هرج و مرج در بازار و قیمت‌های دلبخواه/ مردم مقصرند یا مسئولان؟

 

هرج و مرج در بازار و قیمت‌های دلبخواه/ مردم مقصرند یا مسئولان؟

 
بعد از خروج آمریکا از برجام شاهد افزایش نجومی قیمت بسیاری از کالاها در بازار هستیم. مسئولان می‌گویند این افزایش قیمت دلیل منطقی ندارد و ناشی از نگرانی و هیجان است.
 
«خوب، الحمدالله»، این پاسخ وزیر اقتصاد به خبرنگاری است که می‌پرسد این‌روزها اوضاع اقتصاد کشورمان چگونه است؟ اما مردم، بی‌آنکه سوالی از آن‌ها پرسیده شود از «خرابی» و «وخیم بودن» حال بازار حکایت می‌کنند. آب‌معدنی هزارتومانی شده است ۱۵۰۰تومان، گوشی موبایل ۸۰۰هزار تومانی شده ۱میلیون و ۵۰۰هزار تومان، دلار دربازار سیاه هیچ حد و مرزی را برای خود نمی شناسد و سکه و طلا هم رکورد زده‌اند. این‌ها بخشی از تغییرات قیمت‌ها در بازار است و با این حال سخت است با واژه «خوب» این اوضاع را توصیف کرد. آن‌هم زمانی که این تغییرات در کمتر از یک ماه صورت گرفته‌اند.
 
مردم می‌گویند «بازار خوابیده است». نه کسی چیزی می‌خرد و نه میلی برای فروختن چیزی دارد. بازار در خواب ناآرامی فرورفته است و نمی‌داند فردا چه خواهد شد؟ آیا انبارکردن و نگه‌داشتن کالاها کار خوبی است یا فروختن‌شان؟ چگونه می‌توان سود بیش‌تری داشت؟
 
 
اما کمی آن‌طرف‌تر از بازار تبریز، به استانداری آذربایجان شرقی می‌رسیم. مجید خدابخش، استاندار، می‌گوید که افزایش قیمت برخی کالاها در روزهای اخیر «بی‌دلیل» است.
 
او در جلسه شورای اداری استان آذربایجان شرقی، به نقش مدیران در کنترل اوضاع فعلی اشاره می‌کند و می گوید: «وظیفه یک مدیر در شرایط کنونی این است که با تدبیر، اندیشه، چاره‌سازی و پیش‌بینی آینده، اوضاع را کنترل کند».
 
به گفته استاندار آذربایجان شرقی، دلار ۳هزار و ۸۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی به راحتی از طریق سامانه رسمی قابل ثبت است و به همین خاطر گرانی‌های اخیر توجیه اقتصادی ندارد.
 
واقعا چقدر از گرانی‌های اخیر در بازار تقصیر خود مردم است؟ آیا این مردم هستند که بدون هیچ توجیه علمی و اقتصادی خودشان دست به افزایش برخی کالاها می‌زنند؟
 
با گشتی در بازار، می‌بینیم حتی کالاهایی که هیچ ربطی به دلار و خارج و برجام ندارند هم گران شده‌اند. یک پارچه‌فروش در بازار تبریز می‌گوید پارچه‌ ایرانی که هر مترش ۲۰هزار تومان بود، حالا ۲۶هزار تومان شده است. وقتی از او دلیل این افزایش قیمت را می‌پرسیم، می‌گوید «همه‌چیز گران شده است».
 
البته این گرانی‌های خودجوش در بازار ایران، چندان بی‌سابقه هم نیست. در آستانه اعیاد مختلف، ماه مبارک رمضان یا دیگر زمان‌های به‌خصوص، تعزیرات به فعالیت جدی می‌پردازد چراکه ممکن است میوه‌ای که هرکیلویش ۲هزار تومان است، دم عید به قیمت ۵هزار تومان به فروش برسد. این ناآرامی‌ها و برخوردهای احساسی در بازارهای ایران از کجا آب می‌خورد؟
 
 
دکتر محمد کلامی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر، در این‌باره می‌گوید: «گرانی‌های اخیر در بازارهای مختلف کشور، ۲عامل و منشا اصلی دارد».
 
او معتقد است خروج آمریکا از برجام و رفتارهای اخیر ترامپ باعث نگرانی مردم از ورود ارز به کشور شده است و علت خارجی گرانی‌های اخیر به شمار می‌آید.
 
دکتر کلامی توضیح می‌دهد زمانی که قیمت ارز و به‌خصوص دلار بالا می‌رود، قیمت مواد اولیه افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه قیمت کالاها نسبت به گذشته گران‌تر می‌شود.
 
