وزارت صمت و ایدرو به دنبال آن هستند تا با اصلاح ساختار خودروسازان و همچنین اجرای بسته جهش تولید ضمن تحقق اهداف پیش بینی شده در زمینه رشد تولید خودرو، نسبت به جبران زیان انباشته خودروسازان با تکیه بر اقدامات تعریف شده اقدام کنند از این رو این بسته در جلسه شورای جهش تولید در دست بررسی است.
زیاندهی خودروسازان که در سال گذشته با تجدید ارزیابی تا اندازه ای جبران شده بود به دلیل عدم آورده نقدی و همچنین تداوم قیمت گذاری دستوری که منجر به تولید با زیان شده بود، در سال جاری در حال رکوردزنی است به طوری که بررسی صورت های مالی نشان می دهد که زیان انباشته این دو خودروساز در سال جاری در حال نزدیک شدن به 20 هزار میلیارد تومان است.
این شرایط در حالیست که وزارت صمت با تعریف برنامه جهش تولید در تلاش برای تحقق رشد 50 درصدی تولید خودرو است که به طور قطع این میزان رشد برای خودروسازان که ادعا می کنند بر روی هر محصول تا حداکثر 50 میلیون تومان در حال زیاندهی هستند، زیان انباشته بیشتری به همراه دارد.
پیش از این نیز برنامه جهش تولید در ستاد مربوطه ارایه شد اما مشخص نیست که در کنار این برنامه، راهکارهایی برای جبران زیان انباشته و کاهش آن تعریف شده است یا خیر؟
در این شرایط این پرسش مطرح می شود که آیا وزارت صمت به عنوان متولی تدوین برنامه جهش تولید برای جبران این زیان تدبیری اندیشیده و یا تنها به دنبال افزایش میزان عرضه با تکیه بر تولید بیشتر است؟
محسن صالحی نیا، رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در گفت و گو با خبرنگار خودروکار با اشاره به پیش بینی بسته ای با هدف جبران و کاهش زیاندهی خودروسازان می گوید: در بسته پیش بینی شده اصلاح فرایندهای مربوط به تامین قطعه در قالب قیمت تمام شده پایین، تامین مواد اولیه مناسب، تامین مالی برای زنجیره تامین نظیر اوراق گام و و اوراق مرابحه و همچنین افزایش سقف تسهیلات مورد تاکید قرار گرفته تا با تکیه بر این موارد ضمن جهش تولید، نسبت به جبران زیان خودروسازان اقدام شود.
وی می افزاید: در این بسته باید بتوانیم بخشی از این زیان را از طریق کاهش قیمت تمام شده و بخشی را نیز از طریق اصلاح قیمت برخی خودروها جبران کنیم و در عین حال نیز از زیان بیشتر جلوگیری کنیم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر این که این بسته فرازهای مختلفی دارد، تصریح می کند: این بسته در جلسه هفته گذشته شورای جهش تولید ارایه و مقرر شد تا در دو جلسه کارشناسی دیگر بیشتر به آن پراخته و موارد آن نهایی شود.
صالحی نیا ادامه می دهد: بر این اساس دومین جلسه در مورد این بسته نیز هفته گذشته برگزار شد که بر اساس این بسته سعی شده تا مجموعه ای از اقدامات به صورت مجموعه ای اجرایی شود تا هم مخاطبان از منظر مصرف کنند گان و هم شرکت های تولیدی و قطعه سازان قادر به عرضه تولیدات خود در زنجیره تامین باشند.
رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در پاسخ به این که با وجود این میزان زیاندهی خودروسازان، وزارت صمت چه اصراری بر تحقق جهش تولید دارد، اظهار می کند: به طور قطع باید ساختار خودروسازان اصلاح شود تا جلوی زیاندهی فعلی گرفته شود بدون شک در صورت عدم اصلاح ساختار، جهش تولید محقق نمی شود بنابراین باید جلوی زیاندهی را گرفت تا جهش تولید محقق شود.