مبدل گشتاور

مبدل گشتاور

اگر درباره گیربکس های دستی مطالبی خوانده باشید، حتماً می‌دانید که موتور از طریق کلاچ به گیربکس متصل می‌شود. خودرو بدون این اتصال نمی‌تواند بدون قربانی کردن موتور به حال توقف کامل دربیاید. ولی خودروهای دنده اتوماتیک دارای کلاچ نیستند تا ارتباط موتور و گیربکس را قطع کند، در عوض این گونه خودروها از ابزار شگفت‌انگیزی استفاده می‌کنند که مبدل گشتاور نامیده می‌شود. این ابزار شاید زیبا به نظر نرسد ولی داخل آن ماجراهای بسیار جالبی می‌گذرد. در این مقاله، خواهیم آموخت که چرا خودروهای دنده اتوماتیک به مبدل گشتاور نیاز دارند،  این بخش چگونه کار می‌کند و مزایا و معایب آن چه چیزهایی هستند.

 

مبانی

مبدل گشتاور

خودروهای دنده اتوماتیک هم درست مثل خودروهای دنده دستی به ابزاری احتیاج دارند که به موتور اجازه بدهد هنگامی که چرخ های خودرو و چرخ‌دنده های گیربکس به حالت توقف در می‌آیند، به کار کردن ادامه بدهد. خودروهای دنده دستی از کلاچ استفاده می‌کنند که ارتباط موتور و گیربکس را به طور کامل قطع می‌کند، ولی خودروهای دنده اتوماتیک، به این منظور از مبدل گشتاور استفاده می‌کنند. مبدل گشتاور در واقع یک نوع ترکیب کننده روغن است که به موتور اجازه می‌دهد مستقل از گیربکس بچرخد. اگر موتور درجا کار کند، مثل وقتی که پشت چراغ قرمز متوقف است، میزان گشتاوری که وارد مبدل گشتاور می‌شود بسیار کم است، به این ترتیب فقط یک فشار کوچک روی پدال ترمز خودرو را سرجایش نگه می‌دارد. اگر هنگام توقف خودرو پدال گاز را بفشارید، برای اینکه جلو حرکت خودرو را بگیرید مجبور خواهید شد پای‌تان را محکم‌تر روی پدال ترمز بفشارید. علتش این است که وقتی پدال گاز را فشار می‌دهید، دور موتور بالا می‌رود و واسکازین بیشتری به داخل مبدل گشتاور پمپ می‌کند و موجب می‌شود گشتاور بیشتری به چرخ ها منتقل بشود.

 

نمای داخلی مبدل گشتاور

مبدل گشتاور

همانطور که در شکل نشان داده شده است، درون محفظه بسیار محکم مبدل گشتاور، چهار قسمت وجود دارد:

- پمپ

- توربین

- استاتور

- واسکازین

مبدل گشتاور

محفظه مبدل گشتاور به دنده فلایویل که از موتور می‌آید متصل است، بنابراین با همان سرعتی که موتور می‌چرخد، حرکت می‌کند. تصویر زیر اتصالات داخلی مبدل گشتاور را نشان می‌دهد. پمپ داخل مبدل گشتاور در واقع نوعی پمپ سانتریفیوژی است. وقتی می‌چرخد، واسکازین به خارج رانده می‌شود، چیزی شبیه مرحله خشک‌کن ماشین لباس‌شویی که آب و لباس ها را به طرف خارج سبد شستشو می‌راند. وقتی واسکازین به طرف خارج رانده می‌شود، خلائی ایجاد می‌شود که روغن بیشتری به طرف مرکز می‌مکد. بعد از آن روغن وارد تیغه های توربین می‌شود که به گیربکس متصل است. توربین باعث می‌شود گیربکس بچرخد که در نهایت خودرو را به حرکت در می‌آورد. می‌توانید در نمودار زیر ببینید که تیغه های توربین اریب هستند. معنای آن این است که واسکازینی که از خارج وارد توربین می‌شود، مجبور است قبل از این که به مرکز توربین برسد، تغییر مسیر بدهد. همین تغییر مسیر است که موجب می‌شود توربین بچرخد.

مبدل گشتاور مبدل گشتاور

می‌دانید که برای تغییر مسیر یک شیء متحرک، باید به آن فشار وارد کنید، فرقی نمی‌کند آن شیء یک خودرو باشد یا یک قطره روغن؛ و به هر شیئی که آن فشار را وارد می‌کند نیز فشار وارد می‌شود ولی در جهت مخالف. به این ترتیب، همانطور که توربین باعث تغییر مسیر واسکازین می‌شود، واسکازین هم به نوبه خود باعث می‌شود توربین بچرخد. واسکازین در مرکز توربین قرار دارد و پس از ورود به توربین در جهات مختلفی به حرکت در می‌آید. اگر در تصویر به جهت پیکان دقت کنید، می‌بینید که واسکازین داخل توربین در جهت عکس پمپ (و موتور) حرکت می‌کند. اگر واسکازین بتواند به پمپ برسد، دور موتور را پایین می‌آورد و انرژی هدر می‌رود. دقیقاً به همین علت است که مبدل گشتاور دارای یک بخش به نام استاتور است. در ادامه مطلب نگاه دقیق‌تری به استاتور خواهیم انداخت.