وقتی در یک کشور بانک‌ها بخاطر حفظ منابع پولی مردم نرخ سودها را افزایش می‌دهند، سرمایه مردم بجای تولید، انبار می‌شوداین کارشناس اقتصادی ضعف مدیریت در کشور را دومین عامل مهم در گرانی و افزایش قیمت کالاها عنوان می‌کند: «وقتی در یک کشور بانک‌ها بخاطر حفظ منابع پولی مردم نرخ سودها را افزایش می‌دهند، سرمایه مردم بجای تولید، انبار می‌شود».
 
او درباره علت اینکه عده‌ای از مردم پول خود را این‌روزها از بانک‌ها برمی‌دارند، می‌گوید: «بسیاری از مردم پول خود را از بانک برمی‌دارند و به سمت خرید آپارتمان یا ارز گرایش پیدا می‌کنند و علت این چیزی نیست جز وابستگی اقتصاد به منابع ارزی که با کوچک‌ترین هیجانات اوضاع چنینی ایجاد می‌شود».
 
دانش‌آموخته اقتصاد و مدیریت شهری همچنین شرح می‌دهد: «در کشورمان از تولید حمایت نمی‌شود و همین باعث می‌شود مردم پول‌های خود را در بانک‌ها سپرده‌گذاری کنند و زمانی که می‌بینند ارزش پول در بانک کاهش پیدا می‌کند، سعی می‌کنند پول‌هایشان را تبدیل به اقلام کنند و این یک رفتار اقتصادی است».
 
دکتر کلامی از سیاست‌های غلط اقتصادی جاری در کشور انتقاد می‌کند: «اگر پول از ابتدا به سمت تولید و بورس می‌رفت، الان قدرت حمله به بازار را نداشت و با چنین وضعی مواجه نبودیم».
 
 
چرا با هرج و مرج در بازار مقابله نمی‌شود؟
 
«هرکی به هرکی و هرج و مرج شده است»، «هرکس هرچیز را به هر قیمت که می‌خواهد می‌فروشد»، این جمله‌ها این‌روزها از متداول‌ترین دیالوگ‌ها بین مردم شده است که در تاکسی و بازار و اتوبوس و... می‌توان شنید.
 
اگر واقعا گرانی‌های اخیر در اثر هیجانات و رفتارهای احساسی و منفعت‌طلبانه شخصی به وجود آمده است، نقش دستگاه‌های نظارتی در این اوضاع چیست؟ چه‌کسی یا چه‌کسانی مقابل گران‌فروشان می‌ایستند و مقابله می‌کنند؟
 
ثبت یک جنس خارجی با ارز ۳ماه طول می‌کشد، این یعنی بعد از ماجرای خروج آمریکا از برجام هنوز جنسی با قیمت ارز جدید وارد بازار نشده است که باعث گرانی بشودعلیار راستگو، فرماندار تبریز به خبرنگار مهر می‌گوید اداره‌ کل نظارت و بازرسی کالاها که زیرمجموعه سازمان صنعت، معدن و تجارت است، این‌روزها مرتب در بازار مشغول بازرسی است.
 
او دومین اقدام در راستای کنترل و نظارت بر قیمت کالاها را تشکیل جلسات مختلف با اتحادیه‌ها عنوان می‌کند.
 
راستگو نیز گرانی‌های اخیر را بی‌پایه و اساس می‌خواند و توضیح می‌دهد: «ثبت یک جنس خارجی با ارز ۳ماه طول می‌کشد، این یعنی بعد از ماجرای خروج آمریکا از برجام هنوز جنسی با قیمت ارز جدید وارد بازار نشده است که باعث گرانی بشود».
 
به عقیده او، تشویش در بازار و ایجاد نگرانی، هدف اصلی آمریکا از اقدامات اخیر بوده است و حالا با این اوضاع به هدف خود می‌رسد. راستگو می‌گوید مردم نباید اجازه بدهند این اتفاق بیفتد و اصناف نیز باید با اتحادیه‌ها و واحدهای نظارتی همکاری لازم را داشته باشند.
 
به گفته فرماندار شهرستان تبریز، مردم نیز می‌توانند در صورت مواجهه با قیمت‌های عجیب و غریب و گران با شماره ۱۲۴ تماس بگیرند که اداره نظارت و بازرسی از واحد گزارش‌شده، بازدید میدانی به عمل آورد.
 
 
نخریدن کالا، یک سوزن به خود و یک جوالدوز به دیگران
 
این‌روزها دولت‌مردان، بسیاری از قیمت‌های نجومی را «حباب» می‌خوانند؛ اما حباب‌هایی به غایت سنگین که می‌توانند کمر مردم را خم کنند.
 
