همیشه بر سر ثبت سند مالکیت خودرو در مراکز تعویض پلاک و دفاتر اسناد رسمی، اختلاف وجود داشته است. امروزه خودرو نقشی مهم و جدایی ناپذیر از زندگی شهری پیدا کرده است و بنابراین نظام مند شدن مقررات استفاده از اتومبیل و حقوق مالکان، اجتناب ناپذیر به نظر میآید. اما این اختلافها بر سر رسمی شدن ثبت اسناد خودرو، هیچ نفعی برای مردم نداشته و فقط اتلاف وقت و افزایش هزینه را برای آنها به دنبال آورده است، هرچند به نظر میرسد که سرانجام تحولاتی در این زمینه رخ داده است و شاهد اصلاحاتی در این روند هستیم. در ادامه با ما همراه باشید تا به اخبار پیرامون این موضوع نگاهی بیاندازیم:
مجلس رسمی شدن برگ سبز خودرو را کلید زد [به روز رسانی] - دی ۱۴۰۰
اختلافات مطرح شده در محافل حقوقی و قضائی در خصوص مرجع دارای صلاحیت برای صدور سند رسمی خودرو، مجلس را بر آن داشت تا با یک طرح دوفوریتی به این اختلافات پایان دهد.
بر این اساس معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی، طرح اصلاح ماده 29 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی را به منظور تعیین مرجع صدور سند رسمی خودرو و نیز با هدف رسمی شدن برگ سبز خودرو و با امضای 34 نماینده به هیئت رئیسه مجلس تقدیم کرد.
در مقدمه (دلایل توجیهی) این طرح آمده است:
با توجه به برداشت های متعدد از ماده ۲۹ قانون تخلفات رانندگی و در راستای اختلاف نظر نیروی انتظامی و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مبنی بر نقل و انتقال سند مالکیت خودرو و مکاتبات متعددی که در این خصوص انجام شده، به طوری که بعضی از افراد معتقدند نقل و انتقال خودرو باید در دفاتر رسمی انجام شود و بعضی دیگر معتقدند که برگ سبز صادر شده توسط نیروی انتظامی یک سند رسمی تلقی می گردد و بعد از صدور برگ سبز خودرو دیگر نیازی به دفاتر ثبت اسناد و املاک کشور جهت صدور سند در این دفاتر نیست، در جهت رفع اختلاف نظرهای موجود و رعایت حقوق عامه مردم طرح اصلاح ماده ۲۹ قانون تخلفات رانندگی به شرح زیر به شورای اسلامی ارائه می گردد
در این طرح اصلاح ﻣﺎده (29) ﻗﺎﻧﻮن رﺳﯿﺪﮔﯽ ﺑﻪ تخلفات راﻧﻨﺪﮔﯽ ﻣﺼﻮب 8/12/1389 و ﺗﺒﺼﺮﻩﻫﺎی آن ﺑﻪ این ﺷﺮح پیشنهاد شده است:
ﻣﺎده 29- ﻧﻘﻞ و اﻧﺘﻘﺎل ﺧﻮدرو ﺑﻪ ﻣﻮﺟﺐ ﺳﻨﺪ رﺳﻤﯽ انجام ﻣﯽﺷﻮد و ﺑﺮگ ﺳﺒﺰ ﺻﺎدره از ﺳﻮی ﻧﯿﺮوی اﻧﺘﻈﺎﻣﯽ ﺳﻨﺪ ﻗﻄﻌﯽ ﺧﻮدرو تلقی ﻣﯽﮔﺮدد. دارﻧﺪﮔﺎن وﺳﺎﯾﻞ نقلیه مکلفند ﺟﻬﺖ ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﻧﻘﻞ و اﻧﺘﻘﺎل ﺧﻮدرو ﺑﻪ ادارات راﻫﻨﻤایی و راﻧﻨﺪﮔﯽ (ﻣﺮاکز ﺗﻌﻮﯾﺾ ﭘﻼک) ﻣﺮاﺟﻌﻪ نمایند.
ﺗﺒﺼﺮه 1- ادارات راﻫﻨﻤﺎﯾﯽ و راﻧﻨﺪﮔﯽ ﻣﻮﻇﻔﻨﺪ ﺿﻤﻦ ﺑﺮرﺳﯽ اﺻﺎﻟﺖ وسیله نقلیه، ﻫﻮﯾﺖ ﻣﺎﻟﮏ، ﭘﺮداﺧﺖ ﺟﺮﯾﻤﻪﻫﺎ و دﯾﻮن ﻣﻌﻮق و ﺗﻌﻮﯾﺾ ﭘﻼک، ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺻﺪور ﺑﺮگ ﺳﺒﺰ ﺧﻮدرو اﻗﺪام نمایند.
ﺗﺒﺼﺮه 2- آﯾﯿﻦﻧﺎﻣﻪ اﺟﺮاﺋﯽ اﯾﻦ ﻣﺎده ﺗﻮﺳﻂ وزارﺗﺨﺎﻧﻪﻫﺎی دادﮔﺴﺘﺮی و ﮐﺸﻮر و ﻧﯿﺮوی اﻧﺘﻈﺎﻣﯽ ﻇﺮف ﻣﺪت یک ﻣﺎه ﺗﻬﯿﻪ ﻣﯽﺷﻮد و ﺑﻪ ﺗﺼﻮﯾﺐ هیئت وزﯾﺮان ﻣﯽرﺳﺪ.
فرهاد بشیری، نماینده مردم پاکدشت در خانه ملت و یکی از امضا کنندگان این طرح گفت: «متأسفانه در کشور شاهد چندبارهکاری هستیم که یکی از آنها بحث سند خودرو است. الان برای مالکیت قانونی خودرو هم برگ سبز نیروی انتظامی و هم سند رسمی دفاتر اسناد صادر میشود که چندبارهکاری است.»
وی افزود: «یکی از راههای حذف کارهای تکراری در بحث سند خودرو، اصالت و رسمیت دادن به برگ سبز صادره از سوی راهنمایی و رانندگی است که در این صورت انجام تشریفات تکراری حذف میشود؛ اما از نظر حقوقی باید شرایطی را فراهم کرد که مردم در آینده دچار مشکل نشوند.»
بشیری تأکید کرد: «باید برگ سبز نیروی انتظامی را به رسمیت بشناسیم و آن را به عنوان سند رسمی خودرو ملاک قانونی قرار دهیم و در این خصوص باید تغییر و تحولات لازم انجام شود؛ چون هم وقت مردم هدر نمیرود و هم هزینههای آنها برای نقل و انتقال سند خودرو بالا نمیرود؛ اما در حین همین تغییرات باید حواسمان به اشتغال جوانان در دفاتر اسناد و نیز منافع و حقوق دولتی جمع باشد.»
گفتنی است؛ این طرح دوفوریتی است و پس از بررسی در کمیسیون مربوطه (احتمالاً قضائی و حقوقی یا اجتماعی) در صحن علنی مجلس به رأی نمایندگان مردم گذاشته خواهد شد.