مقاومت در برابر جهانی شدن؟

 

مقاومت در برابر جهانی شدن؟

 
در شرایطی که خودروسازان خارجی خواستار خرید سهام برخی از سایت‌های تولیدی کشور هستند، شرکت‌های‌ خودروساز داخلی در این مورد مقاومت کرده و چندان میلی به واگذاری سهام به آنها ندارند. پس از توافق هسته‌ای بود که خودروسازان خارجی علاوه بر اعلام آمادگی برای حضور در ایران، از علاقه خود نسبت به خرید سهام شرکت‌های خودروساز داخلی و زیرمجموعه‌هایشان، صحبت به میان آوردند. در این بین، رنو خرید سهام دو شرکت پارس خودرو و بن رو را به سایپایی‌ها پیشنهاد کرد و همچنین از ایران خودرو نیز خواست تا خط تولید تندر-90 خود را به این خودروساز فرانسوی بفروشد. با این حال، نه سایپا و نه ایران خودرو هیچ‌کدام در مقابل پیشنهادات رنو، شوقی از خود بروز نداده و تلویحا اعلام کردند چندان میلی به فروش سهام به رنو ندارند.
 
 این بی‌میلی البته مخصوص رنو نبوده و به نظر می‌رسد در مورد سایر خودروسازان اروپایی و آسیایی نیز (البته به جز چینی‌ها)، مصداق دارد. به عبارت بهتر، خودروسازان داخلی کلا مایل به فروش سهام خطوط تولید و سایت‌های زیرمجموعه خود به خودروسازان بزرگ دنیا نیستند و تا جایی که بتوانند، در این مورد مقاومت می‌کنند. این در شرایطی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، واگذاری سهام شرکت‌های خودروساز داخلی به خارجی‌ها، یکی از راه‌های اصلی توسعه و پیشرفت صنعت خودرو کشور به شمار می‌رود. از نظر آنها، وقتی خودروسازان خارجی تمام یا بخشی از سهام شرکت‌های خودروساز داخلی و زیرمجموعه‌های آنها را بخرند، رفته رفته فرهنگ جهانی تولید، فروش و خدمات پس از فروش را به خودروسازی کشور تزریق می‌کنند و این همان رمز توسعه و پیشرفت است. با این حال و با وجود پیشنهادهای مختلفی که از سوی خارجی‌ها برای خرید سهام خودروسازی کشور مطرح می‌شود، غول‌های جاده مخصوص کماکان نسبت به این موضوع بی‌میل بوده و مقاومت نشان می‌دهند، آن هم در شرایطی که دولت نیز صراحتا از برنامه خود برای فروش سهام صنعت خودرو به شرکت‌های خارجی گفته است.
 
اما دلیل این مقاومت‌ها چیست؟ چرا خودروسازان کشور در مقابل پیشنهاد خودروسازان خارجی مبنی بر خرید سهام سایت‌های تولیدی، چندان روی خوش نشان نمی‌دهند؟ به نظر می‌رسد پاسخ اصلی این پرسش را باید در ساختار فعلی خودروسازی کشور جست‌وجو کرد، ساختار دولتی و انحصار در خودروسازی کشور، تزریق فرهنگ جهانی به این صنعت را با چالش‌هایی مواجه کرده است. آن طور که کارشناسان عنوان می‌کنند، خودروسازی ایران در مسائل کلی صنعت خودرو مانند تولید و فروش و خدمات پس از فروش، فرهنگ نه چندان صحیح و مخصوص خود را دارد، به نحوی که مقایسه آن با فرهنگ جهانی، از تفاوت‌هایی آشکار حکایت می‌کند.
 
خودروسازان داخلی سال‌ها است به این ساختار معیوب خو گرفته‌اند و نتیجه آن نیز چیزی جز تولید و عرضه محصولاتی کم کیفیت و گران با سطحی نازل از خدمات پس از فروش، نبوده است. این ساختار در مقایسه با آنچه در خودروسازان بزرگ خارجی می‌گذرد، کاملا تفاوت دارد، چه آنکه آنها علاوه بر عرضه محصولات به روز و با کیفیت، خدمات پس از فروش مطلوبی نیز به مشتریان ارائه می‌دهند. بنابراین اگر خارجی‌ها عنان خطوط تولید و سایت‌های تولید خودروسازان داخلی را در دست بگیرند، معنایش این است که روند تولید و فروش و خدمات پس از فروش، مطابق سلیقه و فرهنگ آنها پیش خواهد رفت و این موضوع دقیقا یکی از دلایل مقاومت «جاده مخصوصی‌ها» در برابر فروش سهام به شرکت‌های خارجی است. به‌عنوان مثال، در حوزه تولید، خودروسازان بزرگ دنیا اجازه نمی‌دهند کیفیت فدای کمیت شود، به نحوی که حاضر نیستند تیراژ محصولات شان را به هر قیمتی ولو استفاده از قطعات نامرغوب و غیر اصل، افزایش دهند. این در حالی است که ساختار دولتی صنعت خودرو ایران، مدیران را وا می‌دارد که برای ارائه تصویری مثبت از عملکردشان، تیراژ را به هر نحوی بالا برده و آن را به‌عنوان نقطه‌ای عطف در کارنامه کاری شان جلوه دهند.
 