چگونه می‌توان از زیر فشار این حباب‌ها بیرون آمد؟ با پیوستن به کمپین علی کریمی و نخریدن هیچ کالایی به مدت یک‌ماه که یک سوزن به خود است و یک جوالدوز به دیگران؟ آیا راه بهتری هم هست؟
 
 
 
 

منبع (source)

Mehr

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , بازار خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

1 نظر

داریوش
0

این همان الگویی است که چهل سال است لافش را می زنیم و می خواستیم به جهان صادر کنیم...!!!!!!!!
20:17  1397/04/03
گزارش
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
محمد : احتمالا باید 50% افزایش قیمت بدین. مثلا اگر 100تومان افزایش داده باشن باید 50 تومان بیشتر پول بدین. اینکه کی تحویل میدن اصلا مشخص نیست . چون من خودم 17 آذر فروش فوق العاده بودم تمام پولم یکجا دادم ولی الان 7 ماه گذشته و ماشین ندادن یعنی 4 ماه تاخیر
سهند دی ماه : سلام دیگه وایسادی الان انصراف نده چون قشنگ ۳ماه درگیر پولت میشی پول به این زودیا نمیدن انءشاالله خدا خیرشون نده مردم رو اسیر خودشون کردن
رضا : من هفته چهارم بهمن هستم هنوز دعوتنامه سهند نیومد خواستم بگم انصراف بزنم پولمو سریع عودت میدن یه خیلی طول میکشه
شاهین پلاس : کرمانشاه هستم از نمایندگی همین جا تحویل گرفتم ماشین هم زود رسید تقریبا 8ام رسید ولی دیر تماس گرفتن و خودم تماس گرفتم با سایپا که گفتن رسیده و میتونم برم تحویل بگیرم
شاهین : سلام پس اگه تا ۵ اسفند فاکتور شده احتمالا پرونده شاهین بسته میشه چون ثبت نامیوها تا اخر اسفند بوده و تحویل برای ۴۰۴ نداشتن
t9 : سلام ما هم 21 بخمن ثبت نام کردم فعلا تو مرحله تکمیل وجه
وحید x5 : سلام کسی هست که x5 بهمن یا اسفند شاسی شده باشه؟
Sr3 : والله خسته شدیم یکسال اسیرمون کردن چک سومش هم هفته دیگه باید بدیم اصلا انصاف ندارن دگ زودتر تا شرایط ارومه تحویل بدن
علی : سلام دقیقا همینطوره
زهرا : اقا من اذر ماه یا دی ماه بود یادم نیس دقیقا نصف پول ماشینو واریز کردم برای تحویل ابان 1404 میخوام بدونم این افزایش قیمتی که خورده چجوریاست ینی چقدر دیگه باید بدیم با این وضعیتی که شما میگید ینی ابان ماشینمو تحویل نمیدن ؟
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
222222222 : احتما زیاد هفته بعد میاد
تیگو 7 : پیامک حمل ارسال شد برا شما؟
کوییک آر اس : این خودرو چون برای پارس خودرو هست هنوز اعلان نکردن قیمت جدیدش را ولی حدودا 250 الی 260 باید پرداخت کنید
محمد rs : پذیرش 24 بهمن بودم اشتباهی پذیرش 24 اسفند نوشتم
امیرحسین : سلام تا چندم فاکتور شد نمی دونم چرا روند فاکتور متوقف شده لطفا هرکس فاکتور شد اطلاع بده
بهنامx33دستی : سلام خدمت دوستان عزیز وبزرگوار بالاخره بعداز 7 ماه ماشین درنمایندگی تشریف دارند تحویلی 30 اردیبهشت بعداز 42 روز تاخیر دارن تحویل میدن انشاالله تمام دوستان بزودی به ماشینشون برسند خداحافظ .موفق باشین.
علیرضا : سلام. من همین حالا با شماره ای که دوستان از قسمت شکایت سایپا گذاشته بودن تماس گرفتم و یه آقای خیلی محترم بر خلاف اپراتور های که زنگ میزنم جواب داد و گفت اینکه میگن قطعات نداریم الکی هست . ما از طرف سازمان استاندارد مشکل داریم و احتمالا تا یکی دو هفته آینده حل میشه . تازه گفتن ما تمام پیش فروش ها را که تولید کردیم 2500تا حدودا اضافه نیز تولید شده . این هم شماره شکایات خواستین شما هم تماس بگیرید 02144528533
مهران 207 پانا : سلام دوستان کسی امروز فاکتور شد اطلاع بدین ممنون
حسن پیش مرداد پانا فولادی : مبارکت باشه به سلامتی استفاده کنی. اینا دیگه علنا دارن دزدی رو به رخ ما میکشن. رینگ الومینیومی رو حتی جلو جلو دارن میدن فولادی بیست روز تاخیر. شرم بر اینا
ایکس33 کراسmt : حمل بشه پیامک میاد ، ولی اگه777 باشین پدر ادم رو درمیارن چون شلوغه و پیگیر نیستن