. شاید بتوان گفت که اکنون در صنعت خودرو نه مونتاژکار و نه طراح هستیم بلکه جایی بین زمین و آسمان را به خود اختصاص داده ایم. با نگاهی عادلانه باید گفت، اکنون صنعت خودروی ایران بیش از 15سال است که از مرحله مونتاژ کاری به مرحله ساخت قطعات در داخل به صورت کپی کاری رسیده. حدود 80 درصد از یک میلیون خودروی تولیدی در کشور، ساخت داخلی بالای 70 درصد دارند، پس دیگر مونتاژ کار نیستیم؛ اما آیا ما خودرو ساز شده ایم؟! از آنجا که هنوز صنعت خودروسازی کشورمان صاحب پلت فرم نیست جزو خودرو سازان بزرگ هم محسوب نمی شود همچنین دانش ساخت بسیاری از قطعات را نیز نداریم بلکه آنها را با کپی کاری تولید می کنیم، دستاورد تولید خودرو در ایران نیز محصولاتی است که باید مردم در مورد کیفیت آن قضاوت کنند. روشی که تا کنون بیانگر این واقعیت بوده که در خودروهای تولید داخل کیفیت یک خودرو خوب و دیگری واقعا بد است. از سوی دیگر صنعت خودروی کشورمان هنوز هیچ راهبرد مشخصی ندارد.
 
تولید خودرو  ایران چرا در سال 2015 کاهش یافت؟
بحران تحریم خرید خودرو های صفر توسط مردم و نبود نقدینگی را می توان از دلایل اصلی کاهش  تقاضا  خودرو در سال 2015 دانست  بحرانی که به انبار شدن 100 هزار خودرو  انجامید بحرانی که البته صنایع خودرو سازی با کمک موقت دولت در دادن وام برای خرید خودرو، کمی توانسته اند آن را از سر بگذرانند اما این بحران عملا دو موضوع را نشان می‌دهد. افزایش قیمت خودرو بیش از سه برابر طی شش سال گذشته قدرت خرید مردم را بشدت کاهش داده است و مردم دیگر توان افزایش قیمت دیگری را ندارند از طرفی مردم از کیفیت خودرو های تولیدی در ایران و نبود تنوع و رقابت خسته شده اند.
 
البته یکی از دلایلی که مردم را در خرید خودرو در سال گذشته دودل کرده بود انتظار برای ورود محصولات جدید خودرو به بازار است. مردم منتظرند تا با قرار داد های جدید صنایع خودرو سازی با شرکت های بزرگ خودرو های جدید با کیفیت و قیمت مناسب وارد بازار شود.
 
 
 

منبع

اقتصادنیوز

 

برچسب : خودرو , سقوط ایران در رده‌بندی جهانی تولید خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

9 نظر

پییی
0

ایران خدرو واقعا ماشین زیبا کار امد تولید میکند و از لحاظ ایمنی 5-4 ستاره گرفته اند(به جز پراید که 1 ستاره گرفته اند) فرق ما و اون ها اینه اونا 387 نفر روی طراحی هستند و همین تعداد برای موتور و....... هستند
22:56  1395/04/18
پاسخ دادن
ناشناس
3

این هم توطئه دشمن است که ایران را خراب کند. خودروسازی ایران واقعا فوق العاده است. من خودم یک زمانی پیکان داشتم که صدی 15 می سوزاند، اما خیلی کم مصرف بود، چون قیمت بنزین مفت بود!
بعدش پراید خریدم که امنیتش عالی بود، فقط شانس آوردم تصادف سنگین نکردم!
بعد هم یک 405 خریدم که خدا کمک کرد آتش نگرفت! الان هم سمند دارم و باهاش کلی کیف می کنم. بنزین خورش ملس هست، اما مثل اسب می تازد!
واقعا حیف تیست این خودروسازی باکیفیت و ارزان رتبه اش را این قدر پایین بدهند؟
10:42  1395/04/18
پاسخ دادن
Majid
0

کاملا درست است دوست عزیز. من هم چند سال پیش میخواستم 405 بخرم اما چون آتش می گرفت دودل بودم. اما وقتی به یکی از نمایندگی ها مراجعه کردم برخورد خوب کارکنانش آن قد مرا جذب کرد که بلافاصله بک 405 ثبت نام کردم. قرار بود شش ماهه بدهند، اما 4.5 ماهه دادند و من کلی از آن ها تشکر کردم. بعدش هم سه سال دستم بود و آتش نگرفت و این بار تشکر کتبی به ایران خودرو زدم از این همه کیفیت و وجدان کاری بالا...!
11:22  1395/04/18

