تعمیر و نگه‌داری خودرو الکتریکی چگونه است؟

 

تعمیر و نگه‌داری خودرو الکتریکی چگونه است؟

 
خودروهای برقی در مقایسه با مدل‌های بنزینی، کمتر به تعمیر و نگه‌داری نیاز دارند که آن‌ها را مقرون‌به‌صرفه می‌کند. بااین‌حال، برخی از سرویس‌های دوره‌ای برای خودرو الکتریکی ضروری است.
 
 
ممکن است خودروهای الکتریکی هنوزهم قیمت خریدشان بیشتری از نمونه‌های بنزینی باشد؛ اما با توجه به شارژ خانگی مقرون‌به‌صرفه، به‌طور کلی کم‌خرج‌تر هستند. همچنین، با توجه به هزینه‌های اندک تعمیر و نگه‌داری در درازمدت، خودرو الکتریکی سرمایه‌ی مالک خود را در حد متعارفی حفظ می‌کند. 
 
دلیل چنین تفاوتی بین خودرو احتراق‌داخلی با خودرو الکتریکی این است که مدل‌های برقی بیش از ۲۴ قطعه‌ی مکانیکی را حذف می‌کنند که معمولا به سرویس‌های دوره‌ای نیاز دارند. مالک خودرو برقی به پرداخت هزینه برای تعویض روغن، فیلتر هوا، شمع و انواع تسمه‌ها و سرویس سیستم خنک‌کاری و جعبه‌دنده نیازی ندارند. کارشناسان معتقدند مالکان خودروهای الکتریکی تقریبا یک‌سوم هزینه‌ی کمتری در مقایسه با مالکان خودروهای بنزینی برای سرویس‌های دوره‌ای منظم صرف می‌کنند.
 
 
با‌این‌حال، نگه‌داری و سرویس خودرو برقی رایگان نیست. تمام خودروسازان اصرار می‌کنند مالکان برای حفظ ضمانت‌نامه‌ی خودرو، حتما مجموعه‌ای از بازبینی‌ها و سرویس‌ها را به‌صورت دوره‌ای انجام دهند. در‌صورتی‌که مالکان طبق برنامه‌ی زمانی توصیه‌شده اقدام نکنند، وقتی خودرو برقی به تعمیر نیاز داشته باشد، نمایندگی مجاز خودروساز می‌تواند ارائه‌ی خدمات را تقبل نکند. 
 
به‌غیر از جابه‌جایی لاستیک‌ها، تعویض فیلتر هوای کابین و تیغه‌های برف‌ پاک‌کن و تنظیم میزان آب شیشه‌شوی، بسیاری از کارهای مربوط به تعمیر و نگه‌داری خودرو الکتریکی بیشتر در حد بازرسی مکانیکی اجزای مختلف باقی می‌ماند. خودروسازان توصیه می‌کنند صرف‌نظر از کارهای ساده مانند بررسی فشار باد لاستیک‌ها، تنظیم میزان آب شیشه‌شوی و شاید تعویض تیغه‌های برف‌ پاک‌کن، سرویس‌های دوره‌ای خودرو برقی را باید متخصص باتجربه در نمایندگی‌های مجاز انجام شود.
 
به‌عنوان مثالی از برخی کارهای موردنیاز، در اینجا نگاهی به برنامه‌ی تعمیر و نگه‌داری خودرو برقی شورولت بولت ۲۰۱۹ می‌اندازیم.
 
فشار باد لاستیک بررسی و درصورت نیاز تنظیم و میزان ساییدگی بیش‌از‌حد آن بررسی شود. میزان مایع شیشه‌شوی شیشه‌ی جلو بررسی و درصورت لزوم پر شود.
 