از سوی دیگر، در بحث قیمت‌گذاری محصولات نیز تفاوت نگاه و عملکرد میان خودروسازان داخلی و خارجی بسیار مشهود است. در خودروسازی دولتی ایران، مدیران مجبورند برای سودآور کردن مجموعه تحت مدیریت شان، از حربه «قیمت‌گذاری» استفاده کنند، به نحوی که معمولا برای محصولات خارجی خود، قیمتی بالاتر از آنچه شرکت‌های مادر تعیین کرده‌اند، در نظر می‌گیرند. به عبارت بهتر، خودروسازان داخلی سود را در افزایش قیمت می‌بینند، حال آنکه در فرهنگ بزرگان خودروسازی، سود در افزایش فروش و توسعه محصول است نه قیمت بالا. با این حساب وقتی سهام خودروسازان به دست خارجی‌ها بیفتد، آنها (شرکت‌های خودروساز داخلی) دیگر نمی‌توانند مطابق میل خود قیمت‌گذاری کنند و طبیعی است که این موضوع یکی از دلایل بی‌میلی شان نسبت به فروش سهام به شرکت‌های خارجی باشد.اما دلیل دیگری که کارشناسان از آن به‌عنوان یکی از علل بی‌میلی خودروسازان داخلی به فروش سهام به خارجی‌ها یاد می‌کنند، پیشنهادهای جذاب خودروسازان چینی (برای خرید سهام) است.
 
ازآنجاکه شرکت‌های چینی، سختگیری خودروسازان معتبر دنیا را در مسائلی مانند تولید و فروش و خدمات پس از فروش ندارند، طبعا کار کردن با آنها راحت‌تر است و از همین رو جاده مخصوصی‌ها ترجیح می‌دهند اگر قرار به واگذاری سهام است، آن را به چینی‌ها بدهند نه امثال رنو و پژو.به عبارت بهتر، وقتی مثلا سهام بن رو به شرکت‌های چینی واگذار شود، سایپایی‌ها راحت‌تر می‌توانند اهداف خود را در تولید و فروش و قیمت‌گذاری پیش ببرند، زیرا توافق با چینی‌ها بر سر این مسائل، زودتر حاصل خواهد شد.هر چه هست، به نظر می‌رسد ریشه اصلی مقاومت خودروسازان داخلی در فروش سهام به شرکت‌های معتبر خارجی را باید در ساختار دولتی آنها جست‌وجو کرد، ساختاری که به کاهلی و راکد بودن عادت کرده و چندان حس و حال تغییر و رفورم در آن به چشم نمی‌آید.
 
 
 
 

منبع

دنیای اقتصاد

 

برچسب : خودرو , ایران خودرو , سایا , رنو , پژو , تولید خودرو , صادرات خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

4 نظر

محمد
0

به امید دنیای بدون چینی ها !
00:02  1395/07/06
پاسخ دادن
کاربر: m&z
5

اولین تغییری که شکت های خارجی خواهند داد، رقابت آزاد و بر اساس خدمات واقعی پیمانکاران و قطعه سازان زیر دست خواهد بود که این با منافع بسیاری از مدیران و کارکنان که به رانت خواری عادت کرده اند تناقض خواهد داشت. پس یقینا هر عملی که جلوی رانت خواری این افراد را بگیرد محکوم به شکست است، مگر اینکه این افراد به کل تغییر کنند که بازم محاله. پس جز مونتاژ چند مدل قدیمی و از رده خارج اروپایی ها و کاهش چشمگیر کیفیت آنها چیزی نخواهیم دید.
14:51  1395/07/03
پاسخ دادن
امیر(سابق)
4

آخه رفیق خبر بد واسه مردم اینه که این آقایانی که شما فرمودید صاحب قدرت و مقام هستند و در مورد موضوعات کشوری تصمیم گیران قدرتمندی هستند. ما مردم اگر بخواهیم اوضاع خوب بشه باید خودمون سر عقل بیایم و از خرید آشغالهای تولیدی اینها مدتی دست بکشیم
00:45  1395/07/04

کاربر: m&z
1

امیرجان باور کن مردم خیلی خوب میدونن این ماشین ها آشغال و بدردنخور هستند ولی چاره ای ندارند جز خریدن. به عنوان مثال بسیاری از ماشین اولی ها و جوانانی که به شدت نیاز به ماشین دارند ماکزیمم بودجه و توانشون 20 میلیون هست. وقتی همین پول هم با قرض و وام جور کردن اصلا دور گزینه دست دوم رو خط میکشن چون توان پرداخت هزینه های اونا رو ندارند. پس بالاجبار به سمت پراید یا کمی بهتر تیبا و 405 و سمند میان.
15:19  1395/07/04