مصرف کننده
0

سلام.یه راه حل برای فروش خودرو
ببینید هر کس یه سواری گرفته و از بس گرونیه اینو تا هر وقت کار بده نگه میداره...شما باید طبق گفته خودتون خودرو های با کارکرد 10 سال رو که تعدادشون هم زیاد هست به طور واقعی از رده خارج و به صورت کلی طی شرایطی از جاده ها خارج و جمع کنید.سپس خودرو هاتونا طی شرایطی مطلوب و کم بهره به مشتریان عرضه کنین.
اینجوری هم خودرو ها میانگین سنیشون پایین میاد هم شما خودرو هاتونو میفروشین.هم یه کم چهره ی جاده ها و شهر ها جالب تر میشه...
08:47  1395/04/18
پاسخ دادن
کاربر: نوید جهرمی
2

عوضش از نظر تصادفات و کشته های جاده ای با اقتدار در صدر جهان قرارداریم.
17:47  1395/04/17
پاسخ دادن
کاربر: تیباران
2

تو این مقاله از هر چیزی گفت جز درد بزرگ خودروسازی مون یعنی مدیران سیاسی مث همون 27 ساله که با مهرورزی مدیر عامل سایپا شد. همه تعیین استراتژی و برنامه ریزی نیاز به مدیریت شایسته دارند نه رانتی.
09:06  1395/04/16
پاسخ دادن
باغيرت
3

به قول عُظي : ما ركووووووورد زديم !
00:37  1395/04/16
پاسخ دادن
متین
8

ولی ایران اول میشه تو تولید خودرو تا چند وقت دیگه سالی 30 میلیون میده بیرون چون کارش راحته تکنولوژیش که ماله 20 سال پیشه کنترل کیفیت هم که نمیخواد فقط یه چیزی که 4 تا چرخ داشته باشه و یه شباهت خیلی کم به خودرو کافیه براش !
12:32  1395/04/15
پاسخ دادن
امید ایران
9