لاستیک‌ها باید جابه‌جا و سیستم خنک‌کننده برای باتری، بخاری کابین و مبدل، برق فرعی و ماژول‌های شارژر بررسی شود؛ نشت سیال از بخش‌های مختلف و ترمزها بازرسی شود و اجزای سیستم فرمان و تعلیق و شاسی برای عیوب احتمالی بررسی شود؛ عیوب احتمالی سیستم فرمان و میل‌پولوس‌ها و شفت‌ها بررسی شود؛ کیسه‌های هوا بررسی شود؛ اجزای بدنه ازجمله قفل‌های درها روغن‌کاری و پدال گاز ازنظر عیوبی مانند شلی یا سفتی بررسی شود و درصورت لزوم باید قطعه را تعویض کرد؛ کمک‌فنرها ازنظر ترک و سایر عیوب بررسی شود؛ در صورت استفاده از درزگیر لاستیک، حتما تاریخ انقضای آن بررسی شود.
 
 
شایان ذکر است نیسان دو برنامه‌ی زمانی تعمیر و نگه‌داری جداگانه برای خودرو الکتریکی لیف ارائه می‌دهد. برنامه‌ی زمانی اول برای شرایط فعالیت شدیدتر است که سفرهای مکرر کوتاه کمتر از هشت کیلومتر در دمای طبیعی یا ۱۶ کیلومتر در هوای سرد، توقف و رانندگی در آب‌و‌هوای گرم، رانندگی با سرعت کم برای مسافت‌های طولانی، رانندگی در شرایط گردوغبار یا در جاده‌های ناهموار و گل‌ولای و نمکی یا استفاده از باربند سقفی را شامل می‌شود.
 
برنامه‌ی زمانی دوم نیاز به تعمیر و نگه‌داری کمتری دارد؛ اما فقط به رانندگی بزرگراه در شرایط معمولی اختصاص می‌یابد. در بدترین حالت، بیشتر مالکان نیسان لیف به استفاده از خدمات برنامه‌ی زمانی اول نیاز دارند. 
 
 
شبیه موارد یادشده برای شورولت بولت برقی، این برنامه‌ی زمانی را می‌توان با کارهایی مانند جابه‌جایی لاستیک‌ها هر ۶ ماه یک‌بار یا ۱۲ هزار کیلومتر و تعویض فیتر هوای کابین هر ۱۲ ماه یک‌بار یا ۲۴ هزار کیلومتر انجام داد. علاوه‌بر‌این، روغن ترمز باید هر ۲۴ ماه یا ۵۰ هزار کیلومتر و مایع خنک‌کننده بعد از ۱۵ سال یا ۲۰۰ هزار کیلومتر تعویض شود.
 
تعمیر و نگه‌داری کمتر به این معنی نیست که خودرو الکتریکی کاملا آسیب‌ناپذیر باشد. مالکان خودرو برقی درنهایت به تعویض لاستیک‌ها و سرویس ترمزها نیاز دارند و ممکن است لازم باشد برخی اجزای سیستم‌های فرمان و تعلیق، شلنگ‌ها، چراغ جلو، چراغ عقب و... را تعویض کنند. مانند هر نوع وسیله‌ی نقلیه‌ی دیگر، اگر فرمان خودرو هنگام حرکت به یک سمت تمایل داشته باشد یا سایش نامتقارن لاستیک در آن مشاهده شود، تنظیم فرمان ضروری به‌نظر می‌رسد.
 
باید به بازرسی و نگه‌داری بسته‌ی باتری خودرو الکتریکی توجه کرد که یکی از گران‌قیمت‌ترین قطعات آن محسوب می‌شود. باتری‌های خودرو الکتریکی در طول زمان توانایی‌های خود را برای حفظ شارژ کامل از دست می‌دهند؛ هرچند این اتفاق به‌تدریج رخ می‌دهد. البته، باید توجه کنید که این مشکل بیشتر در خودروهای برقی قدیمی دیده می‌شود که باتری‌هایی با شعاع حرکتی ۱۳۰ کیلومتر دارند و در محصولات جدیدتر با ظرفیت پیمایش ۳۲۰ کیلومتر اختصاص ندارد. تنها تعداد انگشت‌شماری از چنین خودروهای الکتریکی تا‌به‌امروز به جایی رسیده‌اند که به‌دلیل کاهش ظرفیت حفظ شارژ، به تعویض باتری نیاز پیدا کرده‌اند.
 