 

استاتور

مبدل گشتاور

استاتور درست در وسط مبدل گشتاور قرار دارد. وظیفه آن این است که مسیر واسکازین برگشتی از توربین را قبل از این که دوباره به پمپ برسد عوض کند. این عمل کارآمدی مبدل گشتاور را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. طراحی تیغه های استاتور بسیار تهاجمی است به طوری که جهت حرکت واسکازین را به طور کامل عوض می‌کند. یک کلاچ یک طرفه (که داخل استاتور قرار دارد) استاتور را به شفت گیربکس متصل می‌کند (جهتی که کلاچ به استاتور اجازه می‌دهد در آن جهت بچرخد در شکل بالا نشان داده شده است). به خاطر این چیدمان است که استاتور نمی‌تواند به همراه روغن واسکازین بچرخد. استاتور فقط می‌تواند در جهت مخالف بچرخد و روغن را مجبور کند هنگام برخورد به تیغه های آن تغییر مسیر بدهد. گاهی‌ اوقات هنگامی که خودرو در حرکت است یک اتفاق کوچک می‌افتد. نکته این‌جاست که در سرعت حدود 64 کیلومتر بر ساعت، هم پمپ و هم توربین با سرعت تقریباً یکسانی می‌چرخند (پمپ همیشه کمی تندتر می‌چرخد). در این سرعت، روغن واسکازین از توربین برمی‌گردد و وارد پمپی می‌شود که در همان جهت در حال چرخش است، به این ترتیب به استاتور نیازی نیست. حتی با این که توربین جهت روغن را عوض می‌کند و آن را به طرف خارج می‌راند، روغن باز هم در جهتی که توربین می‌چرخد حرکت نمی‌کند، چون توربین در یک جهت سریع‌تر از روغنی می‌چرخد که در جهت مخالف آن پمپ می‌شود. اگر عقب وانتی ایستاده باشید که با سرعت  96 کیلومتر بر ساعت در حرکت است و توپی را با سرعت 64 کیلومتر بر ساعت به طرف جلوی وانت پرتاب کنید، توپ باز هم 32 کیلومتر بر ساعت سرعت خواهد داشت. در توربین هم اتفاق مشابهی می‌افتد: روغنی که در یک جهت به بیرون رانده می‌شود، سرعتش آن‌قدر زیاد نیست تا در جهت مخالف شروع به حرکت بکند. در این سرعت ها، روغن به لبه تیغه های استاتور برخورد می‌کند و باعث می‌شود استاتور آزادانه در جهت کلاچ بچرخد، به این ترتیب نمی‌گذارد روغن داخل آن به جریان بیفتد.

 

مزایا و معایب

مبدل گشتاور

مبدل گشتاور علاوه بر کار بسیار مهمی که انجام می‌دهد و به خودرو اجازه می‌دهد بدون خاموش شدن موتور به حالت توقف کامل دربیاید، وظیفه دیگری هم بر عهده دارد و هنگامی که از حالت توقف به حرکت در می‌آیید، گشتاور مورد نیاز خودرو را در اختیار خودرو می‌گذارد. مبدل گشتاورهای مدرن می‌توانند گشتاور موتور را دو یا سه برابر کنند. این موضوع فقط وقتی اتفاق می‌افتد که دور موتور بالاتر از دور گیربکس باشد. در سرعت های بالاتر، دور گیربکس به دور موتور نزدیک و در نهایت با آن یکسان می‌شود. البته بهتر است دور گیربکس کاملاً با دور موتور برابر باشد چون اختلاف دور باعث اتلاف انرژی می‌شود. به همین علت است که خودروهای دنده اتوماتیک نسبت به خودروهای دنده دستی مصرف سوخت بیشتری دارند. برای غلبه بر این مشکل بعضی خودروها، مبدل گشتاورهایی دارند که مجهز به قفل‌کن کلاچ است. وقتی دو طرف مبدل گشتاور روی دور می‌افتند، این کلاچ آن ها را به هم قفل می‌کند، به این ترتیب از هدر رفت انرژی جلوگیری می‌شود و بهره‌وری بالا می‌رود. 


منبع

HowStuffWorks

برچسب : گیربکس , کلاچ






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

1 نظر

کاربر: raha
1

حتماً می‌دانید که موتور از طریق کلاچ به گیربکس متصل می‌شود. خودرو بدون این اتصال نمی‌تواند بدون قربانی کردن موتور به حال توقف کامل دربیاید. ولی خودروهای دنده اتوماتیک دارای کلاچ نیستند تا ارتباط موتور و گیربکس را قطع کند، در عوض این گونه خودروها از ابزار شگفت‌انگیزی استفاده می‌کنند که مبدل گشتاور نامیده می‌شود.

خودروهای دنده اتوماتیک هم درست مثل خودروهای دنده دستی به ابزاری احتیاج دارند که به موتور اجازه بدهد هنگامی که چرخ های خودرو و چرخ‌دنده های گیربکس به حالت توقف در می‌آیند، به کار کردن ادامه بدهد. خودروهای دنده دستی از کلاچ استفاده می‌کنند که ارتباط موتور و گیربکس را به طور کامل قطع می‌کند، ولی خودروهای دنده اتوماتیک، به این منظور از مبدل گشتاور استفاده می‌کنند.
10:21  1393/07/08
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
محسن : ممنون از پاسخ زینب خانم و آقا وحید گل
تارا v1p : به آقا وحید. سلام. تارا v1p تحویل ۳۱ اردیبهشت رو کی فاکتور میکنن؟؟؟؟؟؟ کلافه مان کردن . پیش فروش . تبدیل به v1p زدم . قرارداد 14492397 . تیتانیوم.
Aghاصفهان : فکر کنم خودروهای مدیران خودرو بودند فیلمش به ماشینهای کرمان موتور نمیخورد
S3 بجنورد 13 آبان : سلام این قضیه سیل چیه دوستان؟ حالا بهونه دستشون میاد که تا چند ماه تحویل نداشته باشند.
علیرضا ترک زاده : سلام والله میگن تا۱۹اسفندفاکتورشده
فرشید : با این نظرهای چرندتون مردم بیچاره نکنین - همون سال های اولی که آریسان اومد بازار میخواستم بخرم انقدر که تو این سایت ها کوبوندنش منصرف شدم یا تیبایی که نود و دو خریدم همه میگفتن چیه میخری بعدش کل شهر پر شد از تیبا خلاصه اینکه دوستان طبق گفته های کارشناسا اهل فن ریرا یه سر و گردن از تمام تولیدات داخل و با توجه به وزن ماشین ، گشتاورش و قدرت موتور خیلی بهتر از ماشینهای چینیه طبیعی هست که نباید در حد لکسوس انتظار داشته باشیم اما به نسبت ماشینهای داخل ، کره ، چین و ،،، عالیه
محمد : با سلام دوستان شاهین gl چند روزه پلاک میشه؟ کسی تجربش داره؟
V2 : سلام دوستان کسی میدونه چرا تار v2 رو فاکتور نمیشن ؟؟؟
ساناز : تورو خدا واسه هفته چهارم اسفند ماه هم بفرستین چرا اینقدر دعوتنامه های الکی و پیشنهادی میفرستین دیگه دق کردیم از بس منتظر شدیم دیگه واسه پای قبر ماشین میخوایم شد ۱۵ ماه لامصب تا ی پیامک میاد فوری ذوق زدم میشم بعد نگاه میکنم میبینم نبود خدا شاهده حق ملت شریف ایران این نیس که در حسرت ی ماشین مسخره باشن حالا خوبه نگفتینم ماشین خارجی میخوایم
علی اصغر : طبق گفته خودشان سه ماه بعد از واریز وجه نسبت به فاکتور شدن باید اقدام بشود
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
جابر اصلاح : ماشینت
ساینا دوگانه : سلام مگه دعوت نامه اسفند آمده
ابوالفصل دوگانه اسفند : خداخیرت بده شمادبزرگوارید✋
علی : ننگ بر مدیران سایپا، ننگ بر مسئولین بی کفایت این مملکت، واقعا جای تأسف داره که برای تحویل یک ماشین که در رده 50 خودروهای دنیا قراردارد بعد از گذشت یکسال از زمان پیش فروش ، 4 ماه هم تاخیر در تحویل داشته باشه و هرروز مشتریان سرگردان باشند که افزایش قیمت داشته باشه یا نه.و با روح و روان مشتریان رو به هم بریزد که چه روزی این لگن به دستشان می‌رسد. من خودم تحویل دی ماه بودم که متاسفانه الان 4 ماهه که برای واریز مبلغ دعوتنامه ماشین رو فروختم و بیکار شدم و همچنان شرمنده زن و بچه هستم که روزشماری میکنن که این سایپای بی در وپبکر چه زمانی دلش میخواد که ماشین رو فاکتور و پلاک کنه و تحویل بده. با وجود همچنین مسئولین ریاکار و منافق در سایپا و ایران خودرو دیگر نیازی به دشمن در این مملکت نداریم، چون با وجود این افراد همین یک ذره اعتقاد و اعتماد هم در بین مردم از بین رفته و نابود شده. حالا که شما در این سایت دنبال چی می‌گردید، مدیران ما که سوار ساینا نمیشن که از حال و احوال ما که در این شرایط اقتصادی دنبال ماشین دوگانه هستیم که بتونیم با اون در اسنپ کار کنیم و به زخم زندگی بزنیم.
فروش فوری اردیبهشت : سلام ، آقای بهاری با این افزایش قیمت ، چیزی هم اضافه کرده سایپا؟
فاطمه فروش فوری اسفند : فروش فوری اسفند پذیرش 11676461
ساینا دوگانه : دوستان قیمت کارت طلایی ساینا دوگانه چقدره؟ میشه جواب بدید لطفا
فروش فوری 1 اسفند محلا : چرا🧐
علی ج : مهرداد دیوث چی میگی برا خودت توی دلال اینجا چیکار میکنی هرررری
راضیه کوییک اتومات R : برامون میرینن