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
S 5 : دوستان برای من هنوز‌شاسی نشده ۲۲ مهر ثبت نام کردم شاسی میشه چند روز بعد تحویل میدن؟
هادی : عزیز اینجا عدم تخصیصیا نیست؛ صفحه چانگان cs55 ه
رضا : با سلام ثبت نام امروز تایید شد برام پیامک شماره قرارداد هم اومد در مرحله واریز سیستم قطع شد دوستان امکانش هست راهنمایی کنید
شاهین دستی خرداد : سلام دوستان ۲۲ اردیبهشت شاهین جی ال فاکتور شدم چقدر طول میکشه پلاک شه؟ کسی هست با شرایط من پلاک شده باشه؟
تارا : شما که دائما میگید لطف کنید منبع این خبر رو بگید! وگرنه خودتونو بیشتر دروغگو میکنید!
سعید8 : سلام دوستانی که بهشون عدم تخصیص خورده، لطفا به سایت کارزار برید و این پویش رو امضا کنید. اگر لینکش تایید نشد، شماره کارزار 107199 هست که باید آخر سایت کارزار این عدد رو اضاف کنید. اینم متنش، دور دوم ثبت‌نام خودروهای وارداتی در بهمن ماه ۱۴۰۲ انجام شد. در این طرح عده‌ی زیادی مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بلوکه کرده بودند که پس از ۱ ماه انتظار مشخص شد به عده‌ای از این افراد هیچ خودرویی تعلق نمی‌گیرد و گزینه‌ی عدم تخصیص در کارتابل این افراد ثبت شد. عده زیادی از این افراد مبلغ ۵۰۰ میلیون بلوکه کرده بودند و عده‌ی زیادی نیز مبلغ کامل خودروی وارداتی را به هر طریق از جمله وام، فروش دارایی و… آماده کرده بودند. لازم به ذکر است چندین دفعه که سامانه خودروهای وارداتی بازشده فقط افرادی که عدم تخصیص در اسفند ۱۴۰۱ بوده‌اند شانس مجدد داشته و هنوز سامانه برای افرادی که عدم تخصیص در بهمن ۱۴۰۲ داشته‌اند، باز نشده است. امضا کنندگان این کارزار از مسئولین مربوطه خواهشمندند، برای افرادی که در سامانه خودروهای وارداتی در بهمن ۱۴۰۲ عدم تخصیص خورده‌اند، امکان مجدد جهت انتخاب خودروهای وارداتی فراهم نمایند
شاهین اتوماتیک : ماشین شاهین اتوماتیک شاهین دنده ای ندارن بدن فقط پول مفت میگیرن ازمون ثروت به جیب میزنن همین
بهمن ماه : ۱۱۴۵۰۰ پارسال دعوتنامه هم ۱۴۱۶۰۰
حامد : سلام این پیامک انتخاب مدل 2023 تحویل زودتر از موعد برای من 20 اسفند ماه اومد که من نپذیرفتم.
زهرا : من ۹ شهریور ثبت نام کردم هنوز شاسی نشده
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
فائزه اسفند : ببخشید شما ازکجا انقدمطمئن حرف میزنید
دی401 : 27فروردین واریز کردم 21اردیبهشت فاکتورشده
ایکس22 : سلام من نقدی دی ماه هستم هنوز تحویل نگرفته ام
پرمیوم : ماشین شما رسید یا هنوز تحویل نگرفتید
Farshid fx : راستی شیراز یه دوست استانداردی پیدا کردم و بهش ماموریت دادم که خبر x55 ها رو واسم تحقیق کنه
دنا : سلام دوست عزیز (آپشنال مشکی اتومات) مبارک باشه امیدوارم هر چه زودتر ماشینتون رو تحویل بگیرید به سلامتی دل خوش به امید خدا بقیه دوستان هم ماشینتون رو تحویل بگیرند
.... : تا سازمان تعزیرات بخواد تکون بخوره همه واریز کردن تموم شده رفته اینا همشون دستشون تو یه کاسه هست الان یک ماهه مردم هی اعتراض میکنن حالا که خیلیا واریز کردن خیلیام تحویل گرفتن تازه بیدارشدن؟مطمعن باشید تعزیرات هم هیچ کاری نمیتونه انجام بده اینا همشون شریکن دوهفته دیگه میگن طبق بررسی های انجام شده افزایش قیمت کاملا قانونی بوده
زمستان 1402 مظلوم : آقا رضا دوست عزیز تا امروز هر چی شما گفتی درست دراومد آیا پارس تولیدش تا برج 10 تمدید میشه
محمدجواد : پاسخ به اقارسول،شماهنوزفاکتورشدید،روزبعدفاکتورپیامک حضوری میاد،من که بعد4روزپیامک حضوری ،امروزپلاک شدم،شماوقتی دعوتنامه روپرداخت کردید،بایدنمایندگی به شمابرگه پرداخت بده که شماره پذیرش رونوشته،بعدتوگوگل ،پیگیری ماشین ثبت نامی روبزنیدمشخصات بنویسید،بعدمرحله ای که هستیدمیزنه.بعضی دوستان میگن پلیس من رونصب کنیدولی اونجاهنوزبرای من پلاک فعال ثبت نشده.البته نمایندگی به من گفت بعدپیامک حضوری10روزطول میکشه تاماشین به نمایندگی برسه.
مریم : مبارک باشه همان شماره شرکت زنگ بزن