سلام.
خدایی اگه بحث رضایت مشتری و مصرف کننده باشه،ایران فرغون و سایپا از آخر اول هستن..ننگ بر این دو خودرو ساز
12:02  1395/04/15
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
تارااتومات : داداش مبارکت باشه بسلامتی استفاده کنی ایشالله تا ده روز دیگه تحویلش میگیری
تارااتومات : سلام فروش فوری بود مهرماه تکمیل وجه کردم اردیبهشت فاکتور شد چهارماه تاخیری داشت
s3 کرمان : نام شهر ما رو هم خراب کرده این کمپانی بی صاحب ، وقتی به همشهریاشون رحم نمی کنند وای به حال بقیه
s3 مهرماه : شرکت بی صاحب و بی در و پیکر در یک کلام بجای 90 روز ، یکسال با اعصاب خوردی روی زمین میکشونندت بدون اینکه بعدش خسارت دیرکرد بدهند
s3 سفید* تهران* : یعنی اگر میخواهید اعصاب و وقتتون رو بزنید مثل ما اشتباه کنید و خرید کنید از این شرکت اینا حتی نمایندگی هاشون هم نمیدونن چکار میکنند و حیران موندن نه برنامه ریزی درستی داره نه اینکه مشخصه چه خبرا و یا چی به چیه اصلا جایی برای پیگیری نیست. اپراتورها هم امتحانش مجانی هر موقع زنگ بزنی میگه تا دو هفته دیکه یا ماشینتون در حال بارگیری هست و ... یکسری جواب از پیش آماده که بیش از 7 ماه هست مارو باش سرگرم کردند
پاسخ اس ۵ : داداش در جریان نیستی هفته پیش دوشنبه و سه شنبه خیلی ازایکس ۵ هارو تهران تحویل دادن . حتی واسه دوستمم دادن من باهاش رفتم تحویل گرفتیم . کلی هم اینستا اینا نشون داد دارن ایکس ۵ هارو میدن شما متوجه نشدی لابد
دیوی : دوستانی که برای ثبت نام جدید میخوان بدونن این شرکت خوبه یا نه، ندانند که این شرکت بسیار شرکت خوبی است، همه چیزش روی نظمه، دقیق سر موعد تحویل میده مثلا اگه گفته ۹۰ روز دقیق روز ۹۰ام تحویل میده حتی بعضی موقع ها زو تر، اگه تأخیری پیش بیاد که محاله ، موقع تحویل خودرو نقداً خسارت تحویل رو هم بهتون میده، این شرکت الگوی عملی مشتری مداریه، پاسخگویی ۲۰، خدمات قبل فروش، خدمات حین فروش، خدمات بعد فروش و .... کلاً در حال خدمتن، هر روز برات پیام میاد که کارتون در چه مرحله ای هست، اگه احساس کنن که باعث ناراحتیتون شدن یه خودرو اشانتیون بهت میدن. امضاء دیوی
تارا ۶ سرعته : سلام فروش فوری بودین یا پیش فروش کی واریز وجه داشتین چقدر تاخیر خورد
اسکرین بگیرین : سلام دوستان این کامنت اسکرین بگیرین به موقعش قدرت دست بالای دست زیاده رو درک کنید.همیشه یکی هست تو [[[نوک]]] بزاره چانگان cs۵۵ تعداد کل وارداتیبه دلیل امار بالای ثبت نام با شرکت تولید کننده تا پاییز ۱۴۰۲ هم نمیتونه سفارش ایران رو ثبت کنه . میخوان مونتاژ بیارن داخل تحویل مردم بدن.[[[ [ریک تو نز مدیرعامل مدییاگ ]]] [[عکس]]]
پری روخ : ما طرح جوانی ویژه مادران خرداد ۱۴۰۲ اسم نوشتیم پیش فروش خودرو اطلس،برج ۹ یه ۲۰۰ واریز کردیم و اول اسفند دعوت نامه دوم امد ۲۰۰ میلیون واریز کردیم.‌..قرار بود ۳۰ روز ماشین مونو بدن هنوز که هنوزه فاکتور نشده چه برسه به خودرو تحویل بدن... این بود طرح جانی برای مادران...
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
ابراهیم : سلام اقا من سورن تک بنزینی تحویل 30 بهمن هستم الان زنگ زدم ایران خودرو میگه به دلیل نبود قطعه شاید تیر ماه تازه فاکتور بشود شاید هم مرداد یعنی مثلا 6ماه تاخیر
تیبا2زیبای ایرانی : سودرا گرفتیم خداروشکر ماشین خوب وبابرکتی است قدراین خوشگل را بدونید
حسین : موعود تحویلت کی چه ماهی
سایپا : بعد از تحویل به باربری چقدر زمان میبره برسه نمایندگی ؟؟؟؟؟
بهار آریزو 5 : درود سپاس از اطلاعات مفید جناب آقای الوند، آریزو 5 ثبت نام نقدی 17 بهمن تهران، فاکتور 30 بهمن ، بیمه و پلاک 12 اسفند، امروز با نمایندگی تماس گرفتم گفتن خدارو شکر مجوز خروج خورده و تحویل پیمانکار شده ، امیدوارم زودتر حمل و تحویل بشه
رسول اهواز : ماهم از15دی ما402ثبت کردیم و تاالان هیچ پیامکی ارسال نشده برامون. وانت پراید
حسین : سلام دوستان.تبدیل به سورن جدید زدیم که زودتر فاکتور شیم 14 فروردین موعد تحویل بود الانم که خبری از فاکتور شدن نیست.جالبه خودروهای پیشنهادیه خودشون هم فاکتور نمیکنن.رو مثبت بزنید ببینیم چند نفر تکمیل وجه دیماه موتور جدید هستیم.
ساناز : سلام دوستان من ارومیه هستم ماشین به اسم منه آیا برادرم یا همسر م می‌تونه بره تحویل بگیرید برا تحویل گرفتن چه شرایطی و چه چیز هایی لازم است ؟؟؟لطفا راهنمایی کنید خواهش میکنم ؟؟؟؟؟؟
تحویل اسفند ریحانه : آقا نیما سپاس
اتو سعید : چطور!! پس مشکی فاکتور نمیشه هر چی هست هست من 25 آذر هستم چرا فاکتور نمیشه