 
 
 

منبع (source)

zoomit

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , خودرو الکتریکی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
حمزه : خیلی خوشمزه هستی اگر ترامپ بفهمه میاد ........ خیلی خودتو خار نکون بچه بشین
شاهین : سلام ما دوریم نمیتونیم بیام
محسن : جسارتا کدوم شهر هستین؟؟
شاهین جی : خواهشا شما فضولی نکنید برید پی زندگی خودتون
محمد : دوستان من قبلاهم‌گفتم. تجمع نکنید.... تجمع نکنید..😁😆
سهند دی ماه : سلام دوشنبه ۱۶تیرماه ۱۴۰۴ ساعت ۹ صبح جاده مخصوص خواهشا کوتاهی نکنید حتما بیایید
شاهین پلاس اتوماتیک : سلام و عرض ادب خدمت همگی دوستان. من امروز ماشین رو به صورت حضوری از سایت CNG تحویل گرفتم و نزدیک 700 کیلومتر تا شهرستان باهاش رانندگی کردم. واقعا لذت بخشه رانندگی با شاهین پلاس، البته خالی از ایرادم نیست مثل صدای موتور که در شتاب گیری های بالا اذیت می کنه و یک سری نکاتی که همه جا گفته شده (در استفاده مدام از کولر در سربالایی ها دمای آب بالا می ره ولی با یه کم کنترل و خاموش کردن موقتی کولر سریع برطرف می شه) ولی واقعا می خوام اینو بگم اگر با این یکی دوتا ایراد کنار بیای، شاهین پلاس با این قیمت به نظر من انتخاب خوبیه و من که ازش راضیم. من 22 اسفند تکمیل وجه و سخا رو انجام دادم، 27 یا 28 خرداد فاکتور شد و امروز یعنی 12 به صورت حضوری تحویل گرفتم اینم بگم پیامک تحویل همین دیروز برام ارسال شد. ایشالله همه دوستان به زودی ماشینشون تحویل بگیرن
رضا مرادی : حق خودمونه باید بگیریم خواهشن بیاین
امیر : 13ابان ثبت نام 10خردادپلاک هنوز خبری نیست
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
رانا : روز تعطیل ؟
رانا پیش فروش 14 خرداد : سلام ایرانخودرو از 29 خرداد تا 6 تیر تعطیلات تابستانی بوده و تولید نداشته دوستان پیش فروش تا چه تاریخی فاکتور شده؟
پانا 18 : شماره قراردادم 153976بودم امروز صبح فاکتور شدم سود تاخیر 16/300
فوق العاده بهمن 6بهمن : احمق روبه روی کرزو دفتر بازاریابی هست اونجا مدیریت فروش هست تجمع همه حواله دارها اونجا بوده مثل شاهین اطلس سهند
کوییک اس : سلام دوستان واریزی و سخا 24 اردیبهشت که الان فاکتور شدم
اکبر اکبری : یعنی با 45 روز تاخیر تحویل میدن؟ای وااااای جریمه تاخیر نمیخوام ماشین را بدن
محمدرضا تحویل 11 خرداد : سلام ماشین من باید 11 خردا تحویل می شد 20 حرداد فاکتور شد در حالی که پلاک هم شد و کارت خودرو و برگ سبز هم ارسال شده و بدستم رسیده خودرو تحویلم نشده و تازه امروز وضعیت خودرو در سایت به قبل از فاکتور شدن برگشته و دکمه تبدیل که هیچ خودروی جایگزینی هم در آن پیشنهاد نمی شود فعال شده است ماجرااااا چیست ؟ کسی می دونه ؟
ساینا مرداد : سلام دوستان ساینا دوگانه مردادم الان دعوتنامه پیشنهادی اومده به نظرتون کی دعوتنامه دوگانه میاد
آدرس صحیح : مرد حسابی چرا ادرس غلط به مردم میدی هی رو به رو کروز رو به روکروز، اونجا ساختمان اداری سایپا هستش، باید رفت جلو در خود شرکت سایپا که مدیران حضور دارن
ساینا بهمن : از شیخ زاده کچلل بیشتر توقع نمیره