قیمت‌گذاری دولتی نابودی صنعت را به‌دنبال دارد

 

قیمت‌گذاری دولتی نابودی صنعت را به‌دنبال دارد

عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت تاثیر اقدام اخیر شورای رقابت مبنی بر افزایش قیمت خودروهای داخلی را واکاوی کرد و گفت: کاش مسوولان به جای صرف وقت زیاد برای تعیین افزایش قیمت 4 /0‌ درصدی وقت خود را روی عوامل عدم سرمایه‌گذاری و توسعه صنعت می‌گذاشتند.
 
امیرحسین کاکایی در گفت‌وگو با اقتصادنیوز درباره اقدام اخیر شورای رقابت مبنی بر افزایش قیمت خودروهای داخلی، اظهار کرد: بر این اساس افزایشی حداکثر تا دو درصد بر قیمت‌ها اعمال می‌شود. البته در دنیای صنعتی ارقامی در حد 25 /0و 5 /0 درصد برای این نوع کارها عادی است. اما برای کشوری که طی سال‌های اخیر با تورم‌های 20درصد به بالا روبه‌رو بوده عملاً این معنی را می‌دهد که رقمی افزایش نیافته است. با نگاهی به ارقام دولتی، نرخ تورم به نزدیکی‌های 10 درصد رسیده و همچنان نرخ سود بانک‌ها بالای 20 درصد است. همچنین نرخ ارز در یک سال گذشته حدود 10 درصد افزایش یافته است. 
 
او افزود: جالب اینجاست که محدوده قابلیت اطمینان این ارقام بالاتر از دو درصد است. اعلام نرخ افزایش قیمتی 4 /0 درصد برای دسته‌ای از خودروها، یک شاهکار علمی به شمار می‌رود! زیرا در شرایطی که تمام هزینه‌های خودروسازی‌های کشور، بیش از 10 درصد افزایش یافته، اعلام این ارقام تبعاتی دارد. واقعیت این است که اگر شورای رقابتی وجود نداشت، امروز خودروسازها بی‌سر و صدا یا قیمت را افزایش نمی‌دادند یا همین ارقام بدون هیچ هیاهویی تغییر می‌کرد و کسی آن را افزایش قیمت نمی‌انگاشت. کما اینکه بیمه‌ها افزایش‌های مشابهی را رسمی و غیررسمی انجام دادند.
 
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: خیلی‌ها ادعا می‌کنند قیمت خودروهای داخلی گران است و نه‌تنها قیمت‌ها نباید افزایش یابد بلکه بهتر است کاهش معناداری را نیز تجربه کنند. البته اگر به حدود 20 سال پیش بازگردیم، من با این حرف کاملا موافق هستم. اما امروز که ما تقریبا یک دهه عدم سرمایه‌گذاری در خودروسازی‌ها، افزایش 200‌ درصدی قیمت ارز در پنج سال گذشته و تورم‌های به‌طور متوسط 20‌ درصد در کل کشور را تجربه کرده‌ایم، فکر نمی‌کنم این برخورد با شرکت‌های خودروسازی نتایج جالبی داشته باشد.
 
او افزود: به نظر می‌رسد که خودروسازان یا باید قیمت محصولات‌شان را مطابق با شرایط روز افزایش می‌دادند یا اگر با توجه به شرایط رکودی حاکم، افزایش قیمت را با ارقام واقعی، به صلاح نمی‌دانستند زیر بار افزایش قیمت 4 /0 تا 8 /1 درصد نمی‌رفتند.
 
عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت بیان کرد: واقعیت این است که با توجه به اوضاع و احوال خودروسازی‌ها در پنج سال گذشته، با این روند، روزبه‌روز بر وخامت اوضاع افزوده می‌شود. از یک‌سو با توجه به کاهش قیمت واقعی در تناسب با شاخص‌های واقعی قیمت، خودروسازان هرساله بر زیان خود می‌افزایند و از طرف دیگر با توجه به تولید خودروهای تکراری، رضایت مردم را بیشتر از دست می‌دهند و در نتیجه درآمد واقعی آنها کاهش می‌یابد. 
 
او افزود: در نتیجه با این رفتارها، سرمایه‌ها از این صنعت فرار کرده و به تدریج صنعت را تهی می‌کند. این سرمایه‌ها شامل انواع نقدینگی، تجهیزات و به‌طور خاص منابع انسانی توانمند است. به این ترتیب دیگر نمی‌توان به این خودروسازی برای سرمایه‌گذاری در خط تولید (برای افزایش کیفیت و بهره‌وری و در نتیجه کاهش قیمت) و طراحی محصولات جدید امیدی داشت.
 
کاکایی با بیان اینکه نتیجه این فشارها، این است که امروز در سال اقتصاد مقاومتی، ما فقط چشم امیدمان به سرمایه‌گذاری خارجی است، گفت: این چرخه معیوب (قیمت‌گذاری دستوری به جای قیمت‌گذاری بر اساس ارزش بازار) نه‌تنها باعث افزایش رقابت در بازار نشده است، بلکه پتانسیل‌های رقابت‌پذیری خودروسازی را مضمحل کرده است. بدین ترتیب عملکرد کل نظام قیمت‌گذاری و مدیریت صنعت طی این سال‌ها، پتانسیل‌های بازار را به تدریج در اختیار رقبای خارجی گذاشته است.
 
او افزود: متاسفانه طی سال‌های اخیر، عده‌ای به‌شدت دنبال تبدیل ایران به یک محیط بازرگانی بزرگ هستند. ورود انواع کالای خارجی به همراه فشارهای مستقیم و غیرمستقیم بر طراحی و تولید داخلی، هر چند که به ظاهر تنوع کالا و متعاقب آن رقابت برندها را در کشور افزایش داده، اما واقعیت این است که نتیجه این ساخت و سازها و ساز و کارها ابتدا باعث از بین رفتن تولیدکنندگان کوچک و متوسط و بعد از آن فروشندگان خرده‌پا شده است. البته این نوع تحرکات فقط در سطح تولید و خدمات اثر منفی نداشته و نتیجه آن ضعف کلان بنیه اقتصادی کشور، افزایش بیکاری، تورم و نهایتاً رکود شدید بوده است.
 
کاکایی تصریح کرد: البته شاید برخی به این ادعای من خرده بگیرند و رکود فعلی را نتیجه سیاست‌های دولت در پی تحریم‌ها بدانند، اما شخصا معتقدم عمده این رکود در واقعیت نتیجه کاهش جدی قیمت نفت بوده است. اگر قیمت نفت مانند چند سال پیش بالاتر از 100 دلار بود و ما با تمام تحریم‌ها روبه‌رو بودیم اما فقط می‌توانستیم نفت بفروشیم، فکر نمی‌کنم از مصرف کم می‌آوردیم. به عبارت دیگر همان‌طور که رهبر معظم انقلاب بارها تاکید کرده‌اند، مشکل اصلی عملکرد ما بوده و برای رفع مشکلات باید به درون توجه جدی داشته باشیم. اقتصاد مقاومتی قبل از هر چیز یعنی تولید و کار و تلاش.
 
او افزود: البته امکان دارد که از این حرف‌های من چنین برداشت شود که باید به حدود 30 سال قبل برگردیم و کاملا درهای مملکت را ببندیم و مصرف‌کننده را مجبور به مصرف کالای داخلی کنیم. مسلما این نوع پیشنهاد برای من که آن دوران سخت را با کالای بی‌کیفیت و قیمت‌های بالا تجربه کرده‌ام، دور از ذهن است. اتفاقا برعکس. به نظر من باید با توجه به تجربیات گذشته نه چندان دور علم اقتصاد و دانش مدیریت، به شدت به دنبال رقابتی ‌شدن بازار باشیم، اما نه با تکیه بر دلارهای نفتی.
 
کاکایی خاطرنشان کرد: شورای رقابت در کنار دیگر ارکان توسعه‌دهنده کسب و کار و رقابت، باید تمام برنامه‌های خود را برای توسعه بر مبنای رقابت تولید داخلی بگذارد، نه بر اساس ورود کالاهای خارجی. برای این منظور اتفاقاً همین صنعت خودرو مثال بسیار خوبی است، زیرا این صنعت کاملاا تحت کنترل دولت است و کسی نمی‌تواند با قاچاق آن را بر هم بزند (مانند آن بلایی که سر صنایعی مانند نساجی و لوازم‌خانگی بارها آمده است). مسوولان محترم در وضعیت فعلی به جای صرف وقت زیاد برای تعیین افزایش قیمت 4 /0‌درصدی که معلوم نیست دقتش چقدر معتبر است، باید وقت خود را روی عوامل عدم سرمایه‌گذاری و توسعه صنعت می‌گذاشتند.
 
 
 
 

منبع

اقتصاد نیوز

 

برچسب : خودرو , دولت , خودروسازی , قیمت خودرو , نابودی صنعت خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

2 نظر

کاربر: نوید جهرمی
2

با بخشی از حرفا موافقم و با بخشیشون مخالف. این افزایش قیمت و قیمت گذاری دولتی توجیحی نداره. قیمت ها باید آزاد باشه. از اون طرف هم واردات تسهیل شه. رقابت داخلی رو نمیشه ب وجود آورد کما این که در هیچ اقتصاد بسته ای به وجود نیامد در سطح دنیا. این اقتصاد کمونیستی که مافیایی داره اداره میشه باید عوض شه.
دلار 10 درصد افزایش پیدا کرد، نفت کاهش شدید قیمتی داشت، تورم داشتیم و مزد کارگر و بیمه و مالیات افزایش ، همه ی اینا قبول. اما چرا نمیگن مواد اولیه مثل محصولات پتروشیمی در سطح دنیا به یک ششم قیمت رسیدن، مس و آهن و فولاد و آلومینیوم به یک سوم قیمت.
اینا با این مدیریت فرسوده و ناکارامدشون کاهش قیمت نمیتونن بدن.
با این کاهش قیمت نفت وزیر فهمیده ی ما دستور افزایش فروش نفت رو داد و باعث گسستن پیوند اوپک برای کاهش قیمت شد.در حالی که میتونست تصمیم بگیره در عرض چن سال خام فروشی ایران به صفر برسه.حالا نمیتونیم تبدیلش کنیم ذخیرش کنیم. طبق گفته ی مفسرا همین حرف میتونست افزایش 15 دلاری قیمت نفت رو به دنبال داشته باشه.
در کل امیدی به اینا نیست تا این سیستم مدیریتی فرسوده برقراره.
11:59  1395/02/25
پاسخ دادن
بهنام طیبی
3

فقط به فکر جیب خودشون هستن
11:43  1395/02/25
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
آخرین نظرات اخبار و مقالات
سهند آبان : سلام وقت بخیر.... دوستان زنگ زدم به سایپا گفتن.... کسری سهند درست شده..... این هفته همشون فاکتور میشن.... گفت واسه آذر هام.... دورزه دعوتنامه میفرستن.... گفت ایشالله دی همه خودرو های سهند.... آبان ماه رو تحویل میدن....
ابی : سلام به احتمال زیاد امروز یه تعداد دیگه تعیین رنگ میشه تا پارت ۸۰۰ تایی اول تموم بشه
محمد : کسی از فاکتور شدگان سفید مشکی 30 مرداد پلاک شده؟؟ اعلام کنه لطفا
تارا دستی 15مهر : تارا سفید 14مهر و تارا مشکی 15مهر فاکتور شده من سفید 15مهر هنوز فاکتور نشدم
J7 تیر : سلام دوستانی که جی تیرماه دارن و شاسی و پلاک شده و هنوز تحویل نشده به امور مشتریان تماس بگیرید و اعلام کنید که چک رو پرداخت نمی‌کنید چون خودرو تحویل نشده اونا در جواب میگن که مسولیت پرداخت باشما هست شما هم بگید نهایت این هست که خودرو میخواد توقیف بشه در صورتی که خودرو تو پارکینگ شرکت هست! و از طرفی هم مطابق قانون شما حق حبس(جهت پرداخت چک) دارید و این شرکت هست که خلف وعده کرده! اینا رو بگید که اهرم فشاری بشه برای تحویل سریعتر خودرو!
S3 : اگه الان توقف خورده دگه چرا میگن ۶ ماه دیگه میدیم؟؟؟ تازه جایگزیناش ۵ماه دگ تحویل میدن اردیبهشت گفتن
علیرضا : سلام اطلس مشکی تکمیل وجه ۶ شهریور بودم دیروز فاکتور شده
سهند آبان : دوستان خودرو کسی از 3ابان فاکتور شده
جک اس 3 : سلام دوستان نمایندگی گفت که صلاح نیست تغییر بدین و منتظر باشید احتمال زیاد فیس لیفت جک اس 3 رو تولید می کنند و می تونید اون رو درخواست بدین.
ستاره : فاکتور شده ولی پلاک زده ۰ نمیدونم چرا و اینکه کسی میدونه تا گیلان چندروز طول میکشه تا بدستم برسه؟
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
علی : چطور میگی مصوبه رعایت شده قیمت کارخانه مگه 439نیست اگه اینطور باشه 187داده 231براش اومده اینطوری 50درصد بهش نخورده بلکه سود مشارکت بهش خورده
دنا : اپشنال پیشفروش ها تحویل 30 مهری ها خبر بدید فاکتور شدید یا نه؟! چه رنگی چه تاریخی تکمیل وجه کردید؟
GXRLسفیدقرمز پذیرش 25 مهر : سلام کوییک gxrl سفیدقرمز ثبت نام 23 مهر و پذیرش 25 مهر کی فاکتور میشه دوستان؟ کسی خبر دقیق داره؟
امیر تحویل 7 مهر : سلام ن ارسال نشده باید تیک بخوره بعدا نمایندگی بیاد و شما برید تحویل بگیرید
علی : سلام. هروقت پیامک تحویل از اداره تحویل پارس خودرو کیلومتر 9 جاده مخصوص تهران اومد شما بیا تهران تحویل بگیر
علی : ولی من دعوتنامه کوییک محاسبه کردم سود مشارکت بهشون خورده نه مصوبه
علی : سلام. بیمه بدنه شرکتی بدرد نمیخوره. بیمه بدنه کلی ایران یا آسیا خوبه
قیمت : سلام دوستان لطف کنید براتون اگر دعوتنامه اومده قیمتشم بگید که چقدر شده ممنون
آذری : داداش من 28 آبان فاکتور شدم الان دو هفته هست که این خطا برام اومده. فقط نکنم پلاک بشه
207 پانا تحویل آذر : 25 ام شد و هیچ خبری از فاکتور شدن آذر ماهی ها نیس